Εξωσωματική και εργαζόμενη γυναίκα: Τι πρέπει να ξέρει για τα 3 βασικά βήματα της εξωσωματικής - iefimerida.gr

Εξωσωματική και εργαζόμενη γυναίκα: Τι πρέπει να ξέρει για τα 3 βασικά βήματα της εξωσωματικής

Εξωσωματική
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ώστε χρειάζεται να κάνεις εξωσωματική γονιμοποίηση για να γίνεις κι εσύ μαμά; Σκέφτεσαι, όμως, πότε θα είναι η κατάλληλη περίοδος, για να προχωρήσεις στη διαδικασία, η οποία θα πρέπει να συνδυαστεί με το φορτωμένο σου επαγγελματικό πρόγραμμα;

Κι όμως, αν η σύσταση του γιατρού σου για το πρόβλημα υπογονιμότητας που αντιμετωπίζεις είναι η εξωσωματική, δε χρειάζεται απαραίτητα να περιμένεις την καλοκαιρινή σου άδεια για να ξεκινήσεις. Όπως εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος, ειδικός στην υπογονιμότητα, διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, η διαδικασία δεν είναι τόσο πολύπλοκη όσο ίσως φαντάζεσαι και μπορεί να γίνει χωρίς να προβληματίζει την εργαζόμενη γυναίκα. Μάθε, λοιπόν, ποια είναι τα βήματα, πόσο χρόνο χρειάζεται να αφιερώσεις, κι αν και πότε είναι απαραίτητο να πάρεις άδεια από τη δουλειά σου.

Βήμα 1ο: Προπαρασκευή ωοθηκών
Για να πάρουμε περισσότερα ωάρια από τις ωοθήκες, γίνεται προπαρασκευή των ωοθηκών με τα κατάλληλα φάρμακα . Τελευταία έχουμε στη διάθεσή μας μία ένεση που μπορεί να κάνει μόνη της η γυναίκα στην κοιλιά υποδόρια και εύκολα μόνο μία φορά την εβδομάδα, ενώ πριν έπρεπε να κάνει αυτή την ένεση καθημερινά. Το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο, αλλά τώρα η γυναίκα έχει λιγότερο άγχος και δεν έχει στο μυαλό της κάθε μέρα το πότε θα πρέπει να κάνει την ένεση. Με τη νέα ένεση θα χρειαστεί να κάνει αυτή τη διαδικασία μόνο μία φορά. Ακόμα όμως κι αν πρέπει να κάνει κάθε μέρα ένεση, μπορεί να επισκεφτεί στις 7 ή 8 το πρωί το Κέντρο μας και να κάνει τη θεραπεία της και μετά να πάει στην εργασία της.

Βήμα 2ο: Ωοληψία
Την ημέρα της ωοληψίας, επειδή πραγματοποιείται με ελαφρά μέθη (για να μην υπάρχει ο παραμικρός πόνος), η γυναίκα θα πρέπει να πάρει μία μέρα άδεια από την εργασία της. Η διαδικασία της ωοληψίας, δηλαδή η αναρρόφηση του ωοθυλακικού υγρού από τις ωοθήκες της γυναίκας, διαρκεί περίπου δέκα λεπτά, αν μία γυναίκα έχει λίγα ωάρια. Αν μια γυναίκα έχει πολλά ωάρια, η ωοληψία διαρκεί 20 λεπτά. Στο εμβρυολογικό εργαστήριο ο εμβρυολόγος θα αναζητήσει τα ωάρια που υπάρχουν στο ωοθυλακικό υγρό. Αφού βρεθεί ένα ή περισσότερα ωάρια, απομονώνονται, καθαρίζονται και τοποθετούνται στον επωαστικό κλίβανο, όπου μία με δύο ώρες αργότερα θα γίνει η γονιμοποίηση. Σε μια απλή διαδικασία εξωσωματικής, τα καθαρισμένα ωάρια τοποθετούνται σε ένα τρυβλίο μαζί με τα σπερματοζωάρια. Μετά από 20 περίπου ώρες βλέπουμε αν τα ωάρια γονιμοποιήθηκαν, οπότε είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η εμβρυομεταφορά. Η γυναίκα, δηλαδή, δε χρειάζεται να περιμένει παραπάνω από δύο με τρεις μέρες για το επόμενο βήμα.

Βήμα 3ο: Εμβρυομεταφορά
Κατά την εμβρυομεταφορά, το γονιμοποιημένο έμβρυο μπαίνει σε έναν ειδικό καθετήρα και θα τοποθετηθεί με ατραυματική μέθοδο στη μήτρα. Κάτι που έχει βοηθήσει πολύ τη διαδικασία της εμβρυομεταφοράς διεθνώς είναι ο άκαμπτος καθετήρας εμβρυομεταφοράς (stylet), τον οποίο χρησιμοποίησα πρώτος, περίπου είκοσι χρόνια πριν. Ο καθετήρας αυτός επιτρέπει τη μεταφορά των γονιμοποιημένων εμβρύων στις γυναίκες με προβλήματα προσβασιμότητας μήτρας. Η χρήση αυτού του καθετήρα έχει αυξήσει διεθνώς τα ποσοστά εγκυμοσύνης από εξωσωματική γονιμοποίηση. Το ίδιο ισχύει και για την εμβρυομεταφορά με υπερηχογραφική καθοδήγηση, που αύξησε ακόμα περισσότερο τα ποσοστά επιτυχίας της κλινικής εγκυμοσύνης μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση και μάλιστα εντελώς ατραυματικά, μια και με αυτόν τον τρόπο βλέπουμε πού ακριβώς κινείται ο καθετήρας κατά τη μεταφορά των εμβρύων στη μήτρα.
Από τη στιγμή, πάντως, της εμβρυομεταφοράς η γυναίκα καλό είναι να πάρει άδεια για λίγες μέρες από τη δουλειά της, καθώς συστήνεται ξεκούραση, χωρίς όμως αυτό να είναι και απολύτως απαραίτητο. Το επόμενο βήμα είναι το τεστ εγκυμοσύνης, που θα επιβεβαιώσει την επιτυχημένη σύλληψη, συνήθως δύο εβδομάδες μετά.

Dr. Θάνος Παράσχος
Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας
Ειδικός στην Eξωσωματική Γονιμοποίηση
και Ενδοσκοπική Χειρουργική

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ