Τι έλεγε ο Χέλμουτ Κολ για την ελληνική κρίση - iefimerida.gr

Τι έλεγε ο Χέλμουτ Κολ για την ελληνική κρίση

Φωτογραφία: AP photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο αποθανών πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ, αναφέρθηκε τα τελευταία χρόνια και στην ελληνική κρίση.

Το 2014 επέρριπτε βαριές ευθύνες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους εν γένει στο διάδοχό του Γκέρχαρντ Σρέντερ, κατηγορώντας τον για δυο μεγάλα λάθη, όπως έγραψε: Την πρόωρη ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη και τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Σε βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 2014, με τίτλο Aus Sorge um Europa («Από αγωνία για την Ευρώπη») ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός επέκρινε το Σοσιαλδημοκράτη διάδοχό του στην καγκελαρία για το ρόλο του στην ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ.

Ο Κολ ασκούσε αυστηρή κριτική στον Σρέντερ (χρημάτισε καγκελάριος την περίοδο 1998 -2005) επειδή η Ελλάδα δέχτηκε να ενταχθεί στην ευρωζώνη το 2001, ενώ το 2003 συμφώνησε να επιτραπεί στη Γερμανία και τη Γαλλία να μην τηρήσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Οι δύο αυτές χώρες βρέθηκαν έτσι να έχουν διαρκώς ετήσιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό τους μεγαλύτερο από το όριο του 3% του ΑΕΠ όπως ορίζεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Αυτές οι δύο αποφάσεις του Σρέντερ ήταν από τα σοβαρότερα λάθη που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ» δήλωνε ο «πατέρας» της γερμανικής επανένωσης. «Αυτό που συνέβη είναι πραγματικά αίσχος για τη γερμανική πολιτική και, ταυτοχρόνως, μια απεμπόληση της γαλλογερμανικής συνεργασίας» προσέθετε ο πρώην καγκελάριος.

Τι έλεγε ο Χέλμουτ Κολ για την ελληνική κρίση  | iefimerida.gr 0

Ο ρόλος του Κολ στις γερμανικές αποζημιώσεις

Το περιοδικό Spiegel εξάλλου, είχε αναφέρει το 2015 ότι η κυβέρνηση Κολ κράτησε μακριά από τις διαπραγματεύσεις για την ενοποίηση της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας χώρες όπως η Ελλάδα, διότι τότε θα έπρεπε να έχει τεθεί ζήτημα πολεμικών αποζημιώσεων.

Οι διαπραγματευτές του Κολ φρόντισαν ώστε να αποφευχθεί η χρήση του όρου «Ειρηνευτική Συνθήκη», η οποία άφηνε «νομικό παράθυρο» σε πιθανό αίτημα από την ελληνική πλευρά για πολεμικές αποζημιώσεις.

Αντί για αυτό υπεγράφη η «Συνθήκη Δύο συν Τέσσερις» από την Ανατολική και τη Δυτική Γερμανία και τις τέσσερις δυνάμεις που κατέλαβαν τη Γερμανία μετά το πέρας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ.

Όσο ήταν ο ίδιος καγκελάριος δεν υπήρξε κάποια συμφωνία για να ενταχθεί εξαρχής η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. «Γνωρίζαμε την κατάσταση», έγραψε στο βιβλίο του, προσθέτοντας όμως ότι «παρά ταύτα η ΕΕ θα πρέπει να δείξει τώρα την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα».

Τι έλεγε ο Χέλμουτ Κολ για την ελληνική κρίση  | iefimerida.gr 1

Φωτογραφίες: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χέλμουτ Κολ ελληνική κρίση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ