Αυστραλία: 2.000 πρόσφυγες που κρατούνταν στο νησί Μάνους θα λάβουν αποζημίωση ύψους 47 εκατ. ευρώ - iefimerida.gr

Αυστραλία: 2.000 πρόσφυγες που κρατούνταν στο νησί Μάνους θα λάβουν αποζημίωση ύψους 47 εκατ. ευρώ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σχεδόν 2.000 αιτούντες άσυλο που πέρασαν περισσότερα από δύο χρόνια σε ένα απομονωμένο κέντρο κράτησης στην Παπούα Νέα Γουινέα θα λάβουν το αντίστοιχο των 47 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσαν σήμερα οι δικηγόροι τους.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας συμφώνησε να καταβάλει το ποσό αυτό καταλήγοντας σε συμβιβασμό με τους 1.905 άνδρες που είχαν καταθέσει κοινή προσφυγή εις βάρος της. Το ποσό θα καταβάλουν η κυβέρνηση της χώρας και οι εταιρείες G4S και η Transfield.

Συνολικά οι 1.905 άνδρες, που κρατούνταν από το 2012 σε έναν καταυλισμό προσφύγων στο νησί Μάνους της Παπούα Νέας- Γουινέα, θα μοιραστούν 70 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας με βάση το διάστημα που κρατήθηκαν και τη σοβαρότητα των τραυμάτων και των ασθενειών που υπέστησαν στη διάρκεια της κράτησής τους.

Επίσης η κυβέρνηση θα τους καταβάλει 20 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας για δικαστικά έξοδα.

Οι άνδρες αυτοί είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας αποζημίωση για τις σωματικές και ψυχικές κακοποιήσεις που υπέστησαν στη διάρκεια της κράτησής τους.

Κατήγγειλαν την αυθαίρετη κράτησή τους και επικαλούνταν μια περσινή απόφαση του τοπικού Ανώτατου Δικαστηρίου που είχε κρίνει «παράνομη» και «αντισυνταγματική» την κράτηση αιτούντων άσυλο στο νησί Μάνους.

«Οι άνθρωποι που κρατήθηκαν στο Μάνους έζησαν σε ιδιαίτερα εχθρικές συνθήκες, όμως δεν θα υποφέρουν πλέον σιωπηλά», δήλωσε ο δικηγόρος Άντριου Μπέικερ της εταιρείας Slater and Gordon που είχε αναλάβει την εκπροσώπησή τους.

«Αν και κανένα χρηματικό ποσό δεν μπορεί να τους αποζημιώσει για τις φριχτές συνθήκες κράτησής τους, ελπίζουμε ότι αυτή η διευθέτηση θα μπορέσει να αρχίσει να βοηθά τους κρατούμενους να αφήσουν πίσω τους αυτό το θλιβερό κεφάλαιο της ζωής τους», πρόσθεσε.

Η Αυστραλία δέχεται συνεχώς επικρίσεις από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και από τον ΟΗΕ, για την εξαιρετική αυστηρή πολιτική της απέναντι στους αιτούντες άσυλο.

Το Πολεμικό Ναυτικό απωθεί συστηματικά τα πλεούμενα των παράτυπων μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Αυστραλία.

Όσοι καταφέρνουν να φτάσουν στις ακτές της χώρας μεταφέρονται σε καταυλισμούς προσφύγων εκτός Αυστραλίας, στα νησιά Μάνους ή Νάουρου μέχρις ότου εξεταστεί το αίτημά τους για την παροχή ασύλου.

Ακόμη κι αν γίνει δεκτό, η Καμπέρα δε τους επιτρέπει να εγκατασταθούν στην Αυστραλία.

Πολλές οργανώσεις έχουν καταγγείλει τις συνθήκες κράτησης, οι οποίες κάνουν λόγο για σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα των προσφύγων, για απόπειρες αυτοκτονιών και αυτό-ακρωτηριασμούς.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει την απόφαση συμβιβασμού με τους ενάγοντες, όμως σύμφωνα με τον Ρόρι Γουόλς, έναν άλλο δικηγόρο των αιτούντων άσυλο, ο συμβιβασμός δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αναγνώριση της ενοχής της κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ