Ο Λαυρεντιάδης βάζει μπροστά τη γυναίκα του, στη Βιομηχανία Λιπασμάτων - iefimerida.gr

Ο Λαυρεντιάδης βάζει μπροστά τη γυναίκα του, στη Βιομηχανία Λιπασμάτων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι δικαστικές περιπέτειες του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη φαίνεται ότι επηρεάζουν με άμεσο τρόπο αρκετές από τις εταιρείες που έχει ακόμη -άμεσα- στην κατοχή του, όπως η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων της Καβάλας.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο κ. Λαυρεντιάδης εφαρμόζοντας την προσφιλή του τακτική να «ζαλίζει» το χρήμα και τις μετοχές φέρεται να ξαναπήρε στην κατοχή του τον έλεγχο της εταιρείας που πριν λίγους μήνες είχε παραχωρήσει στην οικογένεια του στενού του συνεργάτη Πέτρου Κυριακίδη.

Αυτή τη φορά όμως, η εταιρεία πέρασε στα χέρια της συζύγου του Κατερίνας Λαυρεντιάδη και τυπικά αυτή πρέπει να αντιμετωπίσει τα σωρευμένα προβλήματα μεταξύ των οποίων οι καθυστερήσεις στις καταβολές των μισθών και η μη καταβολή των αποζημιώσεων σε όσους συνταξιοδοτούνται.

Οπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα της Καβάλας «Εβδόμη» στο σημερινό της φύλλο το τοπίο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων είναι θολό.

Αυτό θα είναι, σημειώνει, και το αντικείμενο της συνάντησης που θα έχουν την Παρασκευή το απόγευμα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων με την κυρία Λαυρεντιάδη.

«Η κυρία Λαυρεντιάδη θα έρθει στη Καβάλα με αφορμή την εκδήλωση κοπής της πίτας που διοργανώνει η διοίκηση της ΒΦΛ την Παρασκευή στις 4 το απόγευμα. Όπως είπε ο Γιώργος Τσιμενίδης πρόεδρος του Σωματείου, μιλώντας σε εκπομπή του Στούντιο 7 χθες, τους ανακοίνωσαν πως μετά την εκδήλωση θα γίνει συνάντηση ιδιοκτήτριας, διοίκησης και σωματείου.»

«Οσο για το πώς προέκυψε ως ιδιοκτήτρια η Κατερίνα Λαυρεντιάδη είναι κάτι άγνωστο ακόμα και στο Σωματείο. Αρχικά η ΒΦΛ είχε αγοραστεί από τον όμιλο Λαυρεντιάδη, μετά οι μετοχές της μεταφέρθηκαν στην οικογένεια Κυριακίδη και το καλοκαίρι που μας πέρασε όπως είπε ο Γιώργος Τσιμενίδης «μας ενημέρωσαν πως οι μετοχές από την οικογένεια Κυριακίδη μεταφέρθηκαν και πάλι στον όμιλο Λαυρεντιάδη. Τελευταία πληροφορηθήκαμε από την ίδια την Κατερίνα Λαυρεντιάδη πως οι μετοχές της ΒΦΛ πέρασαν σε εταιρεία δικών της συμφερόντων»»

Οι συνταξιούχοι έχουν λαμβάνειν
Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι ο κ. Τσιμενίδης σημείωσε πως η εταιρεία αθετεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συλλογική σύμβαση εργασίας, καθυστερεί τη μισθοδοσία, ενώ έχει αφήσει απλήρωτους εργαζόμενους που βγήκαν στη σύνταξη πέρσι και πρόπερσι, μη καταβάλλοντας τις αποζημιώσεις που δικαιούνται. Ακόμα είχε προβλεφθεί πως κάποιοι εργαζόμενοι που για λόγους υγείας αναγκάζονταν να φύγουν από την επιχείρηση θα έπαιρναν ένα μπόνους, αλλά τελευταία ούτε αυτό καταβάλλεται. Τέλος η εταιρεία δεν έχει υπογράψει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο των εργαζομένων.

Το Σωματείο έχει προσφύγει στο ΣΕΠΕ και η τριμερής συνάντηση μετά από αναβολή είχε καθοριστεί για την προηγούμενη Πέμπτη. Η διοίκηση της ΒΦΛ ζήτησε νέα αναβολή, με το σκεπτικό ότι θα έρθει η ιδιοκτήτρια την Παρασκευή και θα έχει συνάντηση με το Σωματείο. Οπως είπε ο πρόεδρος του Σωματείου στη συνάντηση της Παρασκευής θα βάλουν όλα τα παραπάνω ζητήματα και αν δεν ικανοποιηθούν θα πάνε σε τριμερή στο ΣΕΠΕ. Ο ίδιος τόνισε πως το θετικό θα είναι να λύσουν τις διαφορές τους διμερώς και να μη χρειαστεί η μεσολάβηση του ΣΕΠΕ.

Τσίπρας στους εργαζόμενους της Alapis
Στο μεταξύ χθες ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τους εργαζόμενους, της Alapis μιας ακόμη πολύπαθης εταιρείας που ανήκε στον Ομιλο συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη και μάλιστα ως ναυαρχίδα των συμφερόντων του, αλλά τώρα αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεοκοπίας.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να σταματήσει η φάμπρικα του άρθρου 99 για όλους τους μπαταχτσήδες επιχειρηματίες, που έχουν ενθυλακώσει τα κέρδη και τα έχουν εξαγάγει σε τράπεζες της Ελβετίας και τώρα προσπαθούν να προστατευτούν. Από ποιους; Από τους εργαζόμενους και από τις δίκαιες απαιτήσεις τους».

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της ALAPIS και του Λ.Λαυρεντιάδη τόνισε: «Στην υπόθεση της ALAPIS ζωγραφίζεται ένα διαχρονικό, δικομματικό σκάνδαλο», δηλωσε μιλώντας στους εργαζόμενους της και πρόσθεσε ότι ήταν μια επιχείρηση «με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κέρδη, που στηρίχτηκε στη λογική αεροπλανάκι, την οποία εφήρμοσε ο κ. Λαυρεντιάδης, παίρνοντας δάνεια από την τράπεζα PROTON Bank, που ήλεγχε και δίνοντάς τα σε θυγατρικές του επιχειρήσεις, ενθυλάκωνε ουσιαστικά, αυτά τα χρήματα και μετέφερε όλο το κόστος στους Ελληνες φορολογούμενους, κόστος πάνω από 700 εκατ. ευρώ».

Αυτή η επιχείρηση, είπε ο κ. Τσίπρας, σήμερα έχει σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους και πάνω από 1.500 εργαζόμενοι σήμερα απειλούνται να βρεθούν στους πέντε δρόμους.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι αν οι εργαζόμενοι ήταν τράπεζα θα τους είχαν σώσει, αλλά τόνισε ότι το ελληνικό δημόσιο και οι κυβερνήσεις ασχολούνται με το να σώζουν τις τράπεζες και όχι τις επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν, οι οποίες έχουν μια πολύ σπουδαία υλικοτεχνική υποδομή και θα μπορούσαν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στο θέμα του φαρμάκου.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ακόμη ότι «η πολιτική που ακολουθήθηκε και μας οδήγησε στη χρεοκοπία ήταν μια σκανδαλώδης πολιτική και η υπόθεση του άρθρου 99, που έχει γίνει μια φάμπρικα για όλους τους μπαταχτσήδες επιχειρηματίες, που έχουν ενθυλακώσει τα κέρδη και τα έχουν εξαγάγει σε τράπεζες της Ελβετίας και τώρα προσπαθούν να προστατευτούν. Από ποιους; Από τους εργαζόμενους και από τις δίκαιες απαιτήσεις τους. Η φάμπρικα αυτή, λοιπόν, του άρθρου 99 πρέπει να σταματήσει».

Ο κ. Νικος Λειβαδάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, δήλωσε ότι «η ALAPIS είναι σαν την Ελλάδα. Κάποιος τα έφαγε, κάποιος άλλος τα πληρώνει. Και δεν φαίνεται πουθενά φως στο τούνελ. Γι' αυτό το σκάνδαλο, που μπορούμε να πούμε ότι είναι πολύ πιο μεγάλο από του Κοσκωτά, πολύ πιο μεγάλο από την Proton, δυστυχώς ο πολιτικός κόσμος, αν εξαιρέσουμε τις αριστερές δυνάμεις, που με ερωτήσεις, που με τη συμπαράστασή τους είναι δίπλα μας, δεν ασχολείται καθόλου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ