Μπορίσοφ: Η βουλή θα αποφασίσει για το πυρηνικό σταθμό του Μπέλενε - iefimerida.gr

Μπορίσοφ: Η βουλή θα αποφασίσει για το πυρηνικό σταθμό του Μπέλενε

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η βουλγαρική βουλή θα κληθεί να λάβει την οριστική απόφαση υπέρ ή κατά της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού του Μπέλενε, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης της βρετανικής τράπεζας HSBC, στην οποία ανατέθηκε πρόσφατα η ανάλυση των οικονομικών παραμέτρων του μεγάλου αυτού ενεργειακού έργου.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου, που αναφέρουν ότι η Μόσχα θα ζητήσει, δια της δικαστικής οδού, μεγάλες αποζημιώσεις, σε περίπτωση που η βουλγαρική πλευρά δεν υπογράψει τελικά τη σχετική συμφωνία με τους Ρώσους κατασκευαστές.

Ο κ. Μπορίσοφ διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να ασκήσει πίεση για τη λήψη οριστικής απόφασης για το Μπέλενε, προτού ολοκληρωθεί η ανάλυση των βρετανικών συμβούλων, "επειδή πρόκειται για δισεκατομμύρια", όπως χαρακτηριστικά είπε.

"Μόνο τότε θα ζητήσω την ψήφο της Βουλής υπέρ ή κατά του σταθμού", τόνισε ο κ. Μπορίσοφ, ο οποίος δεν παρέλειψε, για άλλη μια φορά, να επιρρίψει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση και στον πρόεδρο Γκεόργκι Παρβάνοφ για καθυστερήσεις στην υλοποίηση του συγκεκριμένου ενεργειακού σχεδίου.

Στο μεταξύ, αγεφύρωτη παραμένει- προς το παρόν- η βασική διαφορά μεταξύ της βουλγαρικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και των Ρώσων κατασκευαστών αναφορικά με το κόστος του νέου σταθμού, όπως σημειώνουν Βούλγαροι αναλυτές, σχολιάζοντας δηλώσεις του Γενάντι Τέπκιαν, παράγοντα της αναδόχου εταιρείας Atomstroyexport, σε ειδικούς απεσταλμένους βουλγαρικών μέσων ενημέρωσης, στη Μόσχα.

"Για την οικονομία της χώρας σας, δεν έχει σημασία πόσο κοστίζει ο σταθμός Μπέλενε. Δεν είμαστε στη λαϊκή αγορά για να ψάχνουμε ποια ντομάτα είναι φθηνότερη: η ελληνική ή η τουρκική. Το κόστος του σταθμού μπορεί να υπολογιστεί πολύ εύκολα. Και θα πω και πάλι ότι αυτό ενδιαφέρει μόνο εκείνους, που θα επενδύσουν. Οι επενδυτές πρέπει να υπολογίσουν, αν συμφέρει να ξοδεύουν τα λεφτά τους και πότε θα αρχίσει η απόσβεση του κεφαλαίου τους. Ωστόσο, τα κέρδη θα αρχίσουν να έρχονται, με την πρώτη κιόλας κιλοβατώρα, που θα παραχθεί από το Μπέλενε", δήλωσε ο κ. Τέπκιαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Atomstroyexport δεν πρόκειται να προβεί σε καμιά μείωση της τιμής των 6,3 δισ. ευρώ για το σταθμό. Ωστόσο, η εταιρεία παραμένει ανοιχτή στο ενδεχόμενο να συζητηθεί η υλοποίηση του έργου με τιμή βάσης τα 4 δισ. ευρώ, αλλά ανανέωση αυτής με ειδικό συντελεστή τιμαριθμικής αναπροσαρμογής.

Ο κ. Τέπκιαν επέρριψε ευθύνες για το αδιέξοδο, όπως είπε, στις διαπραγματεύσεις στη βουλγαρική επιχείρηση ηλεκτρισμού, επειδή, όπως είπε, δεν δηλώνει το ποσό που είναι έτοιμη να καταβάλει για το έργο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ