Πίτερ Τιλ: Ο «σκιώδης πρόεδρος» των ΗΠΑ, που θέλει να αποδομήσει τη Δημοκρατία - iefimerida.gr

Πίτερ Τιλ: Ο «σκιώδης πρόεδρος» των ΗΠΑ, που θέλει να αποδομήσει τη Δημοκρατία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας από τους ελάχιστους συμβούλους που εξακολουθεί να ακούει ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την υποβάθμιση του συμβούλου στρατηγικής Στιβ Μπάνον είναι ο επιχειρηματίας Πίτερ Τιλ.

Η επιρροή που ασκεί στην αμερικανική κυβέρνηση ο 49χρονος επενδυτής με τις γερμανικές ρίζες, συνιδρυτής μεταξύ άλλων της πύλης ηλεκτρονικών πληρωμών Paypal και της εταιρείας ανάλυσης big data, Palantir technologies, έχει ενισχυθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Πίτερ Τιλ: Ο «σκιώδης πρόεδρος» των ΗΠΑ, που θέλει να αποδομήσει τη Δημοκρατία | iefimerida.gr 0

O Πίτερ Τιλ ήταν μέλος της προεκλογικής ομάδας του Τραμπ και τον περασμένο Δεκέμβριο μετείχε σε συνάντηση κορυφής του εκλεγμένου τότε Προέδρου με τις κεφαλές της βιομηχανίας τεχνολογίας στον ουρανοξύστη του Τραμπ στο Μανχάταν, μαζί με την μάνατζερ του Facebook, Σέριλ Σάντμπεργκ, το αφεντικό της Amazon, Τζεφ Μπέζος και τον ιδρυτή της Google, Λάρι Πέιτζ.

«Όταν πέρασαν οι εκλογές ο Πίτερ Τιλ μεταβλήθηκε σε κινητήριο δύναμη στην ομάδα μετάβασης εξουσίας», είπε συνεργάτης του Τραμπ στο Politico. Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Buzzfeed” στον Τιλ -τον δισεκατομμυριούχο που μιλά τη γλώσσα των μονοπωλίων και δήλωσε ότι ο ανταγωνισμούς είναι για τους losers - είχε ανατεθεί να επιλέξει τα άτομα που θα στελέχωναν την Αρχή Αντιμονοπωλιακής Νομοθεσίας FTC: σαν να έβαλαν δηλαδή τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα...

Πίτερ Τιλ: Ο «σκιώδης πρόεδρος» των ΗΠΑ, που θέλει να αποδομήσει τη Δημοκρατία | iefimerida.gr 1

Εκεί που ο Στιβ Μπάνον πρεσβεύει ένα είδος λαϊκιστικού εθνικισμού, η ιδεολογία του Τιλ είναι τεχνολογο-κεντρική: θεωρεί ότι η πρόοδος εξαρτάται από την τεχνολογική επανάσταση, που την εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό η κρατική εποπτεία. Αμερικανικά ΜΜΕ τον χαρακτηρίζουν πνεύμα αντιλογίας εκ φύσεως υπογραμμίζοντας ότι η υποστήριξή του προς τον Τραμπ ήταν στοχευμένη και ήδη αποφέρει πολλά ως προς την πρόσβασή του στην κυβέρνηση και την επιρροή που ασκεί.

Τώρα πόσο μεγάλη είναι πράγματι η επιρροή του στο Λευκό Οίκο και κατά πόσον μετέχει -και σε ποιον βαθμό- στον πολιτικό σχεδιασμό παραμένει ασαφές, αλλά στην έδρα των επενδυτικών του εταιρειών στο Σαν Φρασνίσκο, οι υπάλληλοι χαρακτηρίζουν τον Τιλ «σκιώδη πρόεδρο»...

Πίτερ Τιλ: Ο «σκιώδης πρόεδρος» των ΗΠΑ, που θέλει να αποδομήσει τη Δημοκρατία | iefimerida.gr 2

Ο Τιλ είναι μια εξαιρετικά μια αμφιλεγόμενη φιγούρα στη Silicon Valey. Ο επιχειρηματίας, που πρόσφατα έλαβε τη νεοζηλανδέζικη υπηκοότητα (αφού παρέμεινε μόλις 12 μέρες την τελευταία πενταετία στη χώρα, ενώ η νομοθεσία προβλέπει για τους κοινούς θνητούς παραμονή του 70% του χρόνου την τελευταία πενταετία), χρηματοδοτεί το Seasteading Institute, που θέλει να ιδρύσει στους ωκεανούς πλωτά νησιωτικά κράτη και πληρώνει μέσω του ιδρύματός του νέους ανθρώπους κάτω των 23 ετών για να μην πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο, προκειμένου να εργαστούν σε κάποιο cool project ή εταιρεία...

Πίτερ Τιλ: Ο «σκιώδης πρόεδρος» των ΗΠΑ, που θέλει να αποδομήσει τη Δημοκρατία | iefimerida.gr 3

Τα πλωτά νησιωτικά κράτη που θέλει να ιδρύσει το Seasteading Institute με τη χρηματοδότηση του Τιλ

Όταν το διαδικτυακό περιοδικό “Gawker” αποκάλυψε το 2007 ότι Τιλ είναι ομοφυλόφιλος, εκείνος θέλησε να πάρει την εκδίκησή του πληρώνοντας σε μια άλλη υπόθεση τα έξοδα της δίκης του παλαιστή Χαλκ Χόγκαν, που ώθησε στη χρεοκοπία το κουτσομπολίστικο μπλογκ.

Πίτερ Τιλ: Ο «σκιώδης πρόεδρος» των ΗΠΑ, που θέλει να αποδομήσει τη Δημοκρατία | iefimerida.gr 4

O παλαιστής Χαλκ Χόγκαν στη δίκη του κατά του "Gawker"

Τραμπ και Τιλ έχουν αρκετά κοινά σημεία: διεξάγουν μια σταυροφορία κατά της πολιτικής ορθότητας, που κατά την άποψή τους δημιουργεί ταμπού. Υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται όσο το δυνατόν λιγότερο κράτος και είναι θιασώτες της ιδέας μιας τεχνοκρατικής διακυβέρνησης παρακάμπτοντας τα καθιερωμένα θεσμικά όργανα.

Πίτερ Τιλ: Ο «σκιώδης πρόεδρος» των ΗΠΑ, που θέλει να αποδομήσει τη Δημοκρατία | iefimerida.gr 5

Το 2011 ο Τιλ δημοσίευσε στη διαδικτυακή πύλη “Cato Unbound” ένα κείμενο υπό τον τίτλο „Τhe Education of a Libertarian“ όπου έγραφε ότι η δημοκρατία κι η ελευθερία είναι πλέον ασυμβίβαστες κι ότι είμαστε μάρτυρες ενός «θανάσιμου αγώνα δρόμου μεταξύ της πολιτικής και της τεχνολογίας.» «Σε αντίθεση με τον κόσμο της πολιτικής η ελευθερία επιλογής των ατόμων στον κόσμο της τεχνολογίας έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία», υποστήριζε προσθέτοντας ότι το πρωταρχικό καθήκον ενός Φιλελεύθερου είναι να βρει «μια έξοδο από την πολιτική σε όλες τις μορφές της».

Αλλά, όπως σημειώνουν οι επικριτές του, αυτά που ηχούν ως μεγαλόπνοα ιδανικά δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια δικαιολογία για φοροδιαφυγή και ανευθυνότητα. Ενώ και οι κατασκευασμένος ανταγωνισμός μεταξύ πολιτικής και τεχνολογίας, που θεωρεί ότι η πραγματική ελευθερία βρίσκεται στο Διαδίκτυο, παραγνωρίζει το γεγονός ότι οι μεγάλοι παίκτες όπως η Google, το Facebook, η Apple και η Amazon είναι που ορίζουν το παιχνίδι, περιορίζοντας αυτήν ακριβώς την ελευθερία επιλογής που επαγγέλλεται ο Τιλ. Ο 49χρονος δισεκατομμυριούχος τάσσεται υπέρ της αποδόμησης της δημοκρατίας, την οποία απεργάζεται με τον δικό του τρόπο ο Τραμπ με την ελάχιστη εκτίμηση που τρέφει για τον διαχωρισμό των εξουσιών, τις επιθέσεις που εξαπολύει κατά του Τύπου και την επικοινωνία μέσω Twitter με τους αφοσιωμένους οπαδούς του. Στο πρόσωπο του Τιλ φαίνεται ότι βρήκε ο Τραμπ έναν ομοϊδεάτη... Λόγος για τον οποίο τον επέλεξε, άλλωστε, ως σύμβουλό του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ Πίτερ Τιλ Silicon Valley
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ