Χρόνος και χρήμα τα οφέλη από τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για τις προμήθειες του Δημοσίου - iefimerida.gr

Χρόνος και χρήμα τα οφέλη από τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για τις προμήθειες του Δημοσίου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πολλαπλά οφέλη για τις επιχειρήσεις, το Δημόσιο αλλά και την ελληνική οικονομία μπορεί να έχει η εισαγωγή της ψηφιακής οικονομίας στις δημόσιες προμήθειες.

Η μείωση‭ ‬κατά‭ ‬25%‭ ‬του διοικητικού κόστους που διέπει τη διαδικασία των δημόσιων προμηθειών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% μέχρι το 2025, όπως εκτιμά έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Μόνο η γραφειοκρατία στις δημόσιες συμβάσεις φτάνει στα 393,13 εκατ. ευρώ, κόστος που επιβαρύνει τόσο το Δημόσιο όσο και τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με την αποτίμηση που έχει κάνει ο ΟΟΣΑ.

Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί μόνο στην πολυπλοκότητα του συστήματος δημόσιων συμβάσεων στην Ελλάδα και δεν περιλαμβάνει άλλες επιπτώσεις όπως η σπατάλη δημόσιων πόρων για την προμήθεια προϊόντων και υπηρεσιών, το κόστος μη ανάπτυξης της χώρας ή τη μείωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων λόγω δυσκολίας συμμετοχής τους στις δημόσιες προμήθειες.

Αντίστοιχα σημαντική σημαντική είναι η εξοικονόμηση χρόνου από την εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία που απαιτείται για τη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών εκτιμά με την ηλεκτρονική διαδιασία δημόσιων συμβάσεων ο χρόνος θα περιοοριζόνταν κατά 70%.

Μόνο από το χαρτί το οποίο κατανάλωνε το δημόσιο από τους διαγωνισμούς, που έγιναν ηλεκτρονικά, το όφελος ήταν μεσοσταθμικά 700.000 ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης για τις δημόσιες συμβάσεις, που διοργάνωσε η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, απαιτούνται εξειδικευμένες παρεμβάσεις στο σύνολο των δημόσιων προμηθειών, με στενή συνεργασία των αναθετουσών αρχών, ώστε οι εφαρμοζόμενες δράσεις να επιφέρουν οφέλη τα οποία θα διαχέονται πολλαπλασιαστικά στην οικονομία. Κυρίως όμως, απαιτείται η ενεργός συμμετοχή των φορέων της αγοράς, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις όλο και περισσότερες ευκαιρίες που προκύπτουν στο πλαίσιο αυτής της μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν το 2016 έγιναν 218.000 αναρτήσεις και υπάρχουν πάνω από 12.000 εγγεκριμένοι χρήστες. Το 2014 ο μέσος χρόνος διαγωνιστικής διαδικασίας ήταν 60 μέρες και σήμερα έχει μειωθεί στις 50 μέρες ενώ θα μειωθεί ακόμη περισσότερο με γραφειοκρατικές βελτιώσεις που ετοιμάζονται.

Το 2016 έγιναν 4.000 διαγωνισμοί μέσω του εθνικού συστήματος (ΕΣΥΔΗΣ) από σχεδόν 400 που είχαν γίνει το 2014 . Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνη Παπαδεράκη, υπάρχει αύξηση του ποσοστού των διαγωνισμών στους οποίους συμμετέχουν άνω των τριών προμηθευτών και υπάρχει και αξιοσημείωτη εξοικονόμηση πόρων με βάση τις προϋπολογισθείσες δαπάνες που φτάνει στο 10% (με τη χρήση των νέων τεχνολογιών όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του διαγωνισμού της Πυροσβεστικής από τον οποίο προέκυψε εξοικονόμηση 18%, ενώ σε άλλο διαγωνισμό για ιατρικά αντιδραστήρια, το όφελος ήταν ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Χρόνος και χρήμα τα οφέλη από τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για τις προμήθειες του Δημοσίου | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ