Εχασε τον δήμο η πασιονάρια των μεταναστών στη Λαμπεντούζα -Τοπικά μίση [εικόνες] - iefimerida.gr

Εχασε τον δήμο η πασιονάρια των μεταναστών στη Λαμπεντούζα -Τοπικά μίση [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις δημοτικές εκλογές της 11ης Ιουνίου, η δήμαρχος-σταρ Giusi Nicolini πήρε μόνο 900 ψήφους από τις 4.000 και υπέστη ταπεινωτική ήττα.

Η πασιονάρια των μεταναστών, γνωστή παγκόσμια, με βραβεία και διακρίσεις για το έργο της στη διάσωση μεταναστών, δεν είναι πια δήμαρχος της Λαμπεντούζα. Έχει συναντηθεί με μεγάλους ηγέτες του κόσμου, αλλά και με τον Πάπα, και ανέμενε το βραβείο Houphouët-Boigny για την ειρήνη στις 27 Ιουνίου. Ο Ματέο Ρέντσι, όταν ήταν πρωθυπουργός, την κάθισε στο πλευρό του σε δείπνο με τον Μπαράκ Ομπάμα, τον Οκτώβριο του 2016, στον Λευκό Οίκο.

Εχασε τον δήμο η πασιονάρια των μεταναστών στη Λαμπεντούζα -Τοπικά μίση [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Η Giusi Nicolini έγινε σύμβολο πέρα από τα σύνορα της Ιταλίας. Αλλά οι τιμές και οι διακρίσεις δεν μπαίνουν στην κάλπη: την Κυριακή 11 Ιουνίου ηττήθηκε κατά κράτος στις δημοτικές εκλογές. Εξελέγη μάλιστα τρίτη και τον δήμο Λαμπεντούζα κέρδισε ο «αιώνιος» αντίπαλός της, πρώην δήμαρχος Salvatore Martello, επικεφαλής μιας παράταξης με την ονομασία «Totò per tutti», ενώ περισσότερες ψήφους πήρε ακόμη και ο υποψήφιος του Μπέπε Γκρίλο, Filippo Mannino. Μόνο η παρουσία του υποψηφίου της Λίγκας του Βορρά που πήρε 200 ψήφους γλίτωσε τη δήμαρχο-σταρ από το να καταλάβει την τελευταία θέση.

Εχασε τον δήμο η πασιονάρια των μεταναστών στη Λαμπεντούζα -Τοπικά μίση [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Η ήττα της ήταν ένα ακόμη γεγονός στα παράξενα της πολιτικής, σε ένα νησί χαμένο στη Μεσόγειο με 5.000 κατοίκους. Αλλά η Λαμπεντούζα έγινε το κατ' εξοχήν σύμβολο της προσφυγικής κρίσης, αφού 400.000 άτομα έχουν φτάσει στις ακτές της τα τελευταία χρόνια.
Για ολόκληρη την Ιταλία, η Giusi Nicolini, πρώην ακτιβίστρια οικολόγος, η οποία εξελέγη το 2012, έγινε η ηγερία του μεταναστευτικού. Γιατί έχασε; Γιατί τη μισεί απροκάλυπτα η δεύτερη εμβληματική φιγούρα του νησιού, ο γιατρός Pietro Bartolo, διευθυντής του νοσοκομείου και ήρωας της ταινίας Fuocoammare.

Εχασε τον δήμο η πασιονάρια των μεταναστών στη Λαμπεντούζα -Τοπικά μίση [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Τους τελευταίους μήνες οι δύο σταρ του νησιού Λαμπεντούζα αντάλλασσαν ύβρεις εξ αποστάσεως. Ο γιατρός κατηγορούσε τη δήμαρχο ότι συμπεριφερόταν περισσότερο ως ακτιβίστρια και λιγότερο ως εκλεγμένη και ότι άφηνε τα προβλήματα του νησιού για να τρέχει στα κανάλια. Από την πλευρά της, η δήμαρχος κατηγορούσε τον διάσημο γιατρό ότι τον απασχολούσε περισσότερο η φήμη του παρά οι ασθενείς του.

«Αν ήθελα να χρησιμοποιήσω τη φήμη μου, δεν θα κατέβαινα υποψήφια και δεν θα διέτρεχα τον κίνδυνο της ήττας», δήλωσε η δήμαρχος την επομένη των εκλογών.
Ο Ματέο Ρέντσι της υποσχέθηκε ότι θα έχει μια θέση στη διεύθυνση του Δημοκρατικού Κόμματος, όπου θα ασχοληθεί με τα προβλήματα των μεταναστών. Την Τρίτη 27 Ιουνίου θα βραβευθεί στο Παρίσι με το βραβείο Houphouët-Boigny για την ειρήνη, το οποίο θα της απονείμει η UNESCO, με το επιχείρημα ότι «έσωσε ζωές» πολλών μεταναστών και «τους υποδέχθηκε με αξιοπρέπεια».

Εχασε τον δήμο η πασιονάρια των μεταναστών στη Λαμπεντούζα -Τοπικά μίση [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Λαμπεντούζα δήμαρχος έχασε
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ