Αλλαγή στάσης από ΗΠΑ: Να χαλαρώσουν οι αραβικές χώρες την πίεση στο Κατάρ - iefimerida.gr

Αλλαγή στάσης από ΗΠΑ: Να χαλαρώσουν οι αραβικές χώρες την πίεση στο Κατάρ

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Να λάβουν άμεσα μέτρα για να αποκλιμακώσουν την κατάσταση και να καταβάλουν προσπάθειες καλής πίστης για την επίλυση των μεταξύ τους ζητημάτων» κάλεσε τις χώρες του Κόλπου Ρεξ Τίλερσον.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι αραβικές χώρες πρέπει άμεσα να εξομαλύνουν την απομόνωση του Κατάρ καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά αυτή η κατάσταση όχι μόνο έχει «ανθρωπιστικές συνέπειες» αλλά εμποδίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της χώρας.

Η απομόνωση του Κατάρ ωστόσο ξεκίνησε τη Δευτέρα και μετά το παρθενικό ταξίδι του Ντόναλντ Τραμπ στην Σαουδική Αραβία ως Πρόεδρος, με τις αραβικές χώρες να διακόπτουν η μία μετά την άλλη τις διπλωματικές τους σχέσεις μαζί του.

Αιτιολόγησαν δε αυτή την κίνηση ως απάντηση στην «επιμονή» του Κατάρ να ενισχύει χρηματικά το Ισλαμικό Κράτος. Κάτι που το Κατάρ αρνείται.

Αμεση ήταν η απάντηση-στήριξη μέσω twitter του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την Τρίτη έσπευσε να υμνήσει την κίνηση των Αραβικών χωρών απέναντι στο Κατάρ. Με ένα tweet του μάλιστα μίλησε για «αρχή του τέλους της τρομοκρατίας» δείχνοντας ως βασικό υπαίτιο το Κατάρ.

Τις επόμενες μέρες ο σεΐχης του Κουβέιτ με αλλεπάλληλες συναντήσεις του αρχικά με τον ομόλογό του στη Σαουδική Αραβία- πρώτη χώρα που απομόνωσε το αραβικό εμιράτο- και έπειτα με την επίσκεψή του στο Κατάρ, επιχείρησε να αποκλιμακώσει την ένταση που έμοιαζε επικίνδυνη στις χώρες του Κόλπου.

Εν μέσω έντασης, και ο Ντόναλντ Τραμπ, άλλαξε πορεία ζητώντας ξαφνικά εξυγίανση της έντασης και λέγοντας μάλιστα ότι είναι ανοιχτός σε μία ενδεχόμενη συνατηση με τον εμίρη του Κατάρ στην Ουάσινγκτον, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στην εξωτερική πολιτική μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο σεΐχης του Κατάρ Μοχάμεντ μπεν Αμπντεραχμάν Αλ Θάνι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ντόχα.

Τελευταίος παίχτης στη σκακιέρα του Κόλπου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμμαχος – όπως και το Ιράν- του Κατάρ, ο οποίος υπέγραψε την Πέμπτη τον σχετικό νόμο για την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στο Κατάρ, σηματοδοτώντας την πρακτική υποστήριξη της Άγκυρας προς το αναφερόμενο εμιράτο.

Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος, Μπαχρέιν διέκοψαν σχέσεις με το Κατάρ ενώ Τζιμπουτί, Σενεγάλη, Μαυριτανία και Νησιά Κομόρες ακολούθησαν, με την Σενεγάλη να ανακαλεί άμεσα τον πρέσβη της.

Και κάπου εκεί ο Τραμπ επιμένει σε μία εκτόνωση της κρίσης, που αρχικά επευφημούσε. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι την Παρασκευή, συζήτησε την ανάγκη να υπάρξει ενότητα στον Κόλπο.

Μάλιστα αυτή ήταν η τέταρτη επαφή του Τραμπ με ηγέτες της περιοχής. Κατέστησε επίσης σαφές πως θεωρεί ότι είναι ανάγκη το Κατάρ να βελτιώσει τη συμπεριφορά του.

Κάτι που παρέβλεψε το Ιράν, εταίρος του Κατάρ σε κοιτάσματα φυσικού αερίου και ενδεχομένως βασική αιτία της νέας αραβικής κρίσης.

Τρεις παράλληλες επιθέσεις στη βουλή, το μαυσωλείο του Χομεϊνί και το μετρό της Τεχεράνης, πριν από λίγες μέρες, σήμαναν και την πρώτη επίθεση του Ισλαμικου Κράτους στη χώρα, την ώρα που ο αναβρασμός στις σχέσεις των αραβικών χωρών δε λέει να κοπάσει.

Ο Τραμπ σε μία προσπάθεια πολιτικού ορθολογισμού, καταφέρνει να εξοργίσει την Τεχεράνη, σημειώνοντας ότι προσεύχεται για τα θύματα της επίθεσης, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, πριν προσθέσει ότι «τα κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία διακινδυνεύουν να γίνουν θύματα του κακού που προωθούν».

Ο Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, υπουργός εξωτερικών του Ιραν απάντησε μέσω Twitter: «Απεχθής ανακοίνωση του Λευκού Οίκου...Ο ιρανικός λαός απορρίπτει τέτοιες αμερικανικές εκδηλώσεις φιλίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κατάρ Κουβέιτ ΗΠΑ Τραμπ Κόλπος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ