ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ TOY ECONOMIST

Ρέγκλινγκ: Η διακοπή των μεταρρυθμίσεων το 2015 κόστισε πολλά δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Ρέγκλινγκ: Η διακοπή των μεταρρυθμίσεων το 2015 κόστισε πολλά δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσε, για άλλη μια φορά, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας ότι καθυστέρησε την ανάκαμψη και κόστισε πολλά δισεκατομμύρια.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, υπενθυμίζοντας ότι παράθυρο εξόδου στις αγορές είχε ανοίξει και το 2014.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κατά τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου του Economist,  τόνισε ότι με μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα στο ελληνικό κοινοβούλιο η διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής ολοκληρώθηκε, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο οικονομικός μετασχηματισμός έχει τελειώσει.

«Πολλή δουλειά απομένει να γίνει στο διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος αλλά και μετά την έξοδο από αυτό. Η εστίαση όμως δεν θα είναι πλέον στις περικοπές στον προϋπολογισμό αλλά αντίθετα, στην αύξηση της δυνητικής ανάπτυξης», υπογράμμισε.

Εστίασε στα σημεία που απαιτείται περισσότερη δουλειά, δίνοντας έμφαση, στα εξής:

  • Βελτίωση του χρηματοπιστωτικού τομέα
  • Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκηση
  • Ιδιωτικοποιήσεις και λειτουργία υπερταμείου
  • Περαιτέρω φιλελευθεροποιήση των αγορών
  • Ανοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

«Όταν η Ελλάδα σταθεί στα πόδια της, ο ESM δεν θα φύγει. Ως μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής είναι και προς το συμφέρον μας η χώρα να πάει καλά», ξεκαθάρισε. Τα πιθανά μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος στα οποία δεσμεύτηκε το Eurogroup δείχνουν ότι οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας ενδιαφέρονται για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές», σημείωσε ο επικεφαλής του ESM.

Με αφορμή την επικείμενη έξοδο της χώρας στις αγορές ο κ. Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι το 2014 η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές  «πριν από την ατυχή αναστροφή των μεταρρυθμίσεων στην αρχή του 2015 η οποία καθυστέρησε την ανάκαμψη της χώρας για αρκετά χρόνια και κόστισε πολλά δισεκατομμύρια», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με το πόσα χρόνια θα παραμείνει η Ελλάδα στο Μνημόνια, ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι «εφτά χρόνια είναι πολλά» και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους, κατά την άποψή του στη χώρα μας τα Μνημόνια διαρκούν ακόμα όταν άλλες χώρες πέτυχαν έξοδο σε διάστημα ενός έως τριών ετών.

Οι λόγοι, συνοψίζονται στο μεγαλύτερο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας – δεν ξεκίνησε από την ίδια αφετηρία σε σχέση με άλλες χώρες- στην αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας του προγράμματος από τις ελληνικές κυβερνήσεις και στη ρήξη των αρχών του 2015 η οποία έφερε, όπως τόνισε, «πισωγύρισμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.