Τσίπρας: Είστε ψευδοπροφήτες της καταστροφής -Μητσοτάκης: Το σκορ σας είναι 5-0 -Δείτε LIVE

Στα ύψη βρίσκεται το πολιτικό θερμόμετρο στην ολομέλεια της Βουλής, με τη σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους πολιτικούς αρχηγούς, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σχετικά με τη συμφωνία που προέκυψε στο Eurogroup, την οικονομία, τα μέτρα και την συμπεριφορά Πάνου Καμμένου και Παύλου Πολάκη.

Παρακολουθήστε live από τη Βουλή τη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών:

Μητσοτάκης: Θα λογοδοτήσετε γι' αυτές τις συμπεριφορές σας
Από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ξεκινώντας την ομιλία του είπε: «Είστε ο τελευταίος σε αυτή την αίθουσα που μπορεί να κάνει υποδείξεις στη ΝΔ για το πώς θα ασκεί αντιπολίτευση. Σας θυμόμαστε στην έξαλλη περίοδό σας».

Στη συνέχεια έθεσε ερωτήματα στον πρωθυπουργό για τον κυβερνητικό του εταίρο, τον Πάνο Καμμένο.
«Το ύφος και το ήθος είναι σε γνώση όλων. Ταυτίζεστε μαζί του. Μπορεί ο κ. Καμμένος να χρησιμοποιεί στρατιωτικά ελικόπτερα σαν να είναι το χόμπι και το παιχνίδι του; Υπουργός Αμυνας ευνομούμενης δημοκρατικής χώρας να έχει αλλεπάλληλες συνομιλίες με ισοβίτη; Ποτε έχουν ξαναγίνει αυτά στη χώρα μας; Όποιος εμπλέκεται σε αξιόποινες υποθέσεις πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες του νόμου. Σε μια δημοκρατία όμως, κ. Τσίπρα, το αποφασίζει η Δικαιοσύνη. Ούτε ο Καμμένος, ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Μητσοτάκης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Ασκείτε πίεση στη Δικαιοσύνη δημόσια και χωρίς ντροπή»
«Η εξουσία σάς έχει φθείρει, κ. Τσίπρα. Το χειρότερο είναι ότι η εξουσία σάς έχει διαφθείρει πολιτικά και έχετε αποκτήσει ανοσία σε βαθιά αντιπολιτευτικές πρακτικές. Ασκείτε πίεση στη Δικαιοσύνη δημόσια και χωρίς ντροπή. Δεν ειναι πολιτικά ανεύθυνος αλλά και θεσμικά χυδαίος ο Πολάκης. Εσείς γνωρίζετε το γιατί τον καλύπτετε. Κάποιος καλοπροαίρετος θα μπορούσε να αποδώσει τις επιθέσεις του στον καύσωνα. Δεν χρειάζεται να έχετε ιδιαίτερη στοιχείωση για να ξέρετε ότι οι θεσμοί είναι πάνω από πρόσωπα, αλλά υπάρχουν για να συγκρατούν την εξουσία από τις αυθαιρεσίες».

«Αποτύχατε σε όλα. Πραγματικότητα - Τσίπρας: 5-0»
«Στόχος, λέγατε, είναι να κλείσει σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση, να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, να οριστικοποιηθούν τα μέτρα απομείωσης του χρέους και να είμαστε σε θέση να αποκλιμακώσουμε το ύψος των πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5% για το 2019 και στο 2% για το 2020. Αποτύχατε σε όλα. Πραγματικότητα - Τσίπρας: 5-0».

  • Καλούμε τους επενδυτές και σήμερα να έρθουν στην χώρα μας - Αργά ή γρήγορα θα φύγετε κ. Τσίπρα
  • Εμείς καλούμε τους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα. Δεν τους διώχνουμε όπως κάνατε συστηματικά εσείς.

Η 2η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει το Φεβρουάριο του 2016 και έκλεισε τώρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε αναφερόμενος στους στόχους του πρωθυπουργού: Η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει από το Φεβρουάριο του 2016 - Έκλεισε το καλοκαίρι του 2017. Ανεβήκατε στην κυβέρνηση για παροχές 12 δις ευρώ και κρατιέστε σε αυτήν με μέτρα 14 δις ευρώ. Πριν από λίγες μέρες ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι γνωρίζατε πως δεν θα ληφθούν από τώρα αποφάσεις για το χρέος. Εσείς κ. Τσίπρα δε λέγατε ότι θα περάσετε τα μέτρα επειδή θα πάρετε το χρέος;

Εμείς καλούμε τους επενδυτές να έρθουν, δεν τους διώχνουμε όπως εσείς
Εμείς καλούμε τους επενδυτές και σήμερα να έρθουν στην Ελλάδα, δεν τους διώχνουμε όπως κάνατε εσείς. Ο κ. Τσίπρας μιλάει για ανάπτυξη ξεχνώντας ότι η πολιτική αυτή δεν μπορεί να υλοποιηθεί από ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, με υπουργούς συκοφάντες. Αν υπάρχει ανάπτυξη αυτό συμβαίνει εξαιτίας όλων αυτών που ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμούσε. Στα οδικά έργα που εμείς ψηφίσαμε και εσείς καταψηφίζατε. Στην είσοδο της Cosco στο λιμάνι, στις αποκρατικοποιήσεις που αναγκαστήκατε με το στανιό να δεχθείτε. Αν η χώρα στέκεται όρθια είναι και χάρη στην στάση της αντιπολίτευσης. Χάρη στην υπεύθυνη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η χώρα είχε πρωτογενή πλεονάσματα αλλά εμείς μειώναμε τους φόρους και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τώρα εσείς ξεζουμίζετε τους πάντες. Το χρέος το ΔΝΤ το θεωρούσε βιώσιμο. Είχαμε έκθεση βιωσιμότητας και η χώρα είχε ισχυρό τραπεζικό σύστημα, χωρίς capital controls.
Η αύξηση των φόρων κάνει χειρότερη τη ζωή των Ελλήνων πολιτών-Δεν δουλεύουν για τον εαυτό τους αλλά για το κράτος.

Εμείς δεν συκοφαντήσαμε ούτε και επενδύσαμε στην κρίση
«Μετά από 30 χαμένους μήνες βλέπετε την αξία των επενδύσεων κ. Τσίπρα-Για τους συναδέρφους σας δεν είμαι σίγουρος. Εμείς δεν συκοφαντήσαμε ούτε και επενδύσαμε στην κρίση. Δεν ντρέπεστε λίγο; Το καλοκαίρι του 2015 πως έμεινε η χώρα στο ευρώ; Εάν η χώρα στέκεται όρθια ύστερα από τρία μαύρα χρόνια αυτό οφείλεται και στη στάση της αντιπολίτευσης», είπε σε ένα ξέσπασμα σε όσους φώναζαν από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης.

Κλείνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να φύγει. Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Όχι άλλα σκοτεινά χρόνια, το μέλλον δεν μπορεί άλλο να σας περιμένει.

Τσίπρας: Είστε ψευδοπροφήτες της καταστροφής
Τώρα έχουμε συμφωνία και αυτός που πρέπει να απολογηθεί για τη στάση του είναι οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με αφορμή τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ μίλησε για «φάμπρικα καταστροφολογίας» που είχε στηθεί ώσπου να υπάρξει η συμφωνία.

«Τώρα που έκλεισε η αξιολόγηση δεν είναι καθόλου εύκολο να πουλάς καταστροφολογία και φόβο», σημείωσε, για να τονίσει πως η αντίδραση των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία στο μεσοδιάστημα από τη συμφωνία έως τώρα, δεν προσφέρονται για διαστρέβλωση.

Παράλληλα υποστήριξε ότι «κατά γενική ομολογία έχουμε μια καλή συμφωνία» στη συνέχεια χρησιμοποίησε ως επιχείρημα το γεγονός ότι «τα ομόλογα σημειώνουν καθημερινό ράλι στις αγορές και οι αποδώσεις βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009».

«Η ελληνική οικονομία, διορθώνει τη θέση της και σύντομα θα έχει επανέλθει σε ανταγωνιστικά και βιώσιμα επίπεδα ως προς το δανεισμό της», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία.

Τόνισε ότι «η συμφωνία έχει θετικό ορόσημο στην πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος», γιατί, όπως προσέθεσε, για πρώτη φορά περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις και όχι απλά υποσχέσεις, για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Έχουμε έναν κλειδωμένο αλγόριθμο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα ρύθμισης του χρέους θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία.
Σημείωσε ότι οι επενδυτές ξέρουν να διαβάσουν τη συμφωνία και γι' αυτό «πετάνε στο καλάθι των αχρήστων την καταστροφολογία και το επιχείρημα ότι δήθεν αυτή η απόφαση δεν είναι τίποτε άλλο από μια επανάληψη της απόφασης του 2012», επιχείρημα που, όπως είπε έχει χρησιμοποιήσει κατ' επανάληψη η αντιπολίτευση, και το οποίο «αγγίζει τα όρια της ανοησίας».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς τη ΝΔ, τόνισε πως πίσω από «τον ορυμαγδό των δηλώσεων και των δημοσιευμάτων σκοπιμότητας που διαρρέετε, υπάρχει η εικόνα που προσπαθείτε να αποκρύψετε, μιας Ελλάδας ταλαιπωρημένης μεν από την πολυετή κρίση, μιας Ελλάδας όμως που γυρίζει επιτέλους σελίδα, που κάνει σταθερά βήματα προς τα μπροστά, προς την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία των μνημονίων».

Κάλυψη Τσίπρα σε Καμμένο

Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε πλήρη κάλυψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικού του εταίρου.

Αναφερόμενος σε όλα όσα καταγγέλονται για τους χειρισμούς του κ. Καμμένου σχετικά με την υπόθεση Noor 1 ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «δήθεν κυβερνητικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη» και πρόσθεσε: «Γιατί ο υπουργός Άμυνας μίλησε με κάποινο που ισχυριζόταν ότι ότι έχει πληροφορίες και τον παρότρυνε να καταθέσει για τη μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή υπόθεση ναρκωτικών.

«Αυτό είναι το μεγάλο έγκλημα» κατέληξε την αναφορά του για το θέμα ο πρωθυπουργός.

Γεννηματά: Η υπόθεση Καμμένου-Γιαννουσάκη θα σας κατατρέχει

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα άσκησε η Φώφη Γεννηματά, από το βήμα της Βουλής, κάνοντας λόγο για επικίνδυνη και ωμή χρήση της Δικαιοσύνης εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων.

Η κ. Γεννηματά υπερασπίστηκε τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για επιθέσεις που δέχεται, όπως είπε, κι απευθυνόμενη στον Αλέξη Τσίπρα τόνισε: «Δεν θα σταματήσετε τη ραγδαία φθορά σας με αθλιότητες, κατασκευασμένα δημοσιεύματα και επιθέσεις κατά των πολιτικών σας αντιπάλων. Αυτή είναι μια πολιτική κατάντια. Επιθέσεις στον πρωθυπουργό της χώρας που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θωράκισε τη χώρα, δεν πιάνουν, πέφτουν στο κενό».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κλιμάκωσε τη κριτική της υπογραμμίζοντας ότι «το κράτος δικαίου δέχεται πολλαπλά πλήγματα από την κυβέρνηση και τις πρακτικές της. Ο κ. Καμμένος συνομιλεί με ισοβίτη και η κυβέρνηση τον καλύπτει πλήρως. Έσπευσε μάλιστα και ο κ. Κοντονής, ο αρμόδιος υπουργός να πάρει θέση. Οφείλει όμως να απαντήσει σε μια απλή ερώτηση. Γνωρίζει ή δεν γνωρίζει το περιεχόμενο των συνομιλιών;».

Και συμπλήρωσε: «Η υπόθεση αυτή θα σας κατατρέχει. Πέρα από τον κ. Καμμένο, και τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον πρωθυπουργό που δεν μπορεί να κρατήσει αποστάσεις. Τίποτε δεν θα σώσει ούτε εσάς ούτε τα πειθήνια όργανά σας που διασύρουν τον θεσμό της δικαιοσύνης, γνωστά στελέχη της Δεξιάς».

Υποστήριξε με έμφαση ότι «η λύση για τη χώρα περνάει μέσα από εκλογές. Όσο ταχύτερα, τόσο το καλύτερο. Όποιος δεν θέλει να μπει η χώρα σε νέα αδιέξοδα, σε νέο φαύλο κύκλο, έχει λύση: Να ενισχύσει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η χώρα χρειάζεται επί τέλους την Εθνική Συνεννόηση για μια εθνική γραμμή εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια. Μόνο μια ισχυρή κυβέρνηση με ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία μπορεί να ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας και να προχωρήσει στις αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, να διαπραγματευθεί αξιόπιστα με τους εταίρους μας και να φέρει απτά αποτελέσματα στο χρέος και στα πρωτογενή πλεονάσματα».

Η κ. Γεννηματά επανέλαβε τη θέση της για την ανάγκη συνεννόησης επικρίνοντας τη ΝΔ ότι θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη.

Για τις αποφάσεις του Eurogroup είπε ότι δεσμεύουν τη χώρα για χρόνια και πως όλοι έχουν καταλάβει ότι η κυβέρνηση έβαλε τη θηλιά στο λαιμό της κοινωνίας. «Επιχειρείτε να αποπροσανατολίσετε. Βάλατε πέντε στόχους τι έγινε; Τίποτα απ’ όλα αυτά; Μηδέν στο πηλίκο», υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά κατηγορώντας την κυβέρνηση πως συμφώνησε ό,τι ήθελε ο Σόιμπλε δεσμεύοντας τη χώρα σε συνεχή λιτότητα. «Οι καλοί, κ. Τσίπρα, δεν κέρδισαν. Κανείς δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια», τόνισε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ