Η «τρύπα» των 321 εκ. ευρώ του Λαυρεντιάδη μέσω δανείων-μαϊμού - iefimerida.gr

Η «τρύπα» των 321 εκ. ευρώ του Λαυρεντιάδη μέσω δανείων-μαϊμού

Προκάλεσε «τρύπα» ύψους 321 εκατομμυρίων ευρώ με απίθανες δανειοδοτήσεις
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για οργανωμένο σχέδιο πλουτισμού του ομίλου Λαυρεντιάδη σε βάρος της Proton, το οποίο συνέλαβε, οργάνωσε και κατεύθυνε κατά την εκτέλεση του ο ίδιος ο Λαυρεντιάδης μιλά σε νέα μήνυση της η Proton Bank.Στην δεύτερη αυτή μήνυση που κατέθεσε η νέα διοίκηση της τράπεζας στις 18 Ιανουαρίου του 2012 και αποκαλύπτει το vima.gr αναφέρεται ότι:

«Εμπνευστής κι οργανωτής του σχεδίου οικονομικής αφαίμαξης της Proton, ύψους 321 εκατ. ευρώ, ήταν ο μηνυόμενος Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο οποίος τοποθέτησε τους δικούς του ανθρώπους στο Διοικητικό Συμβούλιο και στην ανώτατη επιτροπή πιστοδοτήσεων της Proton. O κ. Λαυρεντιάδης προκάλεσε με πρόθεση στα μηνυόμενα μέλη του Δ.Σ της Proton τη απόφαση να προχωρήσουν σε δανειοδότηση των εταιρειών του Ομίλου Λαυρεντιάδη, διότι τους έπεισε ότι επρόκειτο να καταστεί ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα με ισχυρή διεθνή παρουσία και ότι σε μία τέτοια περίπτωση τα μηνυόμενα μέλη της διοίκησης θα μπορούσαν να προσδοκούν πολύ υψηλά αξιώματα με υψηλότατες απολαβές και μεγάλη εξουσία...».

Το συγκεκριμένο δικαστικό έγγραφο περιλαμβάνει νέα πλήρη ανάλυση των παράνομων δανειοδοτήσεων εταιρειών του ομίλου Λαυρεντιάδη από την Proton Bank με την χαρακτηριστική επισήμανση ότι υπήρχαν εταιρείες που λάμβαναν δάνεια από 250 μέχρι και 1200 (!)φορές μεγαλύτερα του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Η μήνυση εκτός του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, στρέφεται και εναντίον άλλων 12 στελεχών της Proton Bank και των εταιρειών του ομίλου Λαυρεντιάδη.

Στη μήνυση ορίζεται το ποσό των απωλειών της τράπεζας λόγω της παράνομης δραστηριότητας του κ. Λαυρεντιάδη στα 321 εκατ. ευρώ, ενώ σημειώνεται ότι «στη συνείδηση του κόσμου η Proton έμεινε ως ένα πιστωτικό ίδρυμα που έθεσε σε ανυπολόγιστο κίνδυνο τις αποταμιεύσεις των καταθετών και εν τέλει ολόκληρου του πιστωτικού συστήματος με το να χαρίζει χρήματα σε μία ομάδα ημετέρων οι οποίοι με το πρόσχημα της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της λήψης δανείων προς ενίσχυση της λυμαινόταν τα χρήματα των καταθετών...». Ο κ. Λαυρεντιάδης χαρακτηρίζεται «ο ενορχηστρωτής όλης της μεθόδευσης σε βάρος της τράπεζας».

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά την περίοδο από 31 Δεκεμβρίου 2009 μέχρι 31 Μαρτίου 2011 παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία τα δάνεια προς επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 70,7%, δηλαδή κατά 806.979.000 ευρώ. Ως χαρακτηριστικές περιπτώσεις δανειοδοτήσεων εταιρειών του ομίλου Λαυρεντιάδη σημειώνεται εκείνη της First Aid Care που είχε μετοχικό κεφάλαιο 130.000 ευρώ κι έλαβε δάνειο 54.000.000 ευρώ (415 φορές πολλαπλάσιο του μετοχικού της κεφαλαίου). Η εταιρεία Novo Atreus που είχε μετοχικό κεφάλαιο μόλις 60.000 ευρώ, έλαβε δάνειο 72.000.000 ευρώ (δηλαδή 1200 φορές πολλαπλάσια του μετοχικού κεφαλαίου) . Ενδεικτική είναι ακόμη η περίπτωση της εταιρείας ΜΑΚ συμφερόντων Λαυρεντιάδη που κι αυτή είχε μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ κι έλαβε δάνειο 70.000.000 ευρώ (1.167 φορές μεγαλύτερο)!

Εντύπωση προκαλεί και η αναφορά στην προσπάθεια του κ. Λαυρεντιάδη να αποδυναμώσει τους εσωτερικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς της τράπεζας. Για αυτό το λόγο, όπως τονίζεται, σειρά στελεχών στις αρμόδιες υπηρεσίες παύθηκαν ξαφνικά, ενώ σε κρίσιμο πόστο τοποθετήθηκε μια υπάλληλος -είναι ανάμεσα στους μηνυόμενους- η οποία «στερείτο γνώσεων βασικών τραπεζικών θεμάτων».

Οι δικαστικές περιπέτειες του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη πάντως φαίνεται ότι επηρεάζουν με άμεσο τρόπο αρκετές από τις εταιρείες που έχει ακόμη -άμεσα- στην κατοχή του, όπως η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων της Καβάλας.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο κ. Λαυρεντιάδης εφαρμόζοντας την προσφιλή του τακτική να «ζαλίζει» το χρήμα και τις μετοχές φέρεται να ξαναπήρε στην κατοχή του τον έλεγχο της εταιρείας που πριν λίγους μήνες είχε παραχωρήσει στην οικογένεια του στενού του συνεργάτη Πέτρου Κυριακίδη.

Αυτή τη φορά όμως, η εταιρεία πέρασε στα χέρια της συζύγου του Κατερίνας Λαυρεντιάδη και τυπικά αυτή πρέπει να αντιμετωπίσει τα σωρευμένα προβλήματα μεταξύ των οποίων οι καθυστερήσεις στις καταβολές των μισθών και η μη καταβολή των αποζημιώσεων σε όσους συνταξιοδοτούνται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Λαυρέντης Λαυρεντιάδης Proton Bank
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ