Ρουμανία: Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ανέτρεψαν τον πρωθυπουργό! - iefimerida.gr

Ρουμανία: Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ανέτρεψαν τον πρωθυπουργό!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρελθόν μετά από μόλις έξι μήνες στην εξουσία αποτελεί ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Σορίν Γκριντεάνου, ο οποίος ανετράπη από το ίδιο του το κόμμα με πρόταση μομφής στη Βουλή, την οποία υπερψήφισαν 241 βουλευτές έναντι 10.

Οι βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) κατηγόρησαν τον Γκριντεάνου ότι απέτυχε να προωθήσει τις αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ο πρωθυπουργός είχε εμπλακεί σε μια διαπάλη εξουσίας με τον ισχυρό ηγέτη του PSD, Λίβιου Ντραγκνέα, ο οποίος πάντως δεν μπορεί να αναλάβει την πρωθυπουργία λόγω παλαιότερης καταδίκης για εκλογική απάτη.

Η απόφαση του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του κυβερνητικού του εταίρου, του Συνασπισμού Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ALDE) είναι πρωτοφανής ακόμη και για τα δεδομένα της Ρουμανίας.

Το PSD κέρδισε τις εκλογές τον περασμένο Δεκέμβριο, έναν μόλις χρόνο μετά την απώλεια της εξουσίας. Μέσα σε λίγες εβδομάδες ξέσπασαν διαδηλώσεις σ’ όλη τη χώρα με αφορμή ένα διάταγμα που θεωρήθηκε ότι αποποινικοποιεί τη διαφθορά. Τον Φεβρουάριο η ΕΕ προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην υπαναχωρήσει στις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς.

Αν και ο Γκριντεάνου απέσυρε το διάταγμα, η κρίση αποδυνάμωση τη νέα κυβέρνηση και έριξε βαριά σκιά στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον Ντραγκνέα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ