Η μέτρηση της πίεσης σώζει τις ζωές των παιδιών - iefimerida.gr

Η μέτρηση της πίεσης σώζει τις ζωές των παιδιών

Η μέτρηση της πίεσης σώζει τις ζωές των παιδιών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία απλή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στα άνω και κάτω άκρα μπορεί να σώσει τους μικρούς... αθλητές από αιφνίδιο θάνατο κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους. Και αυτό γιατί με αυτήν την απλή εξέταση είναι δυνατό να διαγνωσθεί μια επικίνδυνη καρδιοπάθεια, η στένωση ισθμού αορτής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον καθηγητή παιδιατρικής- καρδιολογίας στο ΑΠΘ , Ανδρέα Γιαννόπουλο, «η στένωση του ισθμού αορτής είναι μία σοβαρή και επικίνδυνη εκ γενετής καρδιοπάθεια, η οποία συνδέεται με την υπέρταση στην παιδική ηλικία . Αποτελεί το 5-10% των συγγενών καρδιοπαθειών, η συχνότητα των οποίων είναι 10 στις 1000 γεννήσεις». Μάλιστα είναι μία από τις δύο μορφές που μπορεί να διαγνωστούν αργότερα στη ζωή ενός ατόμου. Αν εξαιρεθούν οι σοβαρές στενώσεις ισθμού αορτής που θα διαγνωσθούν μετά τη γέννηση στο νεογνό ή το βρέφος, οι περισσότερες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται κατά την εγγραφή του παιδιού στην Α΄ Δημοτικού όταν και θα χρειαστεί να συμπληρωθεί το ατομικό δελτίο υγείας.

«Τότε υποχρεούται ο παιδίατρος, εάν δεν το έχει ήδη κάνει, να ψηλαφίσει τις μηριαίες αρτηρίες του παιδιού και να μετρήσει την αρτηριακή πίεση». «Η στένωση ισθμού αορτής δεν είναι μια συχνή πάθηση, είναι όμως κρίμα να ζει ένα παιδί για 6-7 χρόνια χωρίς να γνωρίζουν οι γονείς του ότι πάσχει από μία σοβαρή και επικίνδυνη καρδιοπάθεια» τονίζει ο καθηγητής Παιδιατρικής.

Πάντως, σύμφωνα με τον γιατρό, η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης είναι μία εξέταση που όλοι οι παιδίατροι θα πρέπει να κάνουν στους μικρούς τους ασθενείς και να υπάρχει μια συνέχεια στην παρακολούθησής της, από τη γέννηση του παιδιού μέχρι την ενήλικη ζωή του. Δεν είναι σωστό, η πρώτη μέτρηση της πίεσης να γίνεται όταν αυτό ζητηθεί από το σχολείο. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του γιατρού πρέπει να «αποτελεί αναγκαία και υποχρεωτική εξέταση του παιδιού».

Η υπέρταση στην παιδική ηλικία μπορεί να είναι είτε πρωτοπαθής, (κυρίως σε μεγάλα παιδιά και εφήβους με συνοδές παθολογικές καταστάσεις όπως παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, διαταραχές ύπνου με άπνοιες κατά τον ύπνο) είτε δευτεροπαθής, οφειλόμενη σε νεφροπάθειες, καρδιοπάθειες, συστηματικά νοσήματα και ενδοκρινή νοσήματα.

Όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση του γιατρού Ανδρέα Γιαννόπουλου, που έκανε στην 22η Επιστημονική Ημερίδα «Επίκαιρα Θέματα στην Παιδιατρική», με θέμα την «Υπέρταση καρδιακής αιτιολογίας», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ