ΟΙ ΗΠΑ απειλούν τη Β.Κορέα: Αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσουμε στρατιωτική δράση - iefimerida.gr

ΟΙ ΗΠΑ απειλούν τη Β.Κορέα: Αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσουμε στρατιωτική δράση

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ανάληψη στρατιωτικής δράσης απείλησαν οι ΗΠΑ τη Βόρεια Κορέα, μετά την εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου από την Πιονγιάνγκ.

Η επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, χαρακτήρισε την πυραυλική δοκιμή οξεία στρατιωτική κλιμάκωση, που «κλείνει ραγδαία την πιθανότητα διπλωματικής λύσης», προσθέτοντας ότι θα κατατεθεί ένα νέο ψήφισμα στον ΟΗΕ κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος.

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν το πλήρες φάσμα των δυνατοτήτων μας για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και τους συμμάχους μας», δήλωσε στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Μια από τις δυνατότητες που έχουμε είναι οι σημαντικές στρατιωτικές μας δυνάμεις. Θα τις χρησιμοποιήσουμε, αν πρέπει, αλλά προτιμούμε να μη χρειαστεί να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.»

ΟΙ ΗΠΑ απειλούν τη Β.Κορέα: Αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσουμε στρατιωτική δράση | iefimerida.gr 0
ΟΙ ΗΠΑ απειλούν τη Β.Κορέα: Αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσουμε στρατιωτική δράση | iefimerida.gr 1

Λίγες ώρες αργότερα ΗΠΑ και Νότια Κορέα εκτόξευσαν νέους πυραύλους στη Θάλασσα της Ιαπωνίας στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων, στις οποίες μετείχαν καταδρομικά και άλλα πολεμικά πλοία καθώς και μαχητικά αεροσκάφη.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις και ο Ιάπωνας ομόλογός του χαρακτήρισαν την πυραυλική δοκιμή της Β. Κορέας «απαράδεκτη πρόκληση» σε τηλεφωνική τους συνομιλία, όπου ο επικεφαλής του Πενταγώνου υπογράμμισε την ετοιμότητα των ΗΠΑ να υπερασπιστούν την Ιαπωνία.

Η Χάλεϊ είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να διακόψουν τις εμπορικές σχέσεις με χώρες που συνεχίζουν να συναλλάσσονται με τη Βόρεια Κορέα κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην Κίνα για τους εμπορικούς δεσμούς της με την Πιονγιάνγκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έφθασε στη Βαρσοβία, και αύριο θα μεταβεί στο Αμβούργο για τη σύνοδο των G20, όπου θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ.

ΟΙ ΗΠΑ απειλούν τη Β.Κορέα: Αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσουμε στρατιωτική δράση | iefimerida.gr 2

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Γαλλία τάχθηκε υπέρ ενός νέου ψηφίσματος με αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ. Η Ρωσία καταδίκασε την πυραυλική δοκιμή, υπογραμμίζοντας, πάντως, ότι θα πρέπει να αποκλειστεί η χρήση στρατιωτικών μέτρων. Ο πρεσβευτής της Κίνας είπε ότι είναι απαράδεκτες οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας, αλλά επανέλαβε την έκκληση του Πεκίνου και της Μόσχας να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Η Πιονγιάνγκ από την πλευρά της διαμήνυσε μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων KCNA ότι δεν πρόκειται να πετύχει η «αμερικανική στρατηγική δύναμης» σε συνδυασμό με άσκηση πίεσης κι ότι αν δεν σταματήσουν οι ΗΠΑ την «εχθρική πολιτική» τους, η Βόρεια Κορέα «δεν πρόκειται να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα.»

ΟΙ ΗΠΑ απειλούν τη Β.Κορέα: Αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσουμε στρατιωτική δράση | iefimerida.gr 3
ΟΙ ΗΠΑ απειλούν τη Β.Κορέα: Αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσουμε στρατιωτική δράση | iefimerida.gr 4

Το καθεστώς ανακοίνωσε ότι ο διηπειρωτικός πύραυλος Hwasong-14 έφθασε τα 2.802 χλμ ύψος και διήνυσε απόσταση 933 χλμ επί 39 λεπτά προτού πλήξει στόχο στη θάλασσα. Η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει ότι πλέον είναι «μια πλήρως ανεπτυγμένη πυρηνική δύναμη που διαθέτει τον ισχυρότερο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, ικανό να χτυπήσει οποιοδήποτε μέρος του κόσμου».

Ειδικοί, ωστόσο, εκφράζουν έντονες αμφιβολίες κατά πόσον οι πύραυλοι της Πιονγιάνγκ μπορούν να φέρουν με επιτυχία πυρηνικές κεφαλές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ