fbpx Ελληνική Ενωση Τραπεζών: Κρίσιμη, η ανάκτηση της καταθετικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ελληνική Ενωση Τραπεζών: Κρίσιμη, η ανάκτηση της καταθετικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης

Ελληνική Ενωση Τραπεζών: Κρίσιμη, η ανάκτηση της καταθετικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης
29|06|2017 | 10:17

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τις αγορές και το τραπεζικό σύστημα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών που πραγματοίησε στις Βρυξέλλες η Ελληνική Ενωση Τραπεζών. 

Αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, αποτελούμενη από τον πρόεδρο του Διοικητικού της Συμβουλίου, Νικόλαο Καραμούζη και προέδρου της Eurobank Ergasias, το μέλος του ΔΣ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη και πρόεδρο της Attica Bank, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, τον αναπληρωτή διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank Ergasias και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΕΤ, Σταύρο Ιωάννου, τον γενικό διευθυντή της Τράπεζας Πειραιώς και μέλος της Επιτροπής Αγορών και Κεφαλαίων της ΕΕΤ, Αθανάσιο Αρβανίτη και τη γενική γραμματέα της ΕΕΤ, Χαρούλα Απαλαγάκη, πραγματοποίησε σειρά προγραμματισμένων συναντήσεων στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕΤ συναντήθηκε αρχικά με ομάδα Ελλήνων Ευρωβουλευτών υπό το συντονισμό του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Δημητρίου Παπαδημούλη. Στη συνέχεια, τα παραπάνω μέλη της ΕΕΤ συνάντησαν τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων , Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης παρέχει μια ευκαιρία στην Ελληνική Οικονομία να γυρίσει σελίδα μετά από μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας και να οικοδομήσει μια ισχυρή ανάκαμψη.

«Αυτό προϋποθέτει- όπως είπε- τη συνέχιση των προσπαθειών για την εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, όπως η υλοποίηση της στρατηγικής για τα κόκκινα δάνεια, η διασφάλιση των καλύτερων διεθνών πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης και η εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου. Καλωσορίζω το γεγονός ότι υπάρχει η πρόθεση να ολοκληρωθούν τραπεζικές μεταρρυθμίσεις-κλειδιά και να επιλυθούν προκλήσεις που έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν.»

Η αντιπροσωπεία της ΕΕΤ συνάντησε επίσης τον Επίτροπο κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο, αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων  και, τέλος,  συναντήθηκε με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά.

Σε όλες τις συναντήσεις συζητήθηκαν οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τις αγορές και το τραπεζικό σύστημα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Τονίστηκε όμως παράλληλα ότι οι προκλήσεις παραμένουν και είναι σημαντικές όπως:

  • Κυρίως η ανάκτηση της επενδυτικής και καταθετικής εμπιστοσύνης
  • Η απρόσκοπτη πρόσβαση στις αγορές
  • Η αύξηση της ρευστότητας
  • Γενικότερα η επιστροφή σε υψηλό και σταθερό ρυθμό ανάπτυξης 

Η ΕΕΤ τόνισε στις συναντήσεις την ανάγκη να υλοποιηθούν με συνέπεια οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί με την πρόσφατη συμφωνία και να υλοποιηθούν χωρίς καθυστερήσεις οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα επιταχύνουν τη δημιουργία μια σύγχρονης ευρωπαϊκής ανταγωνιστικής οικονομίας και την επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά και εκδήλωσε προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές την επιθυμία και διάθεση να συνεργαστεί στενά και σε επίπεδο επιμέρους επιτροπών και κοινοβουλίου προς την κατεύθυνση αυτή.

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων ο Πρόεδρος της ΕΕΤ, Νικόλας Καραμούζης δήλωσε: 

«Η σταθερή βελτίωση των συνθηκών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς και της ελληνικής οικονομίας είναι υπόθεση όλων μας. Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε τις θετικές εξελίξεις και τις σημαντικές προσαρμογές που έχουν ήδη υλοποιηθεί, και να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά τα προβλήματα που κληροδότησε η μεγάλη κρίση των τελευταίων ετών.

Η ΕΕΤ θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να καταθέτει προτάσεις και να συνεργάζεται με όλους τους φορείς με στόχο τη βελτίωση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης των αγορών στην προοπτική της χώρας, την ολοκληρωμένη ενημέρωση, την αύξηση των επενδύσεων, τον εξωστρεφή δυναμικό προσανατολισμό της οικονομίας, την ελεύθερη πρόσβαση στις αγορές και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, διότι αποτελούν ουσιαστικές προϋποθέσεις για την υγιή ανάπτυξη του τραπεζικού κλάδου και την ικανότητά του να χρηματοδοτήσει την οικονομία». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑ