Ράσελ Τζόνσον, η αδελφή του Μπόρις, φανατικά Ευρωπαία, δίνει μάχη κατά του Βrexit [εικόνες]

Η αδελφή του Μπόρις Τζόνσον είναι το αντίθετό του: δημοσιογράφος, στιλ μποέμ σικ, αντίπαλος του Brexit και μέλος του κόμματος των Φιλελευθέρων.


Η ξανθιά και πανέξυπνη Ρασέλ Τζόνσον ζει στο σικάτο Νότινγκ Χιλ του Λονδίνου, βασίλειο του μποέμ σικ, στην καρδιά ενός ξεχωριστού κόσμου, όπου συγκατοικούν οι καλλιτέχνες, οι πολιτικοί και οι υψηλόμισθοι.


Είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας και ξέρει να παίρνει αποστάσεις από τον αναπαυτικό κόσμο του Νότινγκ Χιλ. Σε μια τριλογία που έγραψε για την γειτονιά, περιγράφει έναν κόσμο που μπορεί να είναι και κούφιος.
Από τζάκι, η Ρασέλ Τζόνσον γεννήθηκε σε μια πλούσια οικογένεια. Πατέρας της ο Stanley Johnson, πρώην συντηρητικός ευρωβουλευτής, συγγραφέας και φανατικός οικολόγος. Είναι εγγονός του Αλί Κεμάλ, ποιητή και συγγραφέα Τούρκου, υπουργού Εσωτερικών στον τελευταίο σουλτάνο της οθωμανικής αυτοκρατορίας.


Μητέρα της είναι η Σαρλότ Johnson Whal, μια ταλαντούχος ζωγράφος. Αδελφός της είναι ένας από τους διασημότερους βρετανούς, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και νυν υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον. Η Ρασέλ Τζόνσον εκνευρίζεται όταν την αποκαλούν «η αδελφή του...». Εξάλλου, έχει ακόμη έναν αδελφό, τον Τζο, ο οποίος είναι υπουργός Πανεπιστημίων. Και έναν ακόμη, τον Λεό, ο οποίος είναι περιβαλλοντολόγος. «Αυτός είναι ο μυστικός Τζόνσον, ο μόνος που δεν είναι ξανθός», δηλώνει η Ρασέλ Τζόνσον στην Liberation.
«Το να ορίζομαι ως αδελφή του Μπόρις είναι μια άποψη μισογυνική, πολύ σεξιστική», δηλώνει.


Η ίδια εργάζεται ως δημοσιογράφος στην Daily Mail on Sunday. Η οικογένειά της σκοτώθηκε την εποχή του Brexit: ο πατέρας ψήφισε υπέρ της ΕΕ, η Ρασέλ και τα δύο αδέλφια της Τζο και Λεό ψήφισαν επίσης υπέρ της ΕΕ και κατά του Brexit. Η μητέρα της ψήφισε υπέρ του Brexit, όπως και ο Μπόρις, ο οποίος επέλεξε το Brexit την τελευταία στιγμή για λόγους καριέρας -πίστευε ότι θα γίνει πρωθυπουργός.
Η Ράσελ, την μεθεπομένη του δημοψηφίσματος, δεν μασάει τα λόγια της και γράφει στην Mail άρθρο με τίτλο «Α, Μπόρις, κάνεις τα παιδιά μου να κλαίνε».
Η ίδια δηλώνει ότι το να γράψει αυτό το άρθρο ήταν τραυματικό. «Αλλά όσο αγαπώ τον αδελφό μου, τόσο δεν μπορώ να συμφωνήσω μαζί του μόνο και μόνο επειδή είναι αδελφός μου», λέει και προσθέτει: «Αν και θα το ήθελε».


Και τι συμβαίνει στις οικογενειακές συναντήσεις στις γιορτές;
«Τίποτα, όλα πάνε καλά, το Brexit δεν τσάκισε την οικογένειά μας, οι δεσμοί αίματος είναι πάντα πιο δυνατοί. Συναντηθήκαμε το Πάσχα στο σπίτι του Μπόρις, εκείνος και η σύζυγός του είναι θαυμάσιοι οικοδεσπότες».
Ολα τα παιδιά της οικογένειας σπούδασαν στην Οξφόρδη και έκαναν τρομερές καριέρες.

Η Ρασέλ Τζόνσον επιχείρησε πριν από μερικά χρόνια να αναλάβει την διεύθυνση ενός περιοδικού, The Lady, για πλούσιους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών. Αντεξε τρεις μήνες, απολύθηκε και φεύγοντας έκανε ένα διασκεδαστικό ντοκιμαντέρ για την εμπειρία της. Κλασικά.


Η Ρασέλ Τζόνσον λατρεύει τα κουτσομπολιά, ρωτάει τους δημοσιογράφους της Liberation για τον Εμανουέλ Μακρόν και την σύζυγό του. Οταν ποζάρει για την γαλλική εφημερίδα, με σκούρο παντελόνι, σχολιάζει: «Μοιάζω στην Μπριζίτ, ε;»
Σύζυγός της είναι ο Ivo Dawnay, διευθυντής του National Trust (δημόσια ακίνητα), με τον οποίο έχει τρία μεγάλα παιδιά, ο οποίος ανακοίνωσε μέσω tweet, τον Μάιο του 2017, ότι η σύζυγός του μπαίνει στο Φιλελεύθερο κόμμα, το μόνο εχθρικό απέναντι στο brexit. «Πάνε 25 χρόνια που η Ράσελ και εγώ διαφωνούμε για τα πάντα, και να που ήρθε το Brexit», έγραψε.


Η είδηση προκάλεσε αίσθηση στη Μεγάλη Βρετανία και έγινε δεκτή ως χαστούκι στον μεγάλο αδελφό. «Δεν πίστευα ότι θα έκανε τόσο μεγάλο θόρυβο, δεν το έκανα για να πληγώσω τον Μπόρις», δηλώνει. Εξηγεί την δέσμευσή της υπέρ της Ευρώπης από ένστικτο: «Ολα δείχνουν ότι η χώρα κατευθύνεται σε βουτιά στην άβυσσο, θα γίνουμε μια φτωχότερη χώρα, πιο κλειστή και πιο κλειστοφοβική. Ο Μπόρις νομίζει ότι δεν καταλαβαίνω γιατί η μισή χώρα ψήφισε υπέρ του Brexit. Κάνει λάθος. Εχω απόλυτη συνείδηση ότι ζω σε μια κοσμοπολίτικη ελίτ, με πλεονεκτήματα, η οποία πίνει πράσινο τσάι και τρώει κινόα, αλλά αυτό δεν τα εξηγεί όλα», λέει ειρωνικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ράσελ Τζόνσον αδελφή Μπόρις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ