Διχασμένοι οι Γερμανοί πολιτικοί για τον «Επίτροπο λιτότητας» - iefimerida.gr

Διχασμένοι οι Γερμανοί πολιτικοί για τον «Επίτροπο λιτότητας»

Γερμανοί πολιτικοί
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διχασμένος φαίνεται να είναι ο πολιτικός κόσμος στην Γερμανία σχετικά με την πρόταση που φέρεται να έχει υποβάλει η γερμανική κυβέρνηση για ορισμό «Επιτρόπου», ο οποίος θα ελέγχει την εφαρμογή του προϋπολογισμού στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην Bild, ο Αντικαγκελάριος, Αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη καθοδήγηση και έλεγχο και «εάν δεν το καταφέρει μόνη της, πρέπει η καθοδήγηση και ο έλεγχος να έρθουν πιο δυναμικά από έξω, πχ από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και προσθέτει: «Τώρα πρέπει τις λέξεις να ακολουθήσουν οι πράξεις. Η υπομονή με την Ελλάδα πραγματικά εξαντλείται. Ο χρόνος τρέχει και επιπλέον βοήθεια είναι δυνατή μόνο εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Οι Έλληνες πρέπει να στείλουν ένα καθαρό μήνυμα».

Στον ίδιο τόνο ήταν και η δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Χέρμαν Γκρέχε ο οποίος τόνισε πως «περαιτέρω βοήθεια για την Ελλάδα έχει νόημα μόνο εάν υπάρχει επαρκής προσπάθεια από την ίδια την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει με συνέπεια τις δεσμεύσεις της για λιτότητα και μεταρρυθμίσεις. Εάν σε αυτή την προσπάθεια δεν προχωρήσει επαρκώς μόνη της, πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ορίσει κάποιον, ο οποίος θα υποστηρίζει την απαραίτητη πρόοδο και θα επιβλέπει και, εάν υπάρχει ανάγκη, θα παρεμβαίνει».

Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται όμως ο σοσιαλδημοκράτης νέος Πρόδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος, δηλώνει ότι αντιλαμβάνεται το ενδιαφέρον των δανειστών για το πώς χρησιμοποιούνται τα λεφτά τους, επισημαίνει ωστόσο ότι «πρέπει να αποφύγουμε την εντύπωση ότι η χώρα κυβερνάται από έξω».

Ο Μάρκους Φέρμπερ, επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάλεσε την γερμανική κυβέρνηση να είναι προσεκτική: «Δεν πρέπει να ζητάς κάτι το οποίο ο ίδιος δεν θα δεχόσουν», επισημαίνει και αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας που αναγνωρίζει την διαχείριση προϋπολογισμού ως θεμελιώδες σημείο της εθνικής κυριαρχίας, στο οποίο δεν επιτρέπεται να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Γιώργος Χατζημαρκάκης, ο οποίος χαρακτηρίζει «από οικονομικής πλευράς παράλογη» την πρόταση για «Επίτροπο λιτότητας, ο οποίος θα κοιτάζει μόνο το θέμα της αποπληρωμής του χρέους αντί για επενδύσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ