Αυτοί είναι οι λόγοι που τα κουμπιά μπαίνουν σε διαφορετικές πλευρές στα ανδρικά και στα γυναικεία πουκάμισα [εικόνες] - iefimerida.gr

Αυτοί είναι οι λόγοι που τα κουμπιά μπαίνουν σε διαφορετικές πλευρές στα ανδρικά και στα γυναικεία πουκάμισα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τι άραγε να σκεφτόταν ένας ράφτης όταν δημιούργησε τα πρώτα ανδρικά πουκάμισα, τοποθετώντας τα κουμπιά στα δεξιά και τα γυναικεία στα αριστερά.

Αυτό φαίνεται να απασχόλησε και τους ιστορικούς, οι οποίοι ανακάλυψαν πως πίσω από την αντίθετη τοποθέτηση των κουμπιών στα πουκάμισα και τα σακάκια βρίσκονται περισσότερο πρακτικοί λόγοι.

Συγκεκριμένα, η Χλόη Τσάπιν, ιστορικός μόδας με διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ανέφερε πως το συγκεκριμένο στιλ στα ανδρικά πουκάμισα ξεκίνησε από το στρατό.

Αυτοί είναι οι λόγοι που τα κουμπιά μπαίνουν σε διαφορετικές πλευρές στα ανδρικά και στα γυναικεία πουκάμισα [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Οι άνδρες τότε, δηλαδή, συνήθιζαν να έχουν ένα κρυμμένο όπλο μέσα στο πουκάμισο τους κι έτσι μπορούσαν να βγάλουν πιο εύκολα το όπλο τους έξω, αν ξεκούμπωναν τα κουμπιά από την δεξιά πλευρά. Βέβαια, όσοι ήταν αριστερόχειρες ήταν η εξαίρεση και σε αυτό.

Πριν όμως γίνει ευρεία η χρήση των όπλων στην Ευρώπη, οι ειδικοί αναφέρουν πως η συγκεκριμένη τεχνική διευκόλυνε και όσους είχαν πάνω τους μία λαβή για τα σπαθιά τους.

«Το σπαθί κάποιου ήταν πάντα τοποθετημένο στην αριστερή πλευρά, έτσι ώστε να μπορεί να τραβηχτεί με ευκολία από το δεξί χέρι», ανέφερε ο συγγραφέας Πολ Κιρς, στην Guardian.

Αν, λοιπόν, ένα σακάκι κουμπώνει από τα δεξιά προς τα αριστερά και η λαβή του σπαθιού είναι αριστερά, τότε το πιο πιθανό είναι μαζί με το σπαθί να τραβηχτεί και το πουκάμισο. Για το λόγο αυτό ένας σοβαρός ξιφομάχος απαιτούσε τότε το σακάκι του να κουμπώνει από τα αριστερά προς τα δεξιά.

Αυτοί είναι οι λόγοι που τα κουμπιά μπαίνουν σε διαφορετικές πλευρές στα ανδρικά και στα γυναικεία πουκάμισα [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Ο Κιρς αναφέρει πως αυτή η νοοτροπία επεκτάθηκε και στα υπόλοιπα ανδρικά ενδύματα με τα χρόνια και έγινε συνήθεια για τους άνδρες.

Τι ισχύει όμως για τις γυναίκες;

Σύμφωνα με την Μέλανι Μουρ, ιδρύτρια της μάρκας Elizabeth & Clarke, οι γυναίκες στον 13ο αιώνα που εφευρέθηκαν τα κουμπιά,δεν κούμπωναν μόνες τους ρούχα τους, αλλά κάποιος άλλος το έκανε γι΄αυτούς.

Αυτοί είναι οι λόγοι που τα κουμπιά μπαίνουν σε διαφορετικές πλευρές στα ανδρικά και στα γυναικεία πουκάμισα [εικόνες] | iefimerida.gr 2

«Οι πλούσιες γυναίκες δεν ντύνονταν ποτέ μόνες τους, παρά μόνο οι υπηρέτριες» είπε η Μουρ.

Η ουσιαστική απάντηση βέβαια είναι πως τα κουμπιά στα ρούχα των γυναικών ήταν στην αριστερή πλευρά, καθώς έτσι θα ήταν πιο εύκολο να κουμπώσει κάποιος άλλος μια κυρία (δεδομένου πως είναι δεξιόχειρας).

Βέβαια υπάρχουν κι άλλες θεωρίες, όπως το ότι οι γυναίκες κρατούσαν τα μωρά τους από αριστερά για να θηλάσουν, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν το δεξί τους χέρι για να ανοίξουν τα κουμπιά. Έτσι η αριστερή πλευρά τους διευκόλυνε.

Μία πιο μοντέρνα θεωρία είναι οι πλούσιες γυναίκες συνήθιζαν να ιππεύουν τα άλογα από τα πλάγια με αποτέλεσμα τα κουμπιά από την αριστερή πλευρά να μην επιτρέπουν να συμβεί κάποιο ατύχημα από τον αέρα την ώρα της ιππασίας.

Αυτοί είναι οι λόγοι που τα κουμπιά μπαίνουν σε διαφορετικές πλευρές στα ανδρικά και στα γυναικεία πουκάμισα [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Βέβαια αν έρθουμε στο σήμερα, δεν υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος για το ότι εταιρίες μόδας πρέπει να ακολουθούν ευλαβικά αυτήν την παράδοση με τα κουμπιά . Ο μόνος λόγος που συμβαίνει μέχρι και τώρα αυτό είναι εξαιτίας της δύναμης της συνήθειας.

Φωτογραφίες: ΑP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κουμπιά ιστορικοί μόδα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ