Στο Κάσελ της Γερμανίας οι καλλιτέχνες που ξεκίνησαν με άλογα από την Αθήνα [εικόνες]

Μετά από τρεις μήνες και απόσταση 3.000 χιλιομέτρων, οι αναβάτες του πρότζεκτ «The Athens Kassel Ride: The Transit of Hermes» θα φτάσουν στο τέλος της διαδρομής τους.

Στις 9 Ιουλίου στις 2 μ.μ. θα φτάσουν στην πλατεία Friedrichsplatz στο Κάσελ.

Μετά την άφιξή τους, θα συνεχίσουν την ανάβαση γύρω από την πλατεία Friedrichsplatz και θα καταλήξουν μπροστά στον Παρθενώνα των Βιβλίων.

Ύστερα ο καλλιτέχνης Ross Birrell, ο αναβάτης Peter van der Gugten και ο κτηνίατρος και εκτροφέας αλόγων Κωνσταντίνος Κουρμπέλης θα κάνουν δηλώσεις για τον Τύπο.

Η ομάδα των τεσσάρων καβαλάρηδων που κάνουν το ταξίδι (Tina Boche, Peter van der Gugten, Zsolt Szabo και David Wewetzer) κινήθηκαν τηρώντας τη Χάρτα του Ρέκεν (Charter of Reken), που διεκδικεί την «ελευθερία να ταξιδεύει κανείς ανά τον κόσμο με άλογα» και τη διάσωση των «ιστορικών ταχυδρομικών και εμπορικών οδών» καθώς επίσης το δικαίωμα «να ταξιδεύουμε όπως στους παλιούς καιρούς, διασχίζοντας τα σημερινά κρατικά σύνορα».

Ξεκινώντας από την Αθήνα την Κυριακή 9 Απριλίου, κατευθύνθηκαν βόρεια σε μια πορεία που ακολουθεί τη «διαδρομή των περιηγητών» ανά την Ελλάδα, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Αυστρία και τη Γερμανία, διασχίζοντας χώρες της ζώνης Σένγκεν και εκτός αυτής, χαράσσοντας έτσι μια «διαγώνιο» στην Ευρώπη.

Οι καβαλάρηδες συνοδεύονται από ένα εξάχρονο Αραβάνι ονόματι Ερμής.

To κομψά και δυνατά Αραβάνια

Τα Αραβάνια είναι ελληνικά άλογα, πλαγιοτροχαστές, γνωστά για την κομψότητα και την αντοχή τους.

Δυστυχώς πρόσφατα συρρικνώθηκε ο πληθυσμός τους και τα τελευταία κοπάδια βρίσκονται στην Ελλάδα και στη Γερμανία.

Ο Ερμής προέρχεται από τα βουνά της Αρκαδίας στην Πελοπόννησο και έχει το όνομα του θεού του εμπορίου και της κλοπής, της μουσικής και των μεθοριακών διελεύσεων.

Ο Ερμής των αρχαίων Ελλήνων ήταν και ο αγγελιοφόρος των θεών, επίσης κεντρική μορφή στο έργο του Michel Serres, του οποίου τα κείμενα (μαζί με εκείνα των Giorgio Agamben, Étienne Balibar, John Berger, Jacques Derrida, Donna Haraway, και Rainer Maria Rilke) έχουν ταξιδέψει κατά τον σχεδιασμό του Athens-Kassel Ride.

Στο ταξίδι του από την Αθήνα στο Κάσελ, ο Ερμής δεν βρίσκεται μόνο σε μετάβαση από την Ελλάδα στη Γερμανία -περνώντας μια γραμμή που διαγράφει τις παρελθοντικές και σύγχρονες εντάσεις στην Ευρώπη- αλλά και μεταξύ μύθου και υλικότητας, οικονομίας και πολιτικής, φιλοσοφίας και δράσης, ανθρώπων και ζώων.

Ο Ερμής, λοιπόν, είναι αγγελιοφόρος, διαμεσολαβητής, απεσταλμένο ζώο, αγγελικός μαντατοφόρος.

Η ουσία είναι η διαδρομή

Όμως ο προορισμός του μηνύματός του (όποιο και αν είναι αυτό) δεν είναι το Κάσελ. Ούτε η Αθήνα είναι η αφετηρία του.
Η ουσία είναι η διαδρομή, η συνύπαρξη των συντρόφων: η κοινότητα αναβατών και αλόγων που, στη διάρκεια του ταξιδιού, ενσαρκώνουν «την κίνηση που μεταφέρει… όχι προς ένα άλλο πράγμα ή έναν άλλο τόπο, αλλά προς την ίδια τη θέση του καθενός».

Το Athens-Kassel Ride (2017) βασίζεται σε ιδέα του Ross Birrell σε συνεργασία με τους έμπειρους αναβάτες μεγάλων αποστάσεων Peter van der Gugten και David Wewetzer (που είναι μέλη του Long Riders Guild), με την υποστήριξη του Vereinigung der Freizeitreiter und -fahrer in Deutschland e.V. (VfD).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κάσελ άλογα Ερμής Documenta

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ