Μια 23χρονη φοιτήτρια αλλάζει τη Χιλή με το «Κίνημα του Χιλιανού Χειμώνα» - iefimerida.gr

Μια 23χρονη φοιτήτρια αλλάζει τη Χιλή με το «Κίνημα του Χιλιανού Χειμώνα»

κομμαντάντε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ποιά είναι η 23χρονη φοιτήτρια από τη Χιλή που αναδείχθηκε πρόσωπο της χρονιάς από την βρετανική Guardian αφήνοντας πίσω πασίγνωστα ονόματα όπως η Καγκελάριος Μέρκελ, ο αιγύπτιος τεχνο-επαναστάτης Ουαέλ Γόνιμ, και το σύμβολο του δημοκρατικού αγώνα στη Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σούου Κίι;

Η Καμίλα Βαγιέχο μια 23χρονη φοιτήτρια Γεωγραφίας από τη Χιλή, απέσπασε το 78% των ψήφων στον διαγωνισμό της βρετανικής εφημερίδας και μεταξύ των ακτιβιστών έχει αποκτήσει τη φήμη ροκ σταρ, καθώς από τον περασμένο Μάιο, ηγείται των διαδηλώσεων (ακόμα και 200.000 ανθρώπων) του «Χιλιανού Χειμώνα». Το κίνημα έχει κερδίσει τη διεθνή στήριξη ενώ ένα σύνθημά του, το «είμαστε το 90%», αναφέρεται στο ποσοστό δημοτικότητας που συγκέντρωνε στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η «κομαντάντε Καμίλα» όπως τη φωνάζουν, είναι δεδηλωμένη κομμουνίστρια και λόγω της ρητορική της δεινότητας πολλοί την συγκρίνουν με τον υποδιοικητή Μάρκος και τον Τσε Γκεβάρα. Ωστόσο η γενιά της Βαγιέχο απέχει αρκετά από τις παλαιότερες γενιές αριστερών καθώς οι «νέοι αριστεροί» είναι λιγότερο δογματικοί ιδεολόγοι και περισσότερο πραγματιστές που επιζητούν την αλλαγή, έστω και αν αυτό σημαίνει αγώνα μέσα από την υφιστάμενη πολιτική τάξη.

Παρόλα αυτά, ο «Χιλιανός Χειμώνας» έχει αλλάξει τα δεδομένα στη λατινοαμερικανική χώρα. Μπορεί το κεντρικό αίτημα να είναι το σύστημα παιδείας και η εύνοια που δείχνει στα παιδιά των εύπορων οικογενειών, ωστόσο το κίνημα αποκτά γενικευμένες διαστάσεις και εξελίσσεται σε μια μη βίαη κοινωνική επανάσταση με στόχο να ανατρέψει τα πολιτικά ήθη της χώρας.

Σημειώνεται πως στη Χιλή μόνο 15% των πολιτών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Ωστόσο το σύστημα παιδείας είναι σε μεγάλο βαθμό ιδιωτικοποιημένο και το ύψος των διδάκτρων συχνά τριπλάσιο από τον μέσο ετήσιο μισθό. Παρά το γεγονός ότι η Χιλή αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, η χώρα βρίσκεται πολύ ψηλά σστην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με τις μεγαλύτερες ανισότητες.

Η Βαγιέχο ήδη έχει αποσπάσει μια σημαντική νίκη καθώς ο προϋπολογισμός του 2012 περιλαμβάνει επιπλέον 350 εκατομμύρια δολάρια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και υποσχέσεις για υποτροφίες στους φτωχότερους φοιτητές.

«Κάτι πολύ δυνατό που έχει βγει από την καρδιά αυτού του κινήματος είναι πως οι άνθρωποι πράγματι αμφισβητούν τις οικονομικές πολιτικές της χώρας», λέει η Βαγιέχο.

«Ο κόσμος δεν ανέχεται τον τρόπο με τον οποίο ωφελείται από το σύστημα ένας μικρός αριθμός οικονομικών ομάδων. Η οικονομία της αγοράς είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την κοινωνία της αγοράς. Αυτό που ζητούμε, είναι να αναλάβει το κράτος διαφορετικό ρόλο»

«Εδώ το φοιτητικό κίνημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με άλλα φοιτητικά κινήματα, ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο», λέει η Βαγιέχο. «Υπάρχει παγκόσμια αξίωση για την ανάκαμψη και την υπεράσπιση του δικαιώματος στην παιδεία».

Μπορεί στις 7 Δεκεμβρίου η Βαγιέχο να έχασε την προεδρία της Ομοσπονδίας Φοιτητών του Πανεπιστημίου της Χιλής, όμως η φήμη της διαρκώς εξαπλώνεται μαζί με το κίνημα. Ήδη η 23χρονη φοιτήτρια έχει αναχωρήσει για την Ευρώπη όπου θα πραγματοποιήσει σειρά ομιλιών, ενώ το πρώτο της βιβλίο, μια συλλογή ομιλιών και άρθρων της από την περασμένη χρονιά, έχει γίνει μπεστ σέλερ.

Η μετάβασή της στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας είναι κάτι παραπάνω από αναμενόμενη καθώς το χιλιανό Κομμουνιστικό Κόμμα της έχει ζητήσει να ηγηθεί της λίστας του για το Κογκρέσο στις εκλογές του 2013.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ