Η άλλη όψη της κρίσης στον Κόλπο: Εκατοντάδες καμήλες νεκρές από τη δίψα - iefimerida.gr

Η άλλη όψη της κρίσης στον Κόλπο: Εκατοντάδες καμήλες νεκρές από τη δίψα

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκατοντάδες καμήλες έχουν πεθάνει από τη δίψα μετά το εμπάργκο που επέβαλαν οι αραβικές χώρες στο Κατάρ, με αποτέλεσμα οι αγρότες του εμιράτου και τα ζώα τους να εκδιωχθούν από τη Σαουδική Αραβία.

Κατά τη διάρκεια διπλωματικής ρήξης και αναγκασμένοι να περάσουν στην έρημο, οι αγρότες είδαν τα ζώα τους να πεθαίνουν στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών καθώς μόλις σε μερικές από τις καμήλες επέτρεπαν να διασχίζουν τα σύνορα κάθε μέρα.

Όσες απέμειναν εγκλωβίστηκαν σε τεράστιες μάντρες, όπου η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 50 βαθμούς Κελσίου. Κάποιοι ιδιοκτήτες δήλωσαν ότι οι καμήλες εγκλωβίστηκαν μαζικά και οι ίδιοι χρειάστηκαν μέρες κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, για να τις ταυτοποιήσουν.

Άλλα ζώα πάλι αφέθηκαν να πεθάνουν στο δρόμο καθώς κάποιοι αγρότες έφυγαν αμέσως μετά την ανακοίνωση του εμπάργκο.

Κάποιοι άλλοι μαζί με τα ζώα τους εξακολουθούσαν να ταξιδεύουν δύο εβδομάδες μετά το διπλωματικό ρήγμα. «Επέστρεψα από τη Σαουδική Αραβία και εγώ ο ίδιος είδα με τα μάτια μου περισσότερες από 100 καμήλες στην άκρη του δρόμου καθώς και εκατοντάδες χαμένες καμήλες και πρόβατα» είπε ο Χουσέιν Αλ Μάρι.

Στα σύνορα από την πλευρά του Κατάρ, το αρμόδιο υπουργείο παρείχε νερό, φαγητό και καταλύματα σε περισσότερες από 8.000 καμήλες μετά το εμπάργκο.

Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος. Κάποιοι μιλούν για 12.000 έως και 25.000 νεκρά ζώα.

Οι αγρότες από το Κατάρ, συχνά βόσκουν τα ζώα τους στο μεγαλύτερο, γειτονικό κράτος της Σαουδικής Αραβίας και πλέον, υπολογίζεται ότι στο εμιράτο υπάρχουν περίπου 1 εκατ. καμήλες, πρόβατα και κατσίκες.

Εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού SPANA για τα ζώα ανέφερε ότι «Τα ζώα είναι τα ξεχασμένα θύματα συγκρούσεων και πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Πρόκειται για μία κατάσταση που έχουν δει αναρίθμητες φορές στο παρελθόν, στη Σομαλία, το Μάλι και σε άλλες περιοχές.

Είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί προτεραιότητα στην καλή διαβίωση των ζώων και να λαμβάνουν τα βασικά όπως τρόφιμα, νερό, καταφύγιο και πρόσβαση στην κτηνιατρική περίθαλψη.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι κοινότητες που εξαρτώνται από τα ζώα που εργάζονται σε όλο τον κόσμο είναι συνήθως οι φτωχότερες στην κοινωνία. Τα ζώα αυτά είναι συχνά ό,τι έχουν και είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ