Επίθεση εναντίον Τραμπ στις ΗΠΑ μετά το «όχι» στη Συμφωνία για το Κλίμα - iefimerida.gr

Επίθεση εναντίον Τραμπ στις ΗΠΑ μετά το «όχι» στη Συμφωνία για το Κλίμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εντείνονται οι αντιδράσεις εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, μετά την απόφασή του να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Μάλιστα, ήδη εντός των Ηνωμένων Πολιτειών η δυσαρέσκεια κλιμακώνεται, με τον πρώην δήμαρχο Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ να δηλώνει ότι, παρά την απόφαση του Τραμπ, οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τους στόχους που τέθηκαν στη Συμφωνία.

Ο Μπλούμπεργκ, που πλέον είναι ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τις πόλεις και την κλιματική αλλαγή, ήταν κατηγορηματικός: «Οι Αμερικανοί δεν αποσύρονται από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Θα τιμήσουμε και θα σεβαστούμε τη Συμφωνία του Παρισιού, δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει η Ουάσινγκτον για να μας σταματήσει».

Επίθεση εναντίον Τραμπ στις ΗΠΑ μετά το «όχι» στη Συμφωνία για το Κλίμα | iefimerida.gr 0

«Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν δήμαρχοι, κυβερνήτες και επικεφαλής επιχειρήσεων απ' άκρη σ' άκρη των ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος δεσμεύθηκε να προσφέρει 15 εκατομμύρια δολάρια (13,4 εκατ. ευρώ) για να υποστηρίξει τις ενέργειες του ΟΗΕ κατά της κλιματικής αλλαγής.

Στόχος είναι να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις της γραμματείας της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, «μεταξύ αυτών και εκείνες που έχουν σκοπό να βοηθήσουν τις χώρες να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα», ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το ίδρυμα Bloomberg Philanthropies του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης,

Δήμαρχοι, κυβερνήτες και επικεφαλής επιχειρήσεων «που ανήκουν και στα δύο κόμματα θα υπογράψουν μια ανακοίνωση στήριξης του ΟΗΕ και μαζί θα πετύχουμε τους στόχους μείωσης των ρύπων, τους οποίους οι ΗΠΑ υπέγραψαν στο Παρίσι το 2015», τόνισε.

Οργή στο Πίτσμπουργκ

Και όντως, λίγες μόλις ώρες μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, δήμαρχοι και κυβερνήτες μεγάλων πολιτειών των ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα αντισταθούν και θα συνεχίσουν να τηρούν τη Συμφωνία του Παρισιού. Πρώτος απ' όλους ο δήμαρχος του Πίτσμπουργκ, την πόλη που ανέφερε ο Τραμπ για να δικαιολογήσει την απόφασή του.

«Εκλέχθηκα για να εκπροσωπήσω τον λαό του Πίτσμπουργκ και όχι το Παρίσι», δήλωσε Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ήθελε να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας στη βιομηχανική αυτή πόλη. Χρειάστηκαν όμως μόνο λίγα λεπτά για τον δήμαρχο της πόλης Μπιλ Πεντούντο -ο οποίος πρόσκειται στους Δημοκρατικούς- για να του γυρίσει το μπαλάκι.

Επίθεση εναντίον Τραμπ στις ΗΠΑ μετά το «όχι» στη Συμφωνία για το Κλίμα | iefimerida.gr 1

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συντάχθηκαν με τη Συρία, τη Νικαράγουα και τη Ρωσία αποφασίζοντας να μη συμμετάσχουν στη Συμφωνία του Παρισιού. Μένει τώρα στις πόλεις να αναλάβουν τα ηνία της πράσινης οικονομίας», έγραψε στο Τwitter ο Πεντούντο. «Ως δήμαρχος του Πίτσμπουργκ, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα ακολουθήσω τις κατευθυντήριες γραμμές της συμφωνίας του Παρισιού για τους πολίτες μας, την οικονομία μας και το μέλλον μας», συμπλήρωσε.

Είχαν ψηφίσει Κλίντον

Το Πίτσμπουργκ δεν είναι η μόνη πόλη που ανέφερε ο Τραμπ για να δικαιολογήσει την απόφασή του. Ανέφερε επίσης το Γιάνγκσταουν, το Ντιτρόιτ και το Μίσιγκαν. Με τον τρόπο αυτό, ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος ταύτισε πρώην βιομηχανικές πόλεις που έχουν μείνει πίσω πια, όπως το Ντιτρόιτ, με άλλες όπως το Πίτσμπουργκ το οποίο βιώνει μία θεαματική μετα-βιομηχανική αναγέννηση, και με τα αστικά κέντρα που έχουν μεταμορφωθεί εντελώς τα τελευταία χρόνια.

Οι τρεις αυτές πόλεις, εκτός από το ότι βρίσκονται στην αποβιομηχανοποίημένη περιοχή γνωστή ως «Rust Belt», έχουν και ένα άλλο κοινό μεταξύ τους: στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2016 ψήφισαν μαζικά υπέρ της Χίλαρι Κλίντον. Ενα γεγονός που ο δήμαρχος του Πίτσμπουργκ υπενθύμισε σε μεταγενέστερο tweet: «Η Χίλαρι Κλίντον έλαβε το 80% των ψήφων στο Πίτσμπουργκ. Το Πίτσμπουργκ συντάσσεται με τον κόσμο και θα ακολουθήσει τη Συμφωνία του Παρισιού».

Στο Ντιτρόιτ η Κλίντον συγκέντρωσε το 95% των ψήφων (56% στις αστικές περιοχές), ενώ στο Γιάνγκσταουν απέσπασε πάνω από τα τρία τέταρτα των ψήφων.

Κυβερνήτης Καλιφόρνια: Παράλογη πορεία δράσης

Κατά της απόφασης του Αμερικανού προέδρου τάχθηκε και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Τζέρι Μπράουν. «Η Καλιφόρνια θα αντισταθεί σε αυτή τη λανθασμένη και παράλογη πορεία δράσης», δήλωσε ο Μπράουν πριν ακόμα ο Τραμπ τελειώσει την ομιλία του στον Λευκό Οίκο στη διάρκεια της οποίας ανακοινωσε την απόφαση αυτή. «Ο Τραμπ την "κοπάνησε", η Καλιφόρνια όμως παραμένει στο γήπεδο, έτοιμη για μάχη», πρόσθεσε ο Μπράουν.

Επίθεση εναντίον Τραμπ στις ΗΠΑ μετά το «όχι» στη Συμφωνία για το Κλίμα | iefimerida.gr 2

Ούσα η έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η Καλιφόρνια έχει αναγάγει το θέμα της κλιματικής αλλαγής σε εθνικό επίπεδο με παράλληλη ανάπτυξη της οικονομίας της. «Τα τελευταία επτά χρόνια», δήλωσε ο Μπράουν, «η Καλιφόρνια έχει δημιουργήσει 2,3 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, ξεπερνώντας τις περισσότερες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών, μείωσε κατά το ήμισυ το ποσοστό της ανεργίας, εξάλλειψε έλλειμα του προϋπολογισμού ύψους 27 δισ. δολαρίων και παράλληλα είδε να αναβαθμίζεται η πιστοληπτική της ικανότητα στα υψηλότερα επίπεδα για πάνω από μία δεκαετία».

«Ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε μία εντελώς λάθος πορεία. Η οικονομία της Αμερικής ενισχύεται από τη Συμφωνία του Παρισιού, είναι εντελώς λάθος», πρόσθεσε ο Μπράουν, ο οποίος έχει εργασθεί για τη διεύρυνση του μνημονίου κατανόησης Under2, που έχει ως στόχο να επιτύχει τον μετριασμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα.

Το μνημόνιο υπεγράφη στις 19 Μαΐου του 2015 στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια. Εκπροσωπώντας 33 χώρες και έξι ηπείρους, ο συνασπισμός Under2 ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί περισσότερα από 1.180 εκατομμύρια άτομα και αντιστοιχεί σε 27,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), ποσό που ισοδυναμεί με το 16 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού και το 37 τοις εκατό της παγκόσμιας οικονομίας.

«Πυρ» και από τους κυβερνήτες Νέας Υόρκης και Ουάσινγκτον

Λίγο μετά την ανακοίνωση του κυβερνήτη της Καλιφόρνια, την αντίθεσή τους στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασαν και οι κυβερνήτες της Νέας Υόρκης και της Ουάσινγκτον, Άντριου Κιούμο και Τζέι Ινσλι αντίστοιχα. Οι δυο άνδρες ανακοίνωσαν τη δημιουργία μίας αμερικανικής Κλιματικής Συμμαχίας, έναν συνασπισμό ο οποίος θα συνεδριάζει στις Ηνωμένες Πολιτείες των ΗΠΑ με προσήλωση στη Συμφωνία του Παρισιού και παράλληλα θα αναλαμβάνει δράση για την κλιματική αλλαγή.

Επίθεση εναντίον Τραμπ στις ΗΠΑ μετά το «όχι» στη Συμφωνία για το Κλίμα | iefimerida.gr 3

«Η πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι δεσμευμένη να εκπληρώσει όσα απορρέουν από τη Συμφωνία του Παρισιού, ανεξάρτητα από τις ανεύθυνες ενέργειες της Ουάσιγκτον», δήλωσε ο Κιούμο. «Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου αφήνει την πλήρη ευθύνη της δράσης για το κλίμα στις πολιτείες και τις πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Ενώ οι πράξεις του προέδρου αποτελούν μομφή κατά των όσων απαιτούνται για την προστασία του πλανήτη, των παιδιών και των εγγονιών μας, τα κράτη θα συνεχίσουν να ενισχύουν τις προσπάθειές τους», δήλωσε από την πλευρά του ο Ινσλι.

Επίθεση εναντίον Τραμπ στις ΗΠΑ μετά το «όχι» στη Συμφωνία για το Κλίμα | iefimerida.gr 4

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Τζέρι Μπράουν αναμένεται να ταξιδέψει στην Κίνα, ενώ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua εξήγησε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή. «Είναι επείγον, ο χρόνος εξαντλείται. Εάν αρχίσουν να λιώνουν πιο γρήγορα τα χιόνια στα Ιμαλάια, θα προκληθούν πολλά δεινά», είπε. Ο Μπράουν θα παραστεί επίσης στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP23) στη Βόννη της Γερμανίας, εκπροσωπώντας την Under2 MOU.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ