Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Λεοπόλδο Λόπες βγήκε από τη φυλακή και θα βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Λεοπόλδο Λόπες βγήκε από τη φυλακή και θα βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό [εικόνες]

Φωτογραφία: Αssociated Press
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Ο πλέον εμβληματικός πολιτικός κρατούμενος στη Βενεζουέλα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες βγήκε από τη φυλακή και θα βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Την απόφαση πήρε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας μετά από 3 μήνες μεγάλων διαδηλώσεων εναντίον του Μαδούρο, που είχαν σαν αποτέλεσμα 93 άνθρωποι να σκοτωθούν. Το Δικαστήριο επισημαίνει ότι η μετατροπή της ποινής του «έγινε για λόγους υγείας». Ο αρχηγός του κόμματος «Λαϊκή Θέληση» βρισκόταν στη στρατιωτική φυλακή του Ράμο Βέρδε από το 2014 εκτίοντας ποινή κάθειρξης περίπου 14 ετών, με την κατηγορία ότι υποκίνησε τις βίαιες διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο το 2014 που στοίχησαν τη ζωή σε 43 ανθρώπους. Ωστόσο, στις περισσότερες από αυτές τις δολοφονίες εμπλέκονταν κυρίως αστυνομικοί και στρατιωτικοί. Ο ίδιος ο Λόπες είχε καλέσει τον κόσμο να βγει να διαδηλώσει ειρηνικά.

Ανεξάρτητοι Οργανισμοί, η Διεθνής Αμνηστία και πολλές ξένες οργανώσεις κατήγγειλαν ότι η δίκη του Λόπες ήταν στημένη. Στη δίκη - παρωδία η υπεράσπιση του Λόπες δεν είχε δυνατότητα να προσκομίσει στοιχεία αλλά ούτε και να καταθέσουν μάρτυρες υπεράσπισης που ήθελε. Μετά την καταδίκη του Λόπες, δικαστής που συμμετείχε στη δίκη, ζήτησε άσυλο στις ΗΠΑ και κατήγγειλε ότι ο Μαδούρο είχε ζητήσει από πριν την καταδίκη του. Στις φυλακές της Βενεζουέλας βρίσκονται ακόμη 150 πολιτικοί κρατούμενοι.

«Ο Λόπες δεν αποφυλακίστηκε ακόμη»

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida από το περιβάλλον του Λόπες, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης αυτή τη στιγμή βρίσκεται ήδη στο σπίτι του. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως «ο Λόπες δεν αφέθηκε ελεύθερος. Δεν αποφυλακίστηκε ακόμη. Έγινε μετατροπή της ποινής του». Πρόσφατα ο Λόπες είχε καταγγείλει ότι υπέστη βασανιστήρια μέσα στη φυλακή. Η απόφαση να βγει από τη φυλακή ο Λεοπόλδο Λόπες.

Σε κατ’ οίκον περιορισμό βρίσκονται και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι, όπως ο περιφερειάρχης του Καράκας Αντόνιο Λεντέσμα. Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα ζητεί από την κυβέρνηση του Μαδούρο να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους. Την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και την διεξαγωγή εκλογών έχει ζητήσει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι 3 ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ είχαν καταψηφίσει το συγκεκριμένο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου.

Η απόφαση να βγει από τη φυλακή ο Λεοπόλδο Λόπες αποτελεί ένα σημαντικό βήμα από την πλευρά του Μαδούρο για την αποκλιμάκωση της βίας στη Βενεζουέλα. Ο Μαδούρο βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση, ενώ το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει και σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, καθώς υπουργοί του, κυβερνητικά στελέχη, δικαστές και στρατιωτικοί αντιτίθενται στις αυταρχικές αποφάσεις του και τον καταγγέλλουν για απόπειρα επιβολής μιας δικτατορίας στη Βενεζουέλα.

Τι λέει η σύζυγος του Λόπες στο iefimerida

Η σύζυγος του Λόπες, Λίλιαν Τιντόρι, είχε δηλώσει πρόσφατα στο iefimerida, ότι ο Μαδούρο έβαλε στη φυλακή τον Λόπες για να τρομοκρατήσει όσους διαδήλωναν εναντίον του.
«Ο Λεοπόλδο Λόπες είναι ένας πολιτικός κρατούμενος γιατί δεν έχει διαπράξει κανένα αδίκημα. Το μόνο που έκανε ήταν να υψώσει τη φωνή του και να ζητήσει μια αλλαγή στη Βενεζουέλα. Για τις ιδέες του τον έβαλαν στη φυλακή. Πριν παραδοθεί και τον συλλάβουν, ο Μαδούρο έντεκα φορές σε απευθείας σύνδεση στην τηλεόραση είχε πει ότι το κελί του Λόπες είναι έτοιμο στη φυλακή. Έλεγε ότι θα τον βάλει στη φυλακή».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Λεοπόλδο Λόπες βγήκε από τη φυλακή και θα βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Λεοπόλδο Λόπες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ