ΗΠΑ: Με την πλάτη στον τοίχο ο Τραμπ τζούνιορ για τη συνάντηση με την Ρωσίδα δικηγόρο - iefimerida.gr

ΗΠΑ: Με την πλάτη στον τοίχο ο Τραμπ τζούνιορ για τη συνάντηση με την Ρωσίδα δικηγόρο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο γιος του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ, είχε ενημερωθεί ότι οι «καταστροφικές» για τη Χίλαρι Κλίντον πληροφορίες που θα του έδινε μια Ρωσίδα δικηγόρος ήταν μέρος της προσπάθειας της ρωσικής κυβέρνησης να βοηθήσει την προεκλογική εκστρατεία του πατέρα του.

Σύμφωνα με τους New York Times, το ανέφερε αυτό σε email προς τον Τραμπ τζούνιορ ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων Ρομπ Γκόλντστοουν, ο οποίος κανόνισε τη συνάντηση τον Ιούνιο του 2016.

Ο υιός Τραμπ υπεραμύνθηκε της απόφασής του να συναντηθεί με τη δικηγόρο Ναταλία Βεσελνίτσκαγια στον Πύργο του Τραμπ, ενώ ο Λευκός Οίκος και η Μόσχα αρνούνται ότι υπήρξε οποιαδήποτε πολιτική ανάμειξη.

Το FBI και το Κογκρέσο διεξάγουν έρευνες για την καταγγελλόμενη ρωσική ανάμειξη στις περσινές αμερικανικές εκλογές και για το κατά πόσον συνεργάτες του Τραμπ συνεργάστηκαν με τη ρωσική κυβέρνηση με στόχο των επηρεασμό του αποτελέσματος.

Ο Τραμπ τζούνιορ επιμένει ότι δεν έλαβε καμία «χρήσιμη» πληροφορία από τη Ρωσίδα δικηγόρο για την Χίλαρι Κλίντον, ενώ η Βεσελνίτσκαγια, που είναι παντρεμένη μ’ ένα Ρώσο κυβερνητικό αξιωματούχο, αρνείται ότι εργάζεται για το Κρεμλίνο.

Στη συνάντηση -την πρώτη επιβεβαιωμένη ανάμεσα σε Ρώσο και σε μέλος του στενού οικογενειακού κύκλου του Τραμπ- ήταν ακόμη παρόντες ο γαμπρός του προέδρου των ΗΠΑ, Τζάρεντ Κούσνερ και ο τότε επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ. Ο Γκόλντστοουν έχει αρνηθεί στο παρελθόν ότι γνώριζε ο,τιδήποτε για ανάμειξη της ρωσικής κυβέρνησης.

Οι Δημοκρατικοί ζητούν να καταθέσει ο Τραμπ τζούνιορ στο Κογκρέσο

«Πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη», δήλωσε ο Άνταμ Σιφ, κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών που μετέχει στην επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής σχολιάζοντας το τελευταίο δημοσίευμα των New York Times.

«Απαιτείται ενδελεχής έρευνα. Όσοι ήταν παρόντες σε εκείνη τη συνάντηση πρέπει να έρθουν να καταθέσουν στην επιτροπή μας.»
Αλλά και ο γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ, κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας, δήλωσε ότι θέλει «οπωσδήποτε» να θέσει ερωτήματα στον μεγαλύτερο γιο του Ντόναλντ Τραμπ για τη συνάντηση με τη Ρωσίδα δικηγόρο

«Απολύτως», απάντησε ο Γουόρνερ ερωτηθείς εάν θέλει να μιλήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ τον νεότερο και οποιονδήποτε άλλον ενδέχεται να ήταν παρών στη συνάντηση ή να έπαιξε ρόλο σε αυτή, συμπεριλαμβανομένου του επιχειρηματία και καλλιτέχνη ο οποίος ζήτησε από έναν σύμβουλο δημοσίων σχέσεων να την κανονίσει.

Ο Τραμπ τζούνιορ προσέλαβε δικηγόρο για την υπόθεση

ΗΠΑ: Με την πλάτη στον τοίχο ο Τραμπ τζούνιορ για τη συνάντηση με την Ρωσίδα δικηγόρο  | iefimerida.gr 0

Αλλά ο Άλαν Φουτέρφας, ο δικηγόρος στον οποίο ο Τραμπ τζούνιορ ανέθεσε την εκπροσώπησή του στην υπόθεση της Ρωσίας, χαρακτήρισε το ρεπορτάζ των New York Times «πολύ κακό για το τίποτε».

Σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή του ο Φουτέρφας αναφέρει ότι ο πελάτης του από την επικοινωνία του με τον Γκόλντστουν αποκόμισε την εντύπωση ότι κάποιος είχε πληροφορίες πιθανώς χρήσιμες για την προεκλογική εκστρατεία του πατέρα του κι ότι οι πληροφορίες αυτές προέρχονταν από κάποιον που γνώριζε: «Ο Τραμπ τζούνιορ δεν γνώριζε τι συγκεκριμένες πληροφορίες επρόκειτο να συζητηθούν. Πέραν αυτού σε καμία περίπτωση δεν προέκυψε η δέσμευση ότι αυτός, ή οποιοσδήποτε άλλος, θα θεωρήσει την πληροφορία, όποια κι αν ήταν αυτή, αξιόπιστη ή ενδιαφέρουσα ή ότι η πληροφορία θα άντεχε μια ενδελεχή εξέταση. Η συνάντηση διήρκεσε κάπου 20-30 λεπτά και δεν βγήκε τίποτε από αυτήν. Ο πατέρας του δεν γνώριζε τίποτε. Το συμπέρασμα είναι ότι ο Τραμπ τζούνιορ δεν έκανε τίποτε κακό.»

Έτοιμος να καταθέσει δηλώνει ο υιός Τραμπ

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ ο νεότερος διαβεβαίωσε μέσω Twitter ότι θα μοιραζόταν «ευχαρίστως» τις πληροφορίες που διαθέτει με την Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας εάν αποφασιστεί να κληθεί και να καταθέσει για τη συνάντηση που είχε με τη ρωσίδα δικηγόρο.

«Ευχαρίστως να συνεργαστώ με την επιτροπή και να μεταφέρω ό,τι γνωρίζω», έγραψε ο γιος του προέδρου των ΗΠΑ στο tweet αυτό.

Ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία της συνάντησης

Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει τίποτε το ανάρμοστο σε ό,τι αφορά τη συνάντηση που είχε ο μεγαλύτερος γιος του προέδρου των ΗΠΑ με τη Ρωσίδα δικηγόρο, προσθέτοντας πως η συνομιλία τους ήταν σύντομη και δεν δόθηκε «απολύτως καμία συνέχεια».

«Το μόνο πράγμα που θεωρώ ανάρμοστο όσον αφορά στη συνάντηση είναι ότι άνθρωποι διέρρευσαν πληροφορίες για τη συνάντηση αφού αποκαλύφθηκε οικειοθελώς», ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Και υποστήριξε ότι είναι σύνηθες φαινόμενο κατά τη διάρκεια προεκλογικών εκστρατειών να γίνονται τηλεφωνήματα από ανθρώπους που προσφέρουν πληροφορίες.

«Ο Ντον ο νεότερος είχε μια πολύ σύντομη συνάντηση μετά την οποία δεν υπήρξε απολύτως καμιά συνέχεια», επέμεινε η Σάντερς.

Ποια είναι η Ρωσίδα δικηγόρος που «καίει» τον Τραμπ

ΗΠΑ: Με την πλάτη στον τοίχο ο Τραμπ τζούνιορ για τη συνάντηση με την Ρωσίδα δικηγόρο  | iefimerida.gr 1

Η δικηγόρος Ναταλία Βεσελνίτσκαγια είχε αρκετούς πελάτες με διασυνδέσεις με Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Μια από τις γνωστότερες υποθέσεις της ήταν η υπεράσπιση του Ντένις Κατσόφ, ενός Ρώσου επιχειρηματία, που κατηγορήθηκε για ξέπλυμα χρήματος σε υπόθεση φοροδιαφυγής 230 εκ δολαρίων, την οποία έφερε στο φως ο δικηγόρος Σεργκέι Μαγκνίτσκι, που πέθανε αργότερα στη φυλακή.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε αξιωματούχους που θεωρούνται συνένοχοι στο θάνατο του Μαγκνίτσκι προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Μόσχας, η οποία σε αντίποινα απαγόρευσε να υιοθετούνται από Αμερικανούς υπηκόους παιδιά από τη Ρωσία. Η Βεσελνίτσκαγια έχει συστήσει μια ομάδα με στόχο την άρση της απαγόρευσης αυτής.

Αμερικανικά media τη θεωρούν «όργανο» της Μόσχας. Από την πλευρά της η ρωσική κυβέρνηση διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι δεν ξέρει καν ποια είναι.

Ο εκπρόσωπος του Βλάντιμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε χθες ότι το Κρεμλίνο δεν γνωρίζει τη Βεσελνίτσκαγια και «δεν μπορεί να παρακολουθεί» κάθε Ρώσο δικηγόρο που έχει συναντήσεις στη Ρωσία ή το εξωτερικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ