TILOS: Το project που ανατρέπει τα δεδομένα στην παραγωγή ενέργειας - iefimerida.gr

TILOS: Το project που ανατρέπει τα δεδομένα στην παραγωγή ενέργειας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σαν προβολή από το μέλλον στον τομέα της ενέργειας φαντάζει το πρωτοποριακό έργο TILOS που υλοποιείται στο ομώνυμο νησί των Δωδεκανήσων, το οποίο πολύ σύντομα θα γίνει πρότυπο για όλη τη Μεσόγειο.

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι ένα ολόκληρο νησί θα μπορούσε να είναι αυτόνομο ενεργειακά και οι κάτοικοί του να είναι παραγωγοί- καταναλωτές ενέργειας;

Κι όμως η Τήλος βρίσκεται στη διαδικασία μετάβασης ώστε σύντομα να καταστεί το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου.

Ενεργειακή αυτονομία

Με «όχημα» το έργο TILOS, που πρόσφατα βραβεύτηκε για την καινοτομία του με το Βραβείο Ενεργειακού Νησιού και το Βραβείο Κοινού από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Τήλος που μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τις ανεξάντλητες πηγές ενέργειας που βρίσκονται σε αφθονία στη χώρα μας, τον ήλιο και τον άνεμο.

TILOS: Το project που ανατρέπει τα δεδομένα στην παραγωγή ενέργειας | iefimerida.gr 0

Το Εργο TILOS είναι ο πρώτος υβριδικός σταθμός που εγκαθίσταται στην Ελλάδα, συνδυάζοντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και συγκεκριμένα από μία ανεμογεννήτρια και ένα φωτοβολταϊκό σταθμό, και την αποθήκευσή της σε μπαταρίες (συσσωρευτές).

Παράλληλα, το Εργο διαχειρίζεται το τοπικό ενεργειακό σύστημα προβλέποντας την μελλοντική παραγωγή από ΑΠΕ και μπορεί να ρυθμίζει την κατανάλωση ενέργειας των οικιακών καταναλωτών.

Η συμβολή του αμιγώς ελληνικού Ομίλου EUNICE ENERGY GROUP (EEG)

Το Έργο είναι σε κατασκευή και ήδη τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση της ανεμογεννήτριας και του φωτοβολταϊκού σταθμού. Ενας αμιγώς ελληνικός ενεργειακός όμιλος- EUNICE ENERGY GROUP(EEG) - που στηρίζει εμπράκτως την ελληνική οικονομία εδώ και πολλά χρόνια, πρωτοπορεί και επενδύει σε έργα ΑΠΕ και στην ενέργεια συνολικότερα-ανέλαβε εξ'ολοκλήρου με ιδίους πόρους τη χρηματοδότηση της προμήθειας και εγκατάστασης τόσο της ανεμογεννήτριας, όσο και του φωτοβολταϊκού σταθμού.

Ο Ομιλος EUNICE ENERGY GROUP(EEG), από χρόνια ευαισθητοποιημένος για τη βιώσιμη ανάπτυξη, συμμετείχε από νωρίς στην πρωτοβουλία για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του Έργου TILOS και εμπιστεύτηκε την Ελληνική και Ευρωπαϊκή έρευνα και τεχνολογία.

H καινοτόμος πλευρά του project TILOS και το μεγάλο στοίχημα για τον Ομιλο EEG συνίσταται στην ενσωμάτωση της αποθήκευσης της ενέργειας σε μπαταρίες, στη διαχείριση των τοπικών φορτίων και στην πρόβλεψη της μελλοντικής παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Αποθήκευση παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ

Πρώτη φορά εφαρμόζεται η αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ στο Έργο και αλλάζει ριζικά τη διαχείριση της παραγόμενης ενέργειας μετριάζοντας τις αυξομειώσεις της παραγωγής των ΑΠΕ, καθιστώντας τις αναμφισβήτητα ως την μελλοντική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο.

Επιπλέον, με την συνδρομή ενός ιδιαίτερα εξελιγμένου software και με τους έξυπνους μετρητές κατανάλωσης ενέργειας (Smart Energy Meters), που πρώτη φορά εγκαθίστανται στην χώρα σε τόσο ευρεία κλίμακα, είναι δυνατή η πρόβλεψη της μελλοντικής αιολικής και ηλιακής παραγωγής.

Ανατροπή στα ενεργειακά δεδομένα

Πρόκειται για μια ανατροπή στα ενεργειακά δεδομένα, με το Εργο TILOS, το μέλλον... έρχεται πιο κοντά, καθώς συντελείται η σταδιακή μετάβαση των καταναλωτών ή ολόκληρων νησιών σε παραγωγούς-καταναλωτές.

Οι δυνατότητες όμως του Έργου δεν σταματούν εδώ, καθώς, αφενός, εξασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας και βελτιστοποιεί τη χρήση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο και αφετέρου, η περίσσεια ενέργειας από ΑΠΕ, μέσω έξυπνης διαχείρισης μπορεί να προσφερθεί για την τροφοδοσία ηλεκτρικών οχημάτων για τις τοπικές μεταφορές.

Ενα ελληνικό καινοτόμο έργο στην κορυφή της Ευρώπης

Ενα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτό του ενεργειακού ομίλου EUNICE ENERGY GROUP(EEG) με το πρωτοποριακό Έργο TILOS το οποίο πρόσφατα βραβεύθηκε για την καινοτομία του με το Βραβείο Ενεργειακού Νησιού και το Βραβείο Κοινού από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Έργο φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παράγεται και καταναλώνεται η ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές. Ο κόσμος μας αλλάζει και η χώρα μας πρωτοπορεί στην αλλαγή αυτή.

TILOS: Το project που ανατρέπει τα δεδομένα στην παραγωγή ενέργειας | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ