Μιχάλης Κακογιάννης: Ενενήντα χρόνια σε 35 λεπτά, η πορεία της ζωής του Ελληνα σκηνοθέτη - iefimerida.gr

Μιχάλης Κακογιάννης: Ενενήντα χρόνια σε 35 λεπτά, η πορεία της ζωής του Ελληνα σκηνοθέτη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια ταινία, μια ζωή: Ο βίος και η πολιτεία του Μιχάλη Κακογιάννη «χώρεσαν» μέσα σε μια ταινία που παρουσιάζει το Ιδρυμα που φέρει το όνομά του, τιμώντας τη μνήμη του, με αφορμή την επέτειο από τη γέννησή του.

«Γεννήθηκα ‘ες γην εναλίαν Κύπρον’ στις 11 Ιουνίου 1921

Έζησα τη ζωή μου ως πλάνητας στις πρωτεύουσες του κόσμου

με προίκα και εφόδιο την ελληνικότητά μου, αρετή όντως»

Από το πλοίο της γραμμής που τον ταξίδεψε, μέσω Πορτ Σάιντ, στην Αγγλία και στην προδιαγεγραμμένη μοίρα του να γίνει δικηγόρος, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, μέχρι τον «Βυσσινόκηπο», την τελευταία ταινία του το 1999, ένα ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα προβάλλται από σήμερα και ως την Κυριακή 11 Ιουνίου, ημερομηνία της επετείου των γενεθλίων του, στο Ιδρυμα που φέρει το όνομά του.

Η δημιουργική «επανάσταση» ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της γενιάς του, η καλλιτεχνική δίψα που τον οδήγησε να αλλάξει τη ρότα της ζωής του, η πρώτη φορά που στάθηκε πίσω από την κάμερα, οι δυσκολίες, οι λαμπρές στιγμές, οι πρωταγωνίστριες που τον μάγεψαν, το κυνήγι του τέλειου, οι καλλιτεχνικές αναζητήσεις, η αρχή και το τέλος. Οι ταινίες (Κυριακάτικο ξύπνημα, Στέλλα, Το Κορίτσι με τα μαύρα, Το Τελευταίο Ψέμα, Ερόικα, Χαμένο Κορμί, Ζορμπάς, η τριλογία του στον Ευριπίδη, Όταν τα ψάρια βγήκαν στη στεριά, το ντοκιμαντέρ του για τον Αττίλα, η Γλυκιά Πατρίδα, Πάνω, Κάτω και Πλαγίως, ο Βυσσινόκηπος) και τα πρόσωπα, η Ελλη Λαμπέτη, η Μελίνα, η Ειρήνη Παπά, ο Δημήτρης Χορν, ο Άντονι Κουίν, ο Άλαν Μπέιτς, η Λίλα Κέντροβα, η Κάθριν Χέπμπορν, η Βανέσα Ρεντγκρέιβ.

Πρόκειται για μια 35λεπτη ταινία που περιλαμβάνει όλους τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής και του έργου του. Η αγάπη του για το ελληνικό φως που τον ενέπνευσε να δημιουργήσει και να κάνει τη χώρα του γνωστή σε όλον τον κόσμο, οι αδυναμίες του, η θεατρική παιδεία και η εμμονή του με την υποκριτική, ο θαυμασμός του για τον Ευριπίδη, η σύνδεση της τέχνης του Κινηματογράφου με την τέχνη του Θεάτρου, το ελληνικό τοπίο με τις πέτρες, το χώμα, τις «στριφτόκλωνες» ελιές, οι Εγγλέζοι, οι Αμερικανοί, η Κύπρος, η σημασία τού να είσαι Έλληνας και να κάνεις όλον τον κόσμο να μιλάει για την πατρίδα σου.

Μιχάλης Κακογιάννης: Ενενήντα χρόνια σε 35 λεπτά, η πορεία της ζωής του Ελληνα σκηνοθέτη | iefimerida.gr 0

Και στο τέλος, η δημιουργία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, η πολιτιστική παρακαταθήκη ενός καλλιτέχνη που δεν «συνταξιοδοτήθηκε» ποτέ, αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή έκανε σχέδια για το μέλλον.

Η ταινία είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΙΜΚ με το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Ενας διεθνής έλληνας

Ο Μιχάλης Κακογιάννης, γιος της Αγγελικής και του Παναγιώτη Κακογιάννη, γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου, στις 11 Ιουνίου του 1921, και σπούδασε Νομική, Δραματικές Τέχνες και σκηνοθεσία στο Λονδίνο. Σχεδόν ολόκληρο το διάστημα που βρισκόταν στο Λονδίνο, εργάστηκε στην ελληνική υπηρεσία του BBC, στην αρχή ως μεταφραστής και εκφωνητής, και αργότερα, σε ηλικία μόλις 22 χρόνων, ανέλαβε τη διεύθυνση της «Κυπριακής Ώρας». Το 1947, ξεκίνησε την καριέρα του στο Θέατρο της Αγγλίας ως ηθοποιός, γρήγορα όμως τον κέρδισε η σκηνοθεσία και το 1953 ήρθε στην Ελλάδα. Το 1954, με την κινηματογραφική ταινία «Κυριακάτικο Ξύπνημα», ο Μιχάλης Κακογιάννης έκανε την αρχή της διεθνούς σκηνοθετικής του καριέρας. Η «Στέλλα», το «Κορίτσι με τα μαύρα», το «Τελευταίο ψέμα» η τριλογία του: «Ηλέκτρα», «Τρωάδες» και «Ιφιγένεια» και ο «Ζορμπάς» είναι μερικές μόνο από τις ταινίες του που διαγωνίστηκαν και προβλήθηκαν στα εγκυρότερα φεστιβάλ παγκοσμίως και απέσπασαν πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Στις ταινίες του συνεργάστηκε με μεγάλους Έλληνες ηθοποιούς, αλλά και με γνωστούς και καταξιωμένους ηθοποιούς της Αμερικής και της Ευρώπης. Πέρα από τη σκηνοθεσία στον κινηματογράφο, σε εγχώριες αλλά και διεθνείς συμπαραγωγές, ο Μιχάλης Κακογιάννης έχει επίσης σκηνοθετήσει πολλές θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις όπερας στην Ελλάδα, τις Η.Π.Α., τη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχει, επίσης, γράψει και έχουν εκδοθεί σενάρια και μεταφράσεις κινηματογραφικών και θεατρικών έργων, ενώ έχει γράψει και στίχους γνωστών ελληνικών τραγουδιών.

Μιχάλης Κακογιάννης: Ενενήντα χρόνια σε 35 λεπτά, η πορεία της ζωής του Ελληνα σκηνοθέτη | iefimerida.gr 1

Έργο του είναι και ο νυχτερινός φωτισμός των μνημείων της Ακροπόλεως, τον οποίο εκείνος πρώτος οραματίσθηκε και για την επίτευξη του οποίου ίδρυσε το σύλλογο «Οι Φίλοι της Αθήνας», εξασφαλίζοντας τις υπηρεσίες του διάσημου Γάλλου φωτιστή Pierre Bideau και αναλαμβάνοντας τη χρηματοδότηση όλων των απαραίτητων μελετών. Το 2004, ο Μιχάλης Κακογιάννης συνέστησε το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» με σκοπό τη μελέτη, υποστήριξη και διάδοση των τεχνών του θεάτρου και του κινηματογράφου, καθώς και την καταγραφή και διαφύλαξη των δημιουργημάτων των τεχνών αυτών, ενώ το φθινόπωρο του 2009 ξεκίνησε η λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος. Για την προσφορά και το έργο του έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γαλλία, το Μόντρεαλ. Κι ακόμα από την Ακαδημία Αθηνώ, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το συνολικό έργο του, για έργο ζωής στα Ιεροσόλυμα, για έργο ζωής από το American Hellenic Institute στην Ουάσιγκτον και στο Κάιρο. Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης στη Λεμεσό, στο Montpellier (Γαλλία) και στο Ντάλας (Τέξας, Η.Π.Α.) και έχει αναγορευθεί Διδάκτωρ Τεχνών στο Columbia College (Σικάγο, Η.Π.Α.), Επίτιμος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου καθώς και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Συντελεστές της ταινίας

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Σπάθης - Έρευνα: Ειρήνη Στάθη, Δημήτρης Παπαγεωργίου (Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αιγαίου) - Αφηγητής: Κωνσταντίνος Πολίτης - Κάμερα: Κωνσταντίνος Γιαπτσές - Ηχοληψία: Άννα ΠέππαΜοντάζ -Μοντάζ/Μιξάζ: Αλέξανδρος Σπάθης, Lena Dzardanova. Ακούγονται αποσπάσματα από το βιβλίο «Μιχάλης Κακογιάννης: Σε πρώτο πλάνο» (εκδόσεις Ψυχογιός, 2009), χρησιμοποιήθηκαν επίσης πληροφορίες από το βιβλίο «Δηλαδή…» (εκδόσεις Καστανιώτη, 1990)

Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78, Τηλ. 210 3418550 & 210 3418579

Προβολές: Από Τρίτη 6 έως Κυριακή 11 Ιουνίου, καθημερινά δύο προβολές στις 18:30 & 19:30 στο video room του ΙΜΚ

Κρατήσεις θέσεων: 210 3418579

Είσοδος ελεύθερη

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Mιχάλης Κακογιάνης ΙΜΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ