Συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κατάρ -Υπέγραψαν «μνημόνιο κατανόησης» κατά της τρομοκρατίας - iefimerida.gr

Συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κατάρ -Υπέγραψαν «μνημόνιο κατανόησης» κατά της τρομοκρατίας

Φωτογραφία: Alexander W. Riedel/AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συμφωνία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησής της, υπέγραψαν την Τρίτη στην Ντόχα ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρεξ Τίλερσον με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Σεΐχ Μοχάμεντ Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.

«Πρόκειται για ένα ελπιδοφόρο βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος ενώ επεσήμανε ότι «Το Κατάρ και οι ΗΠΑ υπέγραψαν ένα μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών στο οποίο σκιαγραφούνται οι μελλοντικές προσπάθειες που μπορεί να αναλάβει το Κατάρ για να ενισχύσει τον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας και να αντιμετωπίσει ενεργά ζητήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».

Νωρίτερα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Τίλερσον στο Κατάρ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τάχθηκε υπέρ του εμιράτου χαρακτηρίζοντας μάλιστα λογικές και σαφείς τις θέσεις του Κατάρ.

«Νομίζω πως το Κατάρ υπήρξε αρκετά σαφές στις θέσεις του και νομίζω πως αυτές ήταν πολύ λογικές» είπε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε δε, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον ομόλογό του από το εμιράτο, Σεϊχ Μοχάμεντ Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι, ότι «Ελπίζω ότι μπορούμε να σημειώσουμε κάποια πρόοδο για να το φέρουμε σε ένα σημείο επίλυσης».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν αναιρέσει εδώ καιρό τις αρχικά ριζοσπαστικές θέσεις του όπου ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει πηγή τρομοκρατίας το Κατάρ. Πλέον ανησυχούν πως η κρίση με την απομόνωση του Κατάρ, μετά και την τελευταία επιβολή κυρώσεων από τις αραβικές χώρες, μπορεί να επηρεάσει τις στρατιωτικές και αντι-τρομοκρατικές επιχειρήσεις τους και να αυξήσει την περιφερειακή επιρροή του Ιράν, το οποίο υποστηρίζει το Κατάρ επιτρέποντάς του να χρησιμοποιεί αεροπορικές και θαλάσσιες συνδέσεις μέσω της επικράτειάς του.

Κάτι που σίγουρα δεν είναι υπέρ των αμερικανικών βλέψεων. Από τη θέση του ωστόσο το Κατάρ, επιμένει να αρνείται πως υποστηρίζει οργανώσεις μαχητών και τονίζει πως το μποϊκοτάζ , που του έχει επιβληθεί, είναι μέρος μιας εκστρατείας προκειμένου να περιοριστεί η ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική του.

Ο Τίλερσον και ο Βρετανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Μαρκ Σέντγουιλ συναντήθηκαν τη Δευτέρα με αξιωματούχους από το Κουβέιτ, το οποίο ενεργεί ως μεσολαβητής, προκειμένου να επιλύσουν τη διένεξη μεταξύ χωρών που είναι σύμμαχοι της Δύσης.

Την ίδια στιγμή, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων αραβικών κρατών που μποϊκοτάρουν το Κουβέιτ θα συναντηθούν με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον την Τετάρτη στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να συζητήσουν την κρίση.

«Ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι έλαβε πρόσκληση από τον Σαουδάραβα ομόλογό του Άντελ αλ-Τζουμπέιρ προκειμένου να παρευρεθεί σε μία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων αραβικών κρατών που μποϊκοτάρουν το Κατάρ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον στην Τζέντα αύριο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως ο Τίλερσον θα μεταβεί επίσης στη Σαουδική Αραβία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κατάρ ΤΙΛΕΡΣΟΝ Κόλπος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ