Ο Μακρόν δεν βλέπει κανέναν διάδοχο του Ασαντ που να διαθέτει επαρκή νομιμοποίηση - iefimerida.gr

Ο Μακρόν δεν βλέπει κανέναν διάδοχο του Ασαντ που να διαθέτει επαρκή νομιμοποίηση

Φωτογραφία: AP/ Michael Kappeler
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε ότι δεν βλέπει κανέναν διάδοχο του Μπασάρ αλ Άσαντ στην ηγεσία της Συρίας που να διαθέτει επαρκή νομιμοποίηση.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι το Παρίσι δεν θεωρεί την αποχώρησή του από την εξουσία αναγκαία προϋπόθεση για την επίλυση της σύρραξης που μαίνεται επί έξι χρόνια.

Ο Μακρόν επεσήμανε ότι ο Άσαντ είναι εχθρός του συριακού λαού, αλλά όχι της Γαλλίας, αλλά και ότι η προτεραιότητα της χώρας του είναι να αντιμετωπίσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις και να εγγυηθεί ότι η Συρία δεν θα μετατραπεί σε ένα διαλυμένο κράτος.

Τα σχόλια αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης της Γαλλίας και μοιάζουν να συμφωνούν με την πολιτική της Μόσχας, κατά την οποία δεν υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική λύση στο καθεστώς Άσαντ.

«Η νέα προοπτική μου για το θέμα αυτό είναι ότι δεν θεωρώ την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ προϋπόθεση για οτιδήποτε, διότι κανένας δεν μου έχει δείξει έναν διάδοχο που να διαθέτει νομιμοποίηση», ανέφερε ο Μακρόν σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σε οκτώ ευρωπαϊκές εφημερίδες.

«Οι (σ.σ. κατευθυντήριες) γραμμές μου είναι ξεκάθαρες: πρώτον, χρειάζεται ολοκληρωτικός αγώνας εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων. Αυτές είναι οι εχθροί μας», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι οι δράστες των επιθέσεων οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή 230 ανθρώπων στη Γαλλία προέρχονταν από την περιοχή. «Χρειαζόμαστε τη συνεργασία των πάντων, και ειδικά της Ρωσίας, για να τις εξαλείψουμε», συμπλήρωσε ο κεντρώος πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Μακρόν επέμεινε ότι η δεύτερη προτεραιότητά του είναι να εξασφαλιστεί η σταθερότητα στη Συρία ώστε η χώρα αυτή να μη μετατραπεί σε ένα διαλυμένο κράτος.

Τα έξι και πλέον χρόνια που διαρκεί, ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και ανάγκασε πάνω από 11 εκατομμύρια Σύρους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Μέχρι σήμερα, η Γαλλία υποστήριζε σθεναρά τη συριακή αντιπολίτευση. Το Παρίσι απαιτούσε η σύρραξη να επιλυθεί με μια πολιτική μετάβαση, η οποία θα βασιζόταν σε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Όμως η εκλογική νίκη του Μακρόν οδήγησε στην επανεξέταση και την αναθεώρηση της γαλλικής πολιτικής. Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούσαν την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης υπερβολικά αδιάλλακτη και έκριναν ότι το Παρίσι είχε απομονωθεί.

Ο Μακρόν δεν έκανε καμιά αναφορά στον ρόλο του ΟΗΕ στη συνέντευξη αυτή.

«Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι χρειάζεται να υπάρξει ένας διπλωματικός και πολιτικός οδικός χάρτης. Δεν μπορούμε να λύσουμε αυτή (την κρίση) μόνο με στρατιωτικά μέσα», είπε πάντως.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν επισκέφθηκε χθες τη Μόσχα, όπου πρότεινε στενότερη διμερή συνεργασία και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ένα νέο «πνεύμα εμπιστοσύνης». Ο Μακρόν φάνηκε να προσβλέπει στο να πειστεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν να προωθήσει μια λύση.

«Δεν νομίζω ότι έχει μια ακλόνητη φιλία με τον Άσαντ. Έχει δύο εμμονές, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αποφυγή της μετατροπής της Συρίας σε διαλυμένο κράτος, και επομένως φαίνεται πως έχουμε συγκλίνουσες απόψεις για τη Συρία», ανέφερε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ακόμη ότι πιστεύει πως είναι εφικτή η συνεργασία με τον Πούτιν για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία και να βρεθεί λύση στην κρίση, ωστόσο ταυτόχρονα διεμήνυσε ότι το Παρίσι δεν θα αφήσει στο εξής ατιμώρητη τη χρήση χημικών όπλων.

«Θα υπάρξουν αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων, ακόμη κι αν η Γαλλία χρειαστεί να το κάνει μόνη της», ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος ωστόσο πρόσθεσε ότι το Παρίσι «θα ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις ΗΠΑ ως προς αυτό».

«Τα κράτη μέλη της ΕΕ που παραβιάζουν τους κανόνες της Ένωσης θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες»

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λαμβάνουν ποσά από τα ευρωπαϊκά ταμεία αλλά γυρίζουν τις πλάτες τους στις αρχές της Ένωσης θα πρέπει να υποστούν «τις πλήρεις πολιτικές συνέπειες» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε οχτώ ευρωπαϊκές εφημερίδες, ανάμεσα στις οποίες είναι η βρετανική Guardian, η γαλλική Le Figaro, η ισπανική El País και η ελβετική Le Temps, ο Μακρόν τόνισε πως υπάρχουν εντάσεις μεταξύ κρατών της δυτικής και της ανατολικής Ευρώπης, εξαιτίας του γεωπολιτικού υπόβαθρου, αλλά όχι σύγκρουση.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας βρίσκεται σε διαμάχη με την ΕΕ για περισσότερο από ένα χρόνο για μια σειρά μεταρρυθμίσεων της Βαρσοβίας, που οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι υπονομεύουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τα μέσα δημοκρατικού ελέγχου.

Παράλληλα, τα αυστηρά μέτρα που έχει λάβει η Βουδαπέστη κατά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που επικρίνουν την κυβέρνηση της Ουγγαρίας και η προσέγγιση της χώρας με τη Μόσχα έχουν προκαλέσει ανησυχία σε κράτη μέλη και στις Βρυξέλλες.

«Τα ευρωπαϊκά κράτη που δεν σέβονται τους κανόνες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις πλήρεις πολιτικές συνέπειες», τόνισε ο Μακρόν στην συνέντευξη, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο που περιήλθε σε γνώση του το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως η ΕΕ θα αποδυναμωθεί αν επιτρέψει στα κράτη μέλη της να αψηφούν κανόνες.

«Υπάρχει μια διπλή προδοσία. Αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τις αρχές τις ΕΕ, να στρέψουν την πλάτη στην Ευρώπη και τηρούν μια κυνική προσέγγιση στην Ένωση που τους χορηγεί χρήματα, χωρίς να σέβονται τις αξίες της», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν.

Στην συνέντευξη, κατά την οποία τέθηκαν ερωτήματα στον Μακρόν για την Ευρώπη, για ζητήματα ασφάλειας, την μάχη εναντίον ισλαμιστικών μαχητικών οργανώσεων τον πόλεμο στην Συρία, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους χαρακτήρισε «απρόβλεπτη» την χάραξη πολιτικής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Εντούτοις, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στην συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

«Ελπίζω ότι ο Τραμπ θα αλλάξει γνώμη. Επειδή όλα συνδέονται. Δεν μπορούμε να πολεμήσουμε αποτελεσματικά την τρομοκρατία, χωρίς να λάβουμε δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή», τόνισε ο Μακρόν.

Η Ευρώπη, όπως τόνισε, χρειάζεται να υιοθετήσει μια γνήσια κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας ώστε να μπορέσει να προστατεύσει καλύτερα τον εαυτό της.

Επανέλαβε την πρότασή του για την δημιουργία προϋπολογισμού της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι η νομισματική ένωση θα αποδυναμωθεί χωρίς αυτόν και εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση του ότι η Γερμανία δεν θα εναντιωθεί πλήρως στην ιδέα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Εμανουέλ Μακρόν Συρία Γαλλία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ