Κόμεϊ: Ο Τραμπ μου είχε ζητήσει να διακόψω την έρευνα για τον Φλιν -Με πίεζε για τη Ρωσία

«Βόμβα» έριξε με την έγγραφη κατάθεσή του ο πρώην διευθυντής του FBI, στην οποία αναφέρει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ τον πίεσε να σταματήσει τις έρευνες για την ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Ο Τζέιμς Κόμεϊ, στην έγγραφη κατάθεσή του προς το Κογκρέσο, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος του είχε ζητήσει να διακόψει την έρευνα για τον Μάικλ Φλιν, τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Ο Φλιν οδηγήθηκε σε παραίτηση, εξαιτίας της εμπλοκής του στην πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογές.

Ο πρώην διευθυντής του FBI αναφέρει ότι ο Τραμπ του είπε σε δείπνο που είχαν στις 27 Ιανουαρίου, μία εβδομάδα αφότου ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα: «Χρειάζομαι αφοσίωση. Περιμένω αφοσίωση». Ο Τραμπ τον ρώτησε αν θέλει να παραμείνει διευθυντής του FBI. Ο Κόμεϊ αναφέρει ότι άρχισε να ανησυχεί ότι ο Τραμπ προσπαθούσε να δημιουργήσει κάποιου είδους σχέση πατροναρίσματος.

Σε ό,τι αφορά τον Φλιν, σε τετ-α-τετ που είχαν στις 14 Φεβρουαρίου στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ του είπε: «Ελπίζω ότι θα μπορέσετε να βρείτε έναν τρόπο να το αφήσετε αυτό, να αφήσετε τον Φλιν. Είναι καλός άνθρωπος. Ελπίζω να το αφήσετε». Σύμφωνα με τον Κόμεϊ, αυτό το αίτημα αφορούσε όλες τις έρευνες που σχετίζοντας με τις «ψευδείς δηλώσεις του κ. Φλιν που αφορούσαν τις συνομιλίες του με τον Ρώσο πρεσβευτή τον Δεκέμβριο» και όχι την ευρύτερη έρευνα για την ενδεχόμενη συνωμοσία μεταξύ της εκστρατείας του ρεπουμπλικάνου και της Ρωσίας.

«Αυτό πάντως ήταν πολύ ανησυχητικό, με δεδομένο τον ρόλο του FBI ως μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας έρευνας», σημειώνει ο Κόμεϊ, ο οποίος θα καταθέσει την Πέμπτη στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας.

«Πες ότι δεν κάνεις έρευνα για εμένα»

Ακόμη, ο Κόμεϊ αναφέρεται σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο στις 30 Μαρτίου. Σε αυτή τη συζήτηση, ο Τραμπ τόνισε ότι το «σύννεφο» των ερευνών για τη Ρωσία «εμπλέκεται στην ικανότητά του να κλείσει συμφωνίες για τη χώρα και είπε ότι ήλπιζε να βρω έναν τρόπο να πω ότι δεν ερευνάται εκείνος».

Ομως, ο Κόμεϊ ήταν αποφασισμένος ότι δεν έπρεπε να δηλώσει δημόσια ότι ο Τραμπ δεν αποτελούσε αντικείμενο έρευνας, καθώς αν αυτό άλλαζε, τότε θα έπρεπε επίσης να το ανακοινώσει. Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή του FBI, ο Αμερικανός πρόεδρος του ζήτησε αρκετές φορές να το δηλώσει αυτό δημόσια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τζέιμς Κόμεϊ Ντόναλντ Τραμπ FBI

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ