Μέτωπο με την Κίνα ανοίγουν οι ΗΠΑ -Πωλούν όπλα στην Ταϊβάν - iefimerida.gr

Μέτωπο με την Κίνα ανοίγουν οι ΗΠΑ -Πωλούν όπλα στην Ταϊβάν

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μια νέα ταραχώδη φάση φαίνεται ότι εισέρχονται οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Πεκίνου μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει κυρώσεις σε μια κινεζική τράπεζα που έχει διασυνδέσεις με τη Βόρεια Κορέα και να πουλήσει όπλα αξίας 1.42 δισ δολαρίων στην Ταϊβάν – κίνηση που προκάλεσε εκνευρισμό στην Κίνα.

Η Ουάσιγκτον φαίνεται να χάνει την υπομονή της με την αδράνεια όπως θεωρεί της Κίνας στο βορειοκορεατικό και τις επίμονες διεκδικήσεις της στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ, είπε ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε το Κογκρέσο για τις επτά προτεινόμενες πωλήσεις όπλων χθες.

Παράλληλα ανακοινώθηκε η επιβολή κυρώσεων σε δύο Κινέζους πολίτες και στην Bank of Dandong, που ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στιβ Μνιούτσιν κατηγόρησε ότι λειτουργεί ως «αγωγός για παράνομη οικονομική δραστηριότητα της Βόρειας Κορέας».

Ενώ η Ουάσιγκτον επέλεξε την πρώτη μέρα της τριήμερης επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο Χονγκ Κονγκ για να καλέσει το Πεκίνο να σεβαστεί τις ατομικές ελευθερίες, περιλαμβανομένης και της ελευθερίας του Τύπου.

Η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής – λίγο πριν την 20ή επέτειο της επιστροφής της πρώην βρετανικής αποικίας στην Κίνα- ήταν ιδιαίτερα προκλητική, λένε ειδικοί στις σινοαμερικανικές σχέσεις, όπως ο Μπιλ Μπίσοπ: «Είναι μια κίνηση μεγάλου συμβολισμού και βασικά επισκιάζει την επίσκεψη του Σι στο Χονγκ Κονγκ».

Ο πρέσβης της Κίνας στην Ουάσιγκτον, αντιδρώντας είπε χθες σε κοινωνική εκδήλωση ότι πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν και η επιβολή κυρώσεων εναντίον ορισμένων κινεζικών εταιρειών θα βλάψουν τις διμερείς σχέσεις, και αντιβαίνουν το πνεύμα της συνόδου κορυφής τον Απρίλιο στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το πακέτο πώλησης περιλαμβάνει τεχνική υποστήριξη για προειδοποιητικό ραντάρ, πυραύλους υψηλών ταχυτήτων που ανιχνεύουν την εκπομπή σημάτων ραντάρ, τορπίλες, και ανταλλακτικά πυραύλων.

Η Νάουερτ τόνισε ότι η πωλήσεις αποδεικνύουν την αμερικανική «υποστήριξη της ικανότητας της Ταϊβάν να διατηρήσει την ικανότητα αυτοάμυνάς της», αλλά ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στην μακροχρόνια πολιτική των ΗΠΑ της «μίας Κίνας», η οποία αναγνωρίζει το Πεκίνο και όχι την Ταϊπέι.

Η πώληση θα είναι η πρώτη στην Ταϊβάν μετά τον Δεκέμβριο του 2015, και απαιτεί την έγκριση του Κογκρέσου.

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου είπε ότι το πακέτο αυτό αντιπροσωπεύει «αναβαθμίσεις των υφιστάμενων αμυντικών ικανοτήτων που σκοπεύουν να μετατρέψουν τα τρέχοντα συστήματα από αναλογικά σε ψηφιακά».

Νωρίτερα χθες, η Κίνα αντέδρασε με θυμό και είπε ότι είχε διαμαρτυρηθεί στην Ουάσιγκτον όταν μια επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που καλεί την επανάληψη της κατάπλευσης πλοίων του αμερικανικού στόλου στην Ταϊβάν, για πρώτη φορά από το 1979, όταν οι ΗΠΑ υιοθέτησαν την πολιτική της «μίας Κίνας».

Το νομοσχέδιο καλεί επίσης το Πεντάγωνο να βοηθήσει την Ταϊβάν να δημιουργήσει ένα δικό της πρόγραμμα υποθαλάσσιου πολέμου, και προτείνει την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας με την Ταϊπέι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί παραβίαση των αρχών της σινοαμερικανικής σχέσης και κάλεσε την Ουάσιγκτον να σταματήσει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν για να μη ζημιωθούν περισσότερο οι σχέσεις συνεργασίας μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ