Στο 9,3% το έλλειμμα - καλύτερο από τις προσδοκίες της τρόικας - iefimerida.gr

Στο 9,3% το έλλειμμα - καλύτερο από τις προσδοκίες της τρόικας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο 9,3% - 9,4% του ΑΕΠ, έκλεισε το έλλειμμα για το 2011, όπως το κατέγραψαν η Τρόικα με την Στατιστική Αρχή και, το ποσοστό αυτό κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό, αφού είναι μικρότερο των προσδοκιών τόσο της κυβέρνησης, όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Το Βήμα» η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται στην υπεραπόδοση εσόδων από το τέλος ακίνητης περιουσίας που επιβλήθηκε στους ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Τα συνολικά έσοδα από το τέλος εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν τα 2,3 δισ. ευρώ.

Επίσης η τρόικα επιβεβαίωσε την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ το τρίτο τρίμηνο του έτους (τους καλοκαιρινούς μήνες), αλλά και ένα μικρότερο πλεόνασμα ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2011.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η τελική συμφωνία με την τρόικα εισήλθε πλέον στην τελική ευθεία. Εφ ΄όσον υπάρξει συμφωνία του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς, οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν στην προετοιμασία των κειμένων για τη νέα δανειακή σύμβαση, το νέο μνημόνιο.
Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες το PSI, ολοκληρώνεται και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εξασφάλισε να μην θιγούν οι ιδιώτες οι οποίοι στην ουσία έχουν τοποθετήσει τις οικονομίες τους σε κρατικά ομόλογα μέχρι του ορίου των 100.000 ευρώ. Το όριο αυτό αποτελεί και το όριο εγγύησης των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες για κάθε φυσικό πρόσωπο και για κάθε λογαριασμό ξεχωριστά. Όσον αφορά κοινούς λογαριασμούς που έχουν ανοιχθεί στο όνομα δύο ή περισσότερων προσώπων, το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη θεωρείται χωριστή κατάθεση και καλύπτεται μέχρι το όριο των 100.000 ευρώ.

Εφ΄ όσον κάποιος ιδιώτης έχει τοποθετήσει μεγαλύτερο ποσό σε κρατικά ομόλογα (πχ.200.000 ευρώ) τότε θα είναι εγγυημένο το ποσό μέχρι 100.000 ευρώ κατά 100% στη λήξη του ενώ για το επιπλέον ποσό θα υποστεί «κούρεμα».Το πώς και πόσο θα καθοριστεί νομοθετικά.

Κατά τους επίσημους υπολογισμούς το ποσό που έχει τοποθετηθεί σε κρατικά χαρτιά από φυσικά πρόσωπα κυμαίνεται από 2 - 2,5 δισ. ευρώ. Η τελική απόφαση θα αποτυπώνεται στην τελική πρόταση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα αφορά τίτλους ονομαστικής αξίας άνω των 200 δισ. ευρώ αλλά και στη νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να έρθει στη συνέχεια στη Βουλή και στην οποία θα καθορίζονται οι όροι ανταλλαγής των παλαιών ομολόγων με νέα και οι εξαιρέσεις από τη ρύθμιση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ