Ραούλ Κάστρο κατά Τραμπ: Δεν χρειαζόμαστε μαθήματα από τις ΗΠΑ - iefimerida.gr

Ραούλ Κάστρο κατά Τραμπ: Δεν χρειαζόμαστε μαθήματα από τις ΗΠΑ

Φωτογραφία: AP/ Ladyrene Perez
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ραούλ Κάστρο αντεπιτέθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ, μετά την ακύρωση μέρους των μέτρων που προώθησε η Ουάσινγκτον, τονίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αψηφά την ευρεία υποστήριξη των δύο λαών στη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Κάθε προσπάθεια για την ανατροπή της κυβέρνησης της επανάστασης θα αποτύχει, όπως συνέβη και επί των ημερών των 11 προηγούμενων προέδρων των ΗΠΑ, τόνισε ο πρόεδρος της Κούβας, ενώπιον της εθνοσυνέλευσης.

«Απορρίπτουμε τη χειραγώγηση του ζητήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον της Κούβας, η οποία μπορεί να είναι υπερήφανη για πολλά ως προς αυτό το θέμα και δεν χρειάζεται μαθήματα από τις ΗΠΑ ή από οποιονδήποτε άλλον», τόνισε ο Κάστρο, σύμφωνα με τον κρατικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Cubadebate.


Ο Τραμπ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι ακυρώνει τη «φρικτή συμφωνία» στην οποία είχε καταλήξει ο Μπαράκ Ομπάμα με την κυβέρνηση της Κούβας. Στην πραγματικότητα άφησε άθικτες πολλές από τις αλλαγές που προώθησε ο προκάτοχός του, για παράδειγμα, δεν έκλεισε την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα. Ομως διέταξε να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί στα ταξίδια Αμερικανών στην Κούβα και να περισταλούν οι συναλλαγές επιχειρήσεων με τον στρατό της Κούβας.

Ο Ραούλ Κάστρο επισήμανε ότι η Αβάνα παραμένει ανοικτή στη διαπραγμάτευση για διμερή θέματα με τις ΗΠΑ, διατηρώντας τον συμφιλιωτικό τόνο που έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια.

«Η Κούβα και οι ΗΠΑ μπορούν να συνεργαστούν και να συνυπάρξουν πλάι-πλάι, σεβόμενες τις διαφορές τους», είπε. «Αλλά δεν μπορεί να περιμένει κάποιος ότι γι' αυτό το ένα μέρος θα κάνει παραχωρήσεις όσον αφορά την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία του».

Ακόμη, ο Κάστρο είπε πως ο Τραμπ φαίνεται πως έχει παραπληροφορηθεί όσον αφορά την ιστορία των διμερών σχέσεων αλλά και για τον πατριωτισμό των Κουβανών.

Ο Κάστρο διαβεβαίωσε ξανά ότι η Κούβα στέκει αλληλεγγύη στο πλευρό της Βενεζουέλας, καταγγέλλοντας ότι η χώρα αυτή αντιμετωπίζει έναν «ανορθόδοξο πόλεμο» ο οποίος «της επιβλήθηκε από τον ιμπεριαλισμό και τομείς της ολιγαρχίας», που πυροδοτούν την πολιτική βία στους δρόμους.

Παρά τη μείωση των ποσοτήτων πετρελαίου που της στέλνει η Βενεζουέλα, η οικονομία της Κούβας κατέγραψε ανάπτυξη 1,1% το πρώτο εξάμηνο του έτους, βγαίνοντας από την ύφεση του 2016, σημείωσε ο Κάστρο.

Ακόμη, κατήγγειλε τον «πολιτικό διωγμό» τον οποίο υφίσταται ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος θέλει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία στις εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα του το 2018 παρά την καταδίκη του σε 9,5 χρόνια κάθειρξη για δωροληψία.

«Στον σύντροφο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, θύμα ενός πολιτικού διωγμού και ελιγμών των πραξικοπηματιών, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας μπροστά στην απόπειρα να εμποδιστεί η υποψηφιότητά του στις εκλογές λόγω ακαταλληλότητας», δήλωσε ο Ραούλ Κάστρο.

«Ο Λούλα, η Ντίλμα Ρουσέφ (σ.σ. η πρώην πρόεδρος η οποία καθαιρέθηκε από το αξίωμα το 2016 αφού κρίθηκε ένοχη για παραποίηση των στοιχείων για το δημοσιονομικό έλλειμμα), το Κόμμα των Εργαζομένων και ο λαός της Βραζιλίας θα έχουν πάντα την Κούβα στο πλευρό τους», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κούβας.

Πηγή: ΑΠΕ/ AFP, Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ραούλ Κάστρο Ντόναλντ Τραμπ Κούβα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ