Αντίστροφη μέτρηση για τις νέες αξίες των ακινήτων -Ενα 6μηνο περιθώριο έχει το ΥΠΟΙΚ - iefimerida.gr

Αντίστροφη μέτρηση για τις νέες αξίες των ακινήτων -Ενα 6μηνο περιθώριο έχει το ΥΠΟΙΚ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ένα εξάμηνο έχει στη διάθεση του το υπουργείο Οικονομικών για να καταφέρει αυτό που δεν έχει γίνει εφικτό τα τελευταία πολλά χρόνια: τη δημιουργία μιας αξιόπιστης βάσης δεδομένων, από την οποία θα προκύψουν με ασφάλεια οι νέες φορολογητέες αξίες των ακινήτων.

Με απόφαση του ο Ε. Τσακαλώτος συγκροτεί μια νέα 17μελή Ομάδα Εργασίας, αποτελούμενη ως επί το πλείστον από υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη της αρμόδιας Διεύθυνσης Κεφαλαίο του υπουργείου Οικονομικών και της ΔΗΛΕΔ, ενώ υψηλές προσδοκίες υπάρχουν από τη συμμετοχή στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ και της Τράπεζας της Ελλάδας. Η αποστολή της Ομάδας δεν είναι άλλη από το να εισηγηθεί όλες τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ως το τέλος του χρόνου, έτσι ώστε οι νέες αξίες των ακινήτων να πάρουν σάρκα και οστά από 1/1/2018. Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.

Υπό κανονικές συνθήκες, τα νέα συμβόλαια των πάσης φύσης μεταβιβάσεων, το ύψος των μισθωμάτων κ.λ.π. θα αποτύπωναν την πραγματικότητα στην κτηματαγορά. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει τώρα, όπως προκύπτει, άλλωστε, από τα περίπου 2.000 συμβόλαια που έχουν ανέβει στο Μητρώο Αξιών Ακινήτων και δείχνουν πρωτοφανή κατάρρευση τιμών στα παλαιότερα ακίνητα. Πώς θα γίνει το φιλτράρισμα των επιπτώσεων της κρίσης στις τιμές, με ποιον τρόπο θα ξεχωρίσουν οι τρέχουσες εμπορικές από τις πραγματικές τιμές των ακινήτων, πώς θα διαμορφωθούν οι νέες αξίες σε περιοχές όπου οι συναλλαγές είναι ανύπαρκτες;

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που “καίνε” κι αν δεν απαντηθούν με ασφάλεια, μπορούν να οδηγήσουν σε τέρατα και σημεία. Εξ ου και οι σχετικές ανησυχίες στην απόφαση του Ε. Τσακαλώτου, ο οποίος ζητάει:

  • αξιοποίηση της βάσης δεδομένων με ονομασία "Τράπεζα Αξιών Ακινήτων" που έχει δημιουργηθεί μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ψ.Υ.ΔΗ.ΠΕ.Ε.Κ., προκειμένου τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται σε αυτή να αποτελούν το υπόβαθρο ενός σύγχρονου ψηφιακού συστήματος μαζικής εκτίμησης ακινήτων, μέσω του οποίου θα επιδιώκεται η όσο το δυνατόν πιστότερη προσέγγιση των αγοραίων τιμών των ακινήτων.
  • διαχείριση και συντονισμό όλων των ενεργειών που αφορούν στην προετοιμασία, την συγκέντρωση δεδομένων, την επεξεργασία και την γεωκωδικοποίηση αυτών σε χάρτη
  • εκτέλεση πιλοτικών εφαρμογών σε επιλεγμένες περιοχές, ώστε να εντοπιστεί η μεθοδολογία και τα δεδομένα για μαζική εκτίμηση φορολογητέων αξιών ακινήτων σε όλη την επικράτεια
  • αξιολόγηση της αξιοπιστίας και πληρότητας των δεδομένων που συλλέγονται και διερεύνηση της δυνατότητας ασφαλούς διεξαγωγής μαζικής εκτίμησης ακινήτων από ηλεκτρονική πλατφόρμα, για την αναθεώρηση των φορολογητέων αξιών ακινήτων

Κι αν για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, η αναμενόμενη μείωση των φορολογητέων αξιών, μπορεί να φέρει ελαφρύνσεις- αν δεν αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω οι συντελεστές και δεν μειωθούν τα αφορολόγητα- ο ΕΝΦΙΑ δεν θα έχει ανάλογη τύχη. Όπως έχει δεσμευθεί ρητώς η κυβέρνηση στο Μνημόνιο, αν οι νέες αξίες των ακινήτων επηρεάζουν τον εισπρακτικό στόχο του ΕΝΦΙΑ (περίπου 2,650 δισ ευρώ), τότε θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν αναλόγως και οι συντελεστές του φόρου για ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ