Ο σταρ Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ στη Στέγη -Υποδύεται έναν χορευτή με σχιζοφρένεια [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Ο σταρ Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ στη Στέγη -Υποδύεται έναν χορευτή με σχιζοφρένεια [εικόνες & βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύο σούπερσταρ συνεργάζονται στην ίδια παράσταση. «Γράμμα σ’ έναν άντρα / Βασισμένο στα ημερολόγια του Νιζίνσκι» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Οι σπουδαίοι Ρόμπερτ Γουίλσον και Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διεισδύσουν στο διαλυμένο μυαλό ενός από τους διασημότερους χορευτές όλων των εποχών, του Βάσλαβ Νιζίνσκι.

Πρόκειται για μία σόλο παράσταση του υπέροχου Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ που παρουσιάζει 10-13 Ιουλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Ο σταρ Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ στη Στέγη -Υποδύεται έναν χορευτή με σχιζοφρένεια [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0

Η παράσταση βασίζεται στα ημερολόγια του εμβληματικού χορευτή Βάσλαβ Νιζίνσκι.

Ενα πραγματικό έργο τέχνης που καταγράφει την κάθοδό του στην τρέλα και σκιαγραφεί τη βασανισμένη σεξουαλικότητα και πνευματικότητά του, όπως επίσης και την τρικυμιώδη σχέση του με τον ιδρυτή των Ρωσικών Μπαλέτων, ιμπρεσάριο Σεργκέι Ντιαγκίλεφ, στον οποίον αναφέρεται και το γράμμα του τίτλου.
Η παρτιτούρα του Χαλ Γουίλνερ, εν είδει κολάζ, συνυφαίνει ηχητικά αποσπάσματα από το ημερολόγιο με τραγούδια και μουσικές των Τομ Γουέιτς, Άρβο Περτ, Χένρυ Μαντσίνι και του Σοβιετικού φουτουριστή συνθέτη Αλεξάντερ Μοσόλοφ.

Ο σταρ Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ στη Στέγη -Υποδύεται έναν χορευτή με σχιζοφρένεια [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1

Γοητευμένος εδώ και καιρό από το ημερολόγιο του Νιζίνσκυ, ο Μπαρίσνικοφ, κορυφαίος χορευτής της γενιάς του, άλλοτε χορεύει και άλλοτε τρεκλίζει μέσα στο τοπίο του Γουίλσον, καθώς παρουσιάζει μιαν εκπληκτική, συγκινητική μαρτυρία των τελευταίων στιγμών διαύγειας στη ζωή ενός ανθρώπου.

Όπως έγραψε ο Χένρυ Μίλλερ: «Αν δεν είχε καταλήξει στο άσυλο, ο Νιζίνσκι-συγγραφέας θα γινόταν ισάξιος με τον Νιζίνσκι-χορευτή».

Ο σταρ Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ στη Στέγη -Υποδύεται έναν χορευτή με σχιζοφρένεια [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 2

φωτογραφία: wikipedia

Βασλάβ Νιζίνσκι: Ισως ο κορυφαίος χορευτής όλων των εποχών

Ο Βασλάβ (Φόμιχ) Νιζίνσκι ήταν Ρώσος χορευτής πολωνικής καταγωγής και χορογράφος. Γεννήθηκε στο Κίεβο και σπούδασε χορό στην αυτοκρατορική σχολή χορού στην Αγία Πετρούπολη.
Η γνωριμία του το 1909 με τον Σέργιο Ντιαγκίλεφ, χορογράφο, ιδρυτή και διευθυντή των αυτοκρατορικών μπαλέτων της Αγίας Πετρούπολης, απογείωσε την καριέρα του.

Εμφανίστηκε στο Παρίσι σε πρωταγωνιστικό ρόλο και δεν άργησε να αναγνωριστεί ως ένας από τους μεγαλύτερους νεότερους εκπροσώπους της τέχνης του.
Δεξιοτέχνης στο είδος του, εκτελούσε άλματα που φαινομενικά αψηφούσαν τη βαρύτητα.

Με τα ρωσικά μπαλέτα έλαβε μέρος σε μεγάλες περιοδείες, ωστόσο η σταδιοδρομία του έληξε το 1919, σε ηλικία 29 ετών, όταν ασθένησε από σχιζοφρένεια.
Ο Νιζίνσκι έζησε αρκετό χρόνο σε διάφορα ψυχιατρεία, έως ότου 1947 μετακόμισε στο Λονδίνο όπου η σύζυγός του, Ουγγαρέζα χορεύτρια Ρομόλα ντε Πούλτσκι τον φρόντισε ως τον θάνατό του το 1950.

Ο σταρ Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ στη Στέγη -Υποδύεται έναν χορευτή με σχιζοφρένεια [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 3


«Γράμμα σ’ έναν άντρα / Βασισμένο στα ημερολόγια του Νιζίνσκι»

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Κεντρική Σκηνή
10-13 Ιουλίου 21:00
H παράσταση είναι 80’ χωρίς διάλειμμα
Τιμές εισιτηρίων: ​Κανονικό: Από 35 έως 65 ευρώ, Φοιτητικό: 25 ευρώ, ΑΜΕΑ: 15 ευρώ, Ανέργων: 20 ευρώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ