Βρετανία: Σχεδίαζε ο μακελάρης με τη φανέλα της Αρσεναλ τρομοκρατική επίθεση στο Γουίμπλεντον; - iefimerida.gr

Βρετανία: Σχεδίαζε ο μακελάρης με τη φανέλα της Αρσεναλ τρομοκρατική επίθεση στο Γουίμπλεντον;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Κουράμ Μπατ, ο αρχηγός των τζιχαντιστών που έσπειραν τον τρόμο πριν από 10 μέρες στην καρδιά του Λονδίνου, είχε καταθέσει αίτηση πρόσληψης σε εταιρεία security, που χορηγεί φύλακες ασφαλείας στο τουρνουά τένις του Γουίμπλεντον, αλλά και σε αγώνες ποδοσφαίρου της Premier League.

Οι βρετανικές αρχές ερευνούν τα κίνητρα του 27χρονου, καθώς η αποκάλυψη πυροδότησε φόβους ότι ενδέχεται να σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση στο Γουίμπλεντον.

Βρετανία: Σχεδίαζε ο μακελάρης με τη φανέλα της Αρσεναλ τρομοκρατική επίθεση στο Γουίμπλεντον; | iefimerida.gr 0
Βρετανία: Σχεδίαζε ο μακελάρης με τη φανέλα της Αρσεναλ τρομοκρατική επίθεση στο Γουίμπλεντον; | iefimerida.gr 1

«Η εταιρεία security θα ερευνούσε, φυσικά, το παρελθόν του, αλλά δεν έχει πρόσβαση στη λίστα των ατόμων υπό παρακολούθηση της αστυνομίας, ούτε έχει γνώση τυχόν έρευνας της MI5. Λογικά δεν θα υπήρχε λόγος να μην πάρει τη δουλειά», είπε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας. «Ο Μπατ θα μπορούσε όχι μόνον να προκαλέσει σοβαρή ζημιά, αλλά και να βοηθήσει άλλους τρομοκράτες να έχουν πρόσβαση σε τέτοιες διοργανώσεις.»

Βρετανία: Σχεδίαζε ο μακελάρης με τη φανέλα της Αρσεναλ τρομοκρατική επίθεση στο Γουίμπλεντον; | iefimerida.gr 2

Η πληροφορία έρχεται στο φως μετά τη δημοσιοποίηση χθες από την Scotlland Yard των ψεύτικων ζωνών ασφαλείας των τζιχαντιστών που χτύπησαν στη Γέφυρα του Λονδίνου.

Επίσης όπως προέκυψε 30 πράκτορες της MI5 και μυστικοί αστυνομικοί παρακολουθούσαν τα ίχνη του ισλαμιστή εξτρεμιστή, αλλά εγκατέλειψαν την έρευνα επειδή δεν υποψιάζονταν ότι ο Μπατ σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση.

Βρετανία: Σχεδίαζε ο μακελάρης με τη φανέλα της Αρσεναλ τρομοκρατική επίθεση στο Γουίμπλεντον; | iefimerida.gr 3

Το 2015 τον παρακολουθούσαν 24 ώρες το 24ωρο και υπέκλεπταν τις τηλεφωνικές του συνομιλίες βάσει εντάλματος του υπουργείου Εσωτερικών. Αλλά η έρευνα διεκόπη λόγω φόβων ότι δεν είχαν συγκεντρωθεί επαρκή ενοχοποιητικά στοιχεία για να καταδικαστεί ο τότε ύποπτος, όπως αποκάλυψαν πηγές στους Sunday Times. «Θέλαμε να τον βγάλουμε απ’ τους δρόμους, αλλά η άποψη ήταν ότι ίσως δεν είχαμε αρκετά για να καταδικαστεί», είπαν.

Τους επόμενους μήνες, μετά την έρευνα, ο Μπατ κατάφερε να πιάσει δουλειά στο Μετρό και είχε πρόσβαση σε σήραγγες κάτω απ’ το Κοινοβούλιο, ενώ εργαζόταν στο σταθμό του Ουεστμίνστερ.

Ο γεννημένος στο Πακιστάν εξτρεμιστής, που πήγε στη Βρετανία ζητώντας άσυλο, ενορχήστρωσε την επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων. Scotland Yard και MI5 δέχονται σφοδρή κριτική γιατί τον άφησαν να κυκλοφορεί ελεύθερος παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από το περιβάλλον του για τις εξτρεμιστικές απόψεις του.

Το 2015 ετοιμάστηκε να εγκαταλείψει την έγκυο γυναίκα του Ζάχρα για να πάει να πολεμήσει στη Συρία, αλλά τον μετέπεισαν συγγενείς του. Την ίδια χρονιά φίλοι του τηλεφώνησαν δύο φορές στην αντιτρομοκρατική για να καταγγείλουν την εξτρεμιστική συμπεριφορά του και την εμμονή του με τα κηρύγματα μίσους από γνωστούς στις αρχές ιμάμηδες στο YouTube, ενώ ένα άλλο άτομο προειδοποίησε ότι ο Μπατ προσπαθούσε να ριζοσπαστικοποιήσει παιδιά στο πάρκο της περιοχής του.

Βρετανία: Σχεδίαζε ο μακελάρης με τη φανέλα της Αρσεναλ τρομοκρατική επίθεση στο Γουίμπλεντον; | iefimerida.gr 4

Το 2016 εμφανίστηκε και σε ντοκιμαντέρ του Channel 4 με τον τίτλο «Oι τζιχαντιστές της διπλανής πόρτας» και μάλιστα βιντεοσκοπήθηκε να αναρτά μια σημαία τύπου ISIS στο Ρήτζεντς Παρκ, προτού λογομαχήσει με αστυνομικούς που κάλεσαν έντρομοι πολίτες.

Ο Μπατ ήταν στενός φίλος με τον Σατζίλ Σαχίντ, που κατηγορείται ότι βοήθησε να εκπαιδευτούν στα όπλα στο Πακιστάν οι καμικάζι των επιθέσεων της 7ης Ιουλίου 2005, οι οποίοι σκότωσαν 52 ανθρώπους. Ενώ ήταν υποστηρικτής και έμπιστος συνεργάτης του ιεροκήρυκα του μίσους Τσουντάρι και προσέγγιζε νεαρά άτομα σε γυμναστήρια για να τους κατηχήσει στην εξτρεμιστική του ιδεολογία. Ήταν επίσης φίλος του μασκοφόρου δολοφόνου Σιντάρτα Νταρ, γνωστού ως «Τζιχάντι Σιντ», που τα βρετανικά ΜΜΕ χαρακτήριζαν διάδοχο του «Τζιχάντι Τζον», μετά την εμφάνισή του σ’ ένα φρικιαστικό βίντεο εκτέλεσης του ISIS, αφού διέφυγε στη Συρία.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ