Αιφνιδιάζει ο Σόιμπλε: «Η συζήτηση στο γερμανικό κοινοβούλιο για την Ελλάδα θα αναστατώσει τις αγορές» - iefimerida.gr

Αιφνιδιάζει ο Σόιμπλε: «Η συζήτηση στο γερμανικό κοινοβούλιο για την Ελλάδα θα αναστατώσει τις αγορές»

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν θέλει να φέρει για συζήτηση στην Bundestag την απόφαση του Eurogroup ο Σόιμπλε επικαλούμενος μάλιστα τον κίνδυνο να δημιουργηθεί αναταραχή στις αγορές.

Είπε συγκεκριμένα ο Γερμανός υπουργός οικονομικών: «Φοβάμαι ότι αν χρειαστεί να αποφασίσει η γερμανική Βουλή για τη συμφωνία με την Ελλάδα, τότε θα υπάρξει νέα αναταραχή και νέα αβεβαιότητα στις αγορές».

Σε αυτή τη δήλωση προέβη ο Σόιμπλε όταν ζητήθηκε από βουλευτή του SPD να γίνει συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής και να μην περιοριστεί στην Επιτροπή Προϋπολογισμού, όπως θα ήθελε ο υπουργός. Είναι προφανές ότι αυτή η δήλωση, μία μόλις ημέρα μετά το Eurogroup και ανεξαρτήτως των λόγων που την προκάλεσαν, κάθε άλλο παρά ηρεμεί τις αγορές.

Ο Σόιμπλε δεν επιθυμεί να ανοίξει νέο θέμα στο κοινοβούλιο για το ελληνικό ζήτημα θεωρώντας ότι δεν υπάρχουν νέα δεδομένα και συνεπώς δεν απαιτείται νέα απόφαση αφού τα αποτελέσματα του Eurogroup δεν συνιστούν αλλαγή του προγράμματος διάσωσης.

Την απάντηση στο ερώτημα καλείται να δώσει τώρα η επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag. Σύμφωνα με το Reuters, η επιτροπή θα συνεδριάσει την Τετάρτη. Άλλη πηγή δήλωσε στο πρακτορείο, πως παραμένει ασαφές το αν η επιτροπή θα ζητήσει πλήρη κοινοβουλευτική συζήτηση, τόσο για το πακέτο βοήθειας όσο και για το ρόλο του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Στελέχη του SPD κατηγορούν τον υπουργό ότι απέκρυψε στοιχεία προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η φόρμουλα συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα πριν από τις επερχόμενες γερμανικές εκλογές. O βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών και ειδικός σε θέματα Προϋπολογισμού Johannes Kahrs προανήγγειλε μέσω του Reuters ότι θα εισηγηθεί στην κοινοβουλευτική του ομάδα να συζητηθεί η αποφασισθείσα εκταμίευση, αλλά και το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στην Ολομέλεια της Bundestag. «Πιστεύω ότι αυτό δεν πρέπει να το κάνει η επιτροπή Προϋπολογισμού, αλλά η Ολομέλεια», είπε.

Ωστόσο υπάρχει δυσαρέσκεια και μεταξύ των βουλευτών του κόμματός του (CDU). Σύμφωνα με τον Christian Von Stetten, η συμφωνία δεν καλύπτεται από την τρέχουσα εντολή της Bundestag. Συγκεκριμένα, ο Von Stenten δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο, πως δεδομένου ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμμετέχει μόνο συμβολικά μετά τη χθεσινή συμφωνία, το πρόγραμμα έχει πάψει πλέον να υπάρχει.

«Δεν αρκεί να συμμετέχει συμβολικά το ΔΝΤ ή να κάθεται στο τραπέζι, αλλά πρέπει να εμβάζει και χρήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι υπήρχαν αποκλίσεις μεταξύ της Γερμανίας, των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με το εάν το χρέος της Ελλάδας ήταν βιώσιμο και υπογράμμισε ότι ευελπιστεί πως το τρέχον πρόγραμμα θα είναι το τελευταίο για την Ελλάδα, επιχειρώντας να καθησυχάσει τους Γερμανούς βουλευτές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ