Ερευνες σε χιλιάδες πολυκατοικίες στη Βρετανία -Φοβούνται μη γίνουν παγίδες θανάτου όπως ο πύργος που κάηκε

Η αστυνομία στη Βρετανία άρχισε την έρευνά της προκειμένου να διαπιστώσει τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά στον πύργο διαμερισμάτων του δυτικού Λονδίνου (Grenfell Tower).

Όπως τονίζει ο Independent, η υπόθεση θα μπορούσε να οδηγήσει στη δίωξη όποιου θεωρείται υπεύθυνος για τις βλάβες στο κτίριο ή στο σχεδιασμό αυτού που προκάλεσαν τη φωτιά.

Την ίδια στιγμή οι αρχές αφήνουν να εννοηθεί ότι θα απαιτηθούν ημέρες προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα που γίνεται στον πύργο, για τον εντοπισμό θυμάτων. Παράλληλα αυξάνεται ο φόβος ότι ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τους 100.

Μέχρι στιγμής πάντως έχουν επιβεβαιωθεί 17 νεκροί, από τους οποίους μόνο οι έξι έχουν ταυτοποιηθεί επίσημα. Από τη πλευρά του πάντως ο διοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, σε μία ένδειξη του αριθμού των ανθρώπων που οι αρχές πιστεύουν ότι δεν κατάφεραν να βγουν από τον φλεγόμενο πύργο, τόνισε ότι ελπίζει αυτός να μην φτάσει τριψήφια νούμερα. Σύμφωνα με τον ίδιο η έρευνα για τα θύματα μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Σύρος πρόσφυγας ο πρώτος επιβεβαιωμένος νεκρός

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι ο 23χρονος πρόσφυγας από την Συρία, Μοχάμεντ Αλχατζάλι είναι νεκρός. Ο ίδιος μαζί με τον αδερφό του, διέμενε στον πύργο, καθώς σπούδαζε μηχανολογία, ενώ είχε διαφύγει από τον πόλεμο της Συρίας πριν από τρία χρόνια.

Η Εκστρατεία Αλληλεγγύης για την Συρία συγκεντρώνει χρήματα για την κηδεία του, ενώ ζητάει την άμεση έκδοση βίζας για τους γονείς του, προκειμένου να παραστούν στην κηδεία του.

Ο αδερφός του, 25χρονος Ομάρ κατόρθωσε να γλιτώσει από τις φλόγες και έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο.

Έρευνες ασφαλείας σε χιλιάδες σπίτια

Η φωτιά στον πύργο Γκρένφελ και το γεγονός ότι αυτή εξαπλώθηκε μέσα σε μόλις 15 λεπτά από τον τέταρτο όροφο που ξεκίνησε σε όλους τους πάνω ορόφους του 24όροφου κτιρίου έχει προκαλέσει ανησυχία στη Βρετανία.

Έτσι, χιλιάδες κατοικίες σε πολυκατοικίες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο υποβάλλονται σε επείγουσες έρευνες ασφάλειας, εν μέσω ανησυχιών ότι η εξωτερική επένδυση που χρησιμοποιήθηκε για τη μόνωση του κτιρίου θα μπορούσε να ευθύνεται για την ταχύτητα με την οποία εξαπλώθηκε η πυρκαγιά σε ολόκληρο τον πύργο Γκρένφελ.

Σύμφωνα με τον Independent, κτίρια σε ολόκληρη τη χώρα που ανακαινίστηκαν από την ίδια εταιρεία που τοποθέτησε την επένδυση στον πύργο Γκρέλφελ θα περάσουν από αξιολόγηση.

Το Westminster και περιοχές του Λονδίνου όπως το Camden, το Newham, το Croydon, το Ealing και το Redbridge συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που σε πολυκατοικίες τους θα γίνουν οι επείγουσες έρευνες για την πυρασφάλεια.

Καθώς η προσοχή όλων στράφηκε στην επένδυση που τοποθετήθηκε εκ των υστέρων στο κτίριο, εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι οι αρχές μπορεί τώρα να χρειαστεί να απαγορεύσουν το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για να καλύψει την πρόσοψη του πύργου Γκρένφελ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πύργος γκρένφελ Λονδίνο φωτιά έρευνες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ