Θύελλα: Στη φόρα τα e-mails του υιού Τραμπ για τη συνάντησή του με τη Ρωσίδα δικηγόρο - iefimerida.gr

Θύελλα: Στη φόρα τα e-mails του υιού Τραμπ για τη συνάντησή του με τη Ρωσίδα δικηγόρο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ υπεραμύνθηκε της απόφασής του να συναντηθεί με μια Ρωσίδα δικηγόρο που είχε υποσχεθεί ότι θα του έδινε πληροφορίες που θα μπορούσαν να αποδειχθούν επιζήμιες για τη Χίλαρι Κλίντον μετά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς.

«Εκ των υστέρων πιθανότατα θα είχα ενεργήσει λίγο διαφορετικά. Πιθανώς γνωρίζω περισσότερα τώρα», είπε ο μεγαλύτερος γιος του προέδρου των ΗΠΑ μιλώντας στο Fox News. Αλλά πρόσθεσε:

«Ποτέ δεν θα έκανα κάτι για να θέσω σε κίνδυνο αυτή τη χώρα. Θα κάναμε τα πάντα γι’ αυτή τη χώρα. Ποτέ δεν θα την θέταμε σε κίνδυνο», δηλώνοντας έτοιμος να καταθέσει ενόρκως για την υπόθεση.

Ο 39χρονος είπε ότι αν κατά τη διάρκεια της συνάντησης είχε λάβει πληροφορίες που θα υπονόμευαν τα αμερικανικά συμφέροντα τότε «100% θα τις πήγαινα στο FBI.»

Τα email για τη συνάντηση με τη Ρωσίδα δικηγόρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πολιτικής θύελλας από τη στιγμή που αναγκάστηκε να δημοσιοποιήσει μέσω Twitter τέσσερις σελίδες με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τα οποία προετοίμαζε τη συνάντησή του στις 9 Ιουνίου του 2016, με τη Ναταλία Βεσελνίτσκαγια στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη. Τη συνάντησή αυτή κανόνισε ο Ρομπ Γκόλντστοουν, ένας βρετανικής καταγωγής υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων, που γνώριζε τον Τραμπ τζούνιορ μέσω των καλλιστείων που οργάνωσε ο πατέρας του για την ανάδειξη της Mις Υφήλιος το 2013 στη Μόσχα.

Θύελλα: Στη φόρα τα e-mails του υιού Τραμπ για τη συνάντησή του με τη Ρωσίδα δικηγόρο | iefimerida.gr 0

O βρετανός υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων, Ρομπ Γκόλντστοουν, ο οποίος κανόνισε τη συνάντηση του Τραμπ τζούνιορ με τη Ρωσίδα δικηγόρο

Σ’ ένα email Ο Γκόλντστοουν είπε στον Τραμπ τζούνιορ ότι υπήρχε «εξαιρετικά ευαίσθητη» πληροφορία, που ήταν «μέρος της υποστήριξης της Ρωσίας και της κυβέρνησής της προς τον κ. Τραμπ.»

«Αν ισχύουν αυτά που λέτε, μου αρέσει, ιδίως λίγο αργότερα φέτος το καλοκαίρι», απάντησε ο Τραμπ τζούνιορ.

Θύελλα: Στη φόρα τα e-mails του υιού Τραμπ για τη συνάντησή του με τη Ρωσίδα δικηγόρο | iefimerida.gr 1

Προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί συμφώνησε να συναντηθεί με τη Βεσελνίτσκαγια, ο Τραμπ τζούνιορ υποστήριξε ότι αυτό που αντιλήφθηκε απ’ το email ήταν ότι κάποιος είχε πληροφορίες για την αντίπαλο του πατέρα του και σκέφθηκε ότι ίσως έπρεπε να τις ακούσει.

«Έρευνα για την αντιπολίτευση»

«Δεν ήξερα καλά αυτούς τους τύπους για να γνωρίζω αν αυτός ο μάνατζερ ταλέντων από το διαγωνισμό Μις Υφήλιος είχε τέτοιες πληροφορίες. Έτσι θέλησα να τις ακούσω. Για μένα ήταν έρευνα για την αντιπολίτευση», είπε προσθέτοντας ότι η συνάντηση δεν οδήγησε «πουθενά» και ότι ποτέ δεν μίλησε στον πατέρα του γι’ αυτήν.

«Δεν υπήρχε τίποτε να του πω. Δεν ήταν τίποτε. Κάποιος μου έστειλε ένα email. Δεν μπορώ να κάνω κάτι γι’ αυτό. Το διάβασα κι απάντησα αναλόγως. Δεν θα το θυμόμουν καν μέχρι που αρχίσατε [οι δημοσιογράφοι] να το ψάχνετε. Ήταν επί λέξη μια σπατάλη χρόνου, χάθηκαν 20΄, κρίμα.»

Θύελλα: Στη φόρα τα e-mails του υιού Τραμπ για τη συνάντησή του με τη Ρωσίδα δικηγόρο | iefimerida.gr 2

H Ρωσίδα δικηγόρος Ναταλία Βεσελνίτσκαγια

Η Βεσελνίτσκαγια, η οποία αρνείται ότι έχει διασυνδέσεις με τη ρωσική κυβέρνηση, κάνει εκστρατεία για την ανάκληση του «Νόμου Μαγκνίτσκι», τη νομοθετική πράξη που επέβαλε οικονομικές κυρώσεις σε βάρος στενών συνεργατών του Βλάντιμιρ Πούττιν, οι οποίοι κατηγορούνται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Τραμπ τζούνιορ είπε ότι μέχρι τότε ούτε που είχε ακούσει για τον «Νόμο Μαγκνίτσκι» κι ότι η περιγραφή της συνάντησης από την Ρωσίδα δικηγόρο ήταν σχετικά ακριβής. Η Βεσελνίτσκαγια είχε πει νωρίτερα ότι στη συνάντηση στον Πύργο του Τραμπ ήταν παρόντες και ο γαμπρός του προέδρου των ΗΠΑ, Τζάρεντ Κούσνερ, αλλά έφυγε μετά από μερικά λεπτά και ο τότε διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μαναφορτ, ο οποίος μιλούσε συνεχώς στο τηλέφωνο.

Ο Τραμπ τζούνιορ είπε ότι έδωσε στη Ρωσίδα δικηγόρο λίγο χρόνο να μιλήσει για να μη δυσαρεστήσει τον γνωστό του, τον Ρομπ Γκόλντστοουν, κι εκείνη τον χρησιμοποίησε για να μιλήσει για τα ρωσικά αντίποινα στον «Νόμο Μαγκνίτσκι», δηλαδή την απαγόρευση υιοθεσίας ορφανών από τη Ρωσία από Αμερικανούς πολίτες.

Ο Τραμπ τζούνιορ είπε ότι ο Γκόλντστοουν του ζήτησε συγγνώμη για το χάσιμο χρόνου.

Δήλωσε «κάτι παραπάνω από έτοιμος να συνεργαστεί με οποιονδήποτε» για την υπόθεση αυτή κι ότι δεν είχε καμία άλλη επίσημη συνάντηση με άλλους Ρώσους.

Πριν την τηλεοπτική εμφάνιση του Τραμπ τζούνιορ στο Fox News ο πατέρας του τού έπλεξε το εγκώμιο μέσω Twitter αποκαλώντας τον «υπέροχο άτομο που αγαπά την πατρίδα μας!»

Στο μικροσκόπιο ερευνών η συνάντηση του Τραμπ τζούνιορ με τη Ρωσίδα δικηγόρο

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ του Τραμπ τζούνιορ και του Γκόλντστοουν θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις έρευνες του Κογκρέσου και του ειδικού εισαγγελέα για την πιθανή συνεργασία στελεχών της προεκλογικής ομάδας του Τραμπ με τη Ρωσία. Δεν αποκλείεται να κληθούν να καταθέσουν ενόρκως ο Τζάρεντ Κούσνερ και ο Πολ Μαναφορτ.

Θύελλα: Στη φόρα τα e-mails του υιού Τραμπ για τη συνάντησή του με τη Ρωσίδα δικηγόρο | iefimerida.gr 3

O Δημοκρατικός βουλευτής Άνταμ Σιφ, σημαίνον στέλεχος της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής

«Ο Αμερικανικός λαός πρέπει να γνωρίζει αν ο πρόεδρος μας ενεργεί για λογαριασμό τους κι όχι επειδή φοβάται ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να αποκαλύψουν επιζήμιες πληροφορίες για τον ίδιο ή την οικογένειά του», είπε ο Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ, σημαίνον στέλεχος της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής.

Ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, από τα επιφανέστερα στελέχη των Ρεπουμπλικανών, είπε: «Το email προκαλεί ανησυχία. Ξέρω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ είναι νέος στην πολιτική, ξέρω ότι ο Τζάρεντ Κούσνερ είναι νέος στην πολιτική, αλλά θα πρέπει να τεθούν πολλές ερωτήσεις και να απαντηθούν.

Όταν μετέχεις σε μια προεκλογική εκστρατεία και μια ξένη κυβέρνηση προσφέρεται να σε βοηθήσει η απάντηση πρέπει να είναι όχι. Δεν ξέρω, λοιπόν, ποια είναι η εκδοχή του Τραμπ τζούνιορ. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να καταθέσει.»

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Μόσχα προσπάθησε να βοηθήσει τον Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές, εν μέρει δίνοντας στη δημοσιότητα τα υποκλαπέντα email στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Η συζήτηση τώρα θα στραφεί στο κατά πόσον ενεπλάκη ή όχι προσωπικά ο πρόεδρος Τραμπ. Αλλά το ερώτημα για την εμπλοκή της προεκλογικής του ομάδας φαίνεται ότι έχει ξεκαθαρίσει τώρα. Η απάντηση είναι θετική», δήλωσε ο καθηγητής Νομικής στο Cornell Law School, Γιενς Ντέιβιντ Όλιντολντ στο Ρόιτερς.

«Πιθανή προδοσία»

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τιμ Κέιν μίλησε για την πιθανότητα ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ να έχει διαπράξει «προδοσία» από τη στιγμή που δέχθηκε να συναντηθεί με τη Βεσελνίτσκαγια.

«Βρισκόμαστε πλέον πέρα από την (κατηγορία της) παρακώλυσης της δικαιοσύνης. Έχουμε περάσει στην ψευδορκία, στις ψευδείς δηλώσεις, ίσως ακόμη και στην προδοσία» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Τιμ Κέιν, τον οποίο είχε επιλέξει η Κλίντον ως υποψήφιο αντιπρόεδρό της.

Μολονότι ειδικοί θεωρούν ότι οι ενέργειες του Τραμπ τζούνιορ δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «προδοσία», κάποιοι δικηγόροι θεωρούν ότι τα περιστατικά που περιγράφονται στα email μπορεί να συνιστούν συνωμοσία για την παραβίαση της νομοθεσίας αναφορικά με τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών. Ο νόμος απαγορεύει σε ξένους υπηκόους να παρέχουν «ο,τιδήποτε αξίας» σε προεκλογικές εκστρατείες καθώς και τη συνδρομή σε τέτοια βοήθεια.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο «Ντόναλντ Τραμπ της Ρωσίας»

Ο Γκόλντστοουν εκπροσωπούσε τον Ρώσο τραγουδιστή Εμίν Αγκαλάροφ, ο πατέρας του οποίου, Αράς Αγκαλάροφ, είναι κτηματομεσίτης, γνωστός ως «ο Ντόναλντ Τραμπ της Ρωσίας» και έχει στενές σχέσεις με την οικογένεια του Ρεπουμπλικανού προέδρου των ΗΠΑ. Ο Αγκαλάροφ είναι ιδοκτήτης της εταιρείας Crocus Group, στην οποία ανήκει ένας μεγάλος εκθεσιακός χώρος στη Μόσχα, όπου φιλοξενήθηκε ο διαγωνισμός Μις Υφήλιος του Τραμπ το 2013. Πατέρας και γιος Αγκαλάροφ πέρασαν αρκετό χρόνο με τον Τραμπ όταν έφερε το διαγωνισμό Μις Υφήλιος στη Μόσχα προ τετραετίας, όπως προκύπτει από φωτογραφίες πάρτι και αναρτήσεις στο Instagram.

Μάλιστα ο Τραμπ εμφανίστηκε και στο παρακάτω βιντεοκλίπ με τον Εμίν Αγκαλάροφ και ορισμένες από τις συμμετέχουσες στον διαγωνισμό Μις Υφήλιος

Ο πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας, Τσακ Γκρέισλι απαιτεί να μάθει πώς επετράπη η είσοδος στις ΗΠΑ στη Βεσελνίτσκαγια, αφού όπως προκύπτει από δικαστικά έγγραφα, δεν εγκρίθηκε το αίτημά της για βίζα πέρα απ’ τον Ιανουάριο του 2016, έξι μήνες πριν την επίμαχη συνάντηση στον Πύργο του Τραμπ στη Νέα Υόρκη.

Ασάνζ: «Πρότεινα στον Τραμπ τζούνιορ να δημοσιεύσει τα email πριν βγάλουν το θέμα οι Νew York Times»

Ο ιδρυτής της WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ αποκάλυψε μέσω Twitter ότι συμβούλεψε τον Τραμπ τζούνιορ να δημοσιοποιήσει τα email για τη συνάντησή του με τη Ρωσίδα δικηγόρο πριν βγει το θέμα στα ΜΜΕ.

Οι New York Times καλύπτουν εδώ και μέρες την υπόθεση και ζήτησαν από τον Τραμπ τζούνιορ ένα σχόλιο για το περιεχόμενο των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με τα οποία προετοίμαζε τη συνάντησή του με τη Ναταλία Βεσελνίτσκαγια. Ο τελευταίος τα έδωσε χθες Τρίτη στη δημοσιότητα μαζί με μια δήλωση σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τις εντυπώσεις από το νέο ρεπορτάζ της εηφμερίδας.

Ο Ασάνζ υποστηρίζει ότι ήλθε σε επαφή με τον Τραμπ τζούνιορ χθες το πρωί και τον συμβούλεψε να δημοσιοποιήσει τα email μέσω της WikiLeaks.

«Δύο ώρες αργότερα το έκανε μόνος του», είπε ο Ασάνζ.

«Υποστήριξα ότι αφού τα έχουν οι εχθροί του, γιατί όχι και η κοινή γνώμη. Οι εχθροί του θα χρησιμοποιούν μεμονωμένες φράσεις επί εβδομάδες ή μήνες μέσα στα δικά τους συμφραζόμενα, θα τα ‘μαγειρεύουν’ ανάλογα με το δικό τους στρατηγικό χρονοδιάγραμμα», εξήγησε ο Ασάνζ. «Είναι καλύτερη η διαφάνεια και να έχεις το πλήρες κείμενο, αλλά για μας θα ήταν ασφαλέστερο να δημοσιοποιηθεί με ανώνυμη πηγή. Τώρα που τα δημοσιοποίησε μόνος του είναι ευκολότερο να χρησιμοποιηθούν ως στοιχεία».

Ο δημοσιογράφος Μπράιν Στέλτερ του CNN ανέφερε στο Twitter ότι μια πηγή από τους New York Times του είπε ότι «ετοιμάζονταν να δημοσιεύσουν» το ρεπορτάζ για τα email κι ότι οι άνθρωποι του Τραμπ τζούνιορ «ζήτησαν περισσότερο χρόνο» και μετά «πρόλαβαν» την εφημερίδα δημοσιοποιώντας τα email.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ