ΗΠΑ: Νέα ήττα για τους Δημοκρατικούς σε επαναληπτικές εκλογές παρά την καταβαράθρωση του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις

Η επαναληπτική εκλογή που διεξήχθη χθες σε περιφέρεια της Ατλάντα έγινε για την πλήρωση μιας έδρας στο Κογκρέσο.

Η περιφέρεια αυτή είναι μια κουκκίδα στον χάρτη των ΗΠΑ, που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα απασχολούσε ιδιαίτερα. Μόνον που οι εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ έχουν αναχθεί σε τεστ δημοτικότητας για τον πρόεδρο. Και αυτό έγινε και στην Τζόρτζια, όπου οι Δημοκρατικοί επένδυσαν τις ελπίδες τους στον Τζον Όσοφ, έναν 30χρονο με πενιχρή πολιτική εμπειρία που όμως κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα για την προεκλογική εκστρατεία και με το εξαιρετικά πρωτότυπο σύνθημα «Make Trump Furious» (Κάντε έξαλλο τον Τραμπ), επιχείρησε να αλώσει το προπύργιο των Ρεπουμπλικανών, που είχαν να χάσουν εκεί από το 1979.

Απογοήτευση στο στρατόπεδο του Τζον Όσοφ για την οριακή ήττα

Όμως τα πράγματα πήραν άλλη τροπή. Ο Όσοφ έχασε με 47,3% έναντι 52,7% της Ρεπουμπλικανής αντιπάλου του, Κάρεν Χάντελ, αφήνοντας τους Δημοκρατικούς να αναρωτιούνται τι πήγε στραβά.

Και μπορεί βέβαια να ρίχνουν το φταίξιμο στο ότι ήταν εξαρχής δύσκολο για έναν προοδευτικό υποψήφιο να αποσπάσει την παραδοσιακά συντηρητική εκλογική περιφέρεια της Ατλάντα, καθώς και στην κακοκαιρία που επικράτησε ανήμερα των εκλογών στην περιοχή.

Όμως η πικρή αλήθεια είναι ότι οι Δημοκρατικοί είχαν την ευκαιρία να αποσπάσουν φέτος από τους αντιπάλους τους τέσσερις έδρες στο Κογκρέσο στις επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Μοντάνα, τη Νότια Καρολίνα, το Κάνσας και τη Τζόρτζια, αλλά ηττήθηκαν και στις τέσσερις αναμετρήσεις.

Κι αυτό μολονότι ο Ντόναλντ Τραμπ καταποντίζεται στις δημοσκοπήσεις, οι Ρεπουμπλικανοί εμφανίζονται διχασμένοι, το νομοθετικό έργο στο Κογκρέσο υπολειτουργεί, όπως και το κυβερνητικό έργο στη σκιά της υπόθεσης της Ρωσίας....

Οι Ρεπουμπλικανοί οπαδοί της Κάρεν Χάντελ πανηγυρίζουν που κατάφεραν να κρατήσουν το προπύργιό τους στην έκτη περιφέρεια της Ατλάντα

Θεωρητικά θα έπρεπε οι Δημοκρατικοί να είναι σε θέση να αλώσουν παραδοσιακές περιφέρειες των Ρεπουμπλικανών, ειδικά στη Τζόρτζια, όπου η έκτη εκλογική περιφέρεια δεν συγκαταλέγεται στα προπύργια του Τραμπ, αφού ούτε δύο μονάδες παραπάνω απ’ τη Χίλαρι Κλίντον δεν κατάφερε να αποσπάσει στις προεδρικές εκλογές. Αν αναλογιστεί δε κανείς ότι ο νεόκοπος στην πολιτική σκηνή Όσοφ κατάφερε να συγκεντρώσει 23 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές κι ότι ο Τραμπ ετοιμάζεται να στείλει την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας ενδεχομένως την ερχόμενη εβδομάδα στη Γερουσία, τότε η νίκη -έστω και οριακή- θα έπρεπε να είναι εξασφαλισμένη.

Όμως το όνειρο των Δημοκρατικών δεν έγινε πραγματικότητα για διάφορους λόγους. Όπως επισημαίνουν αμερικανικά ΜΜΕ δεν αρκεί να κάνεις εκστρατεία συνθηματολογώντας κατά του Τραμπ, ούτε να βγάζεις κραυγές για την υπόθεση της Ρωσίας. Πρέπει να παρουσιάσεις και μια πολιτική εναλλακτική στην ατζέντα του.

Όπως φάνηκε ως τώρα οι Ρεπουμπλικανοί δεν επηρεάστηκαν τόσο αρνητικά απ’ τη συμπεριφορά και τα φάουλ του Τραμπ όσο αποτυπώνεται σε κάποιες δημοσκοπήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χθεσινή αναμέτρηση στην Ατλάντα κατάφεραν να κινητοποιήσουν τη βάση τους, καθώς πήγαν να ψηφίσουν περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί παρά ποτέ.

Σε περίπου ενάμιση χρόνο, τον Νοέμβριο του 2018, θα γίνουν οι λεγόμενες ενδιάμεσες εκλογές. Κι αν θέλουν οι Δημοκρατικοί να αλλάξουν τους συσχετισμούς δυνάμεων στο Κογκρέσο θα πρέπει σίγουρα να αλλάξουν σίγουρα στρατηγική καθώς η μάχη κάθε άλλο παρά περίπατος θα είναι.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ