MIT: Ο Τραμπ παρανόησε έρευνα, γι'αυτό απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα - iefimerida.gr

MIT: Ο Τραμπ παρανόησε έρευνα, γι'αυτό απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου MIT λένε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παρανόησε την έρευνά τους, που επικαλέστηκε για να δικαιολογήσει την απόφασή του να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα.

Στη διάρκεια της ομιλίας του στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι έλαβε την απόφασή του εν μέρει επειδή η ιστορική συμφωνία δεν θα μείωνε αρκετά γρήγορα την θερμοκρασία του πλανήτη, ώστε να είναι σημαντικός ο αντίκτυπος.

«Ακόμη κι αν εφαρμοζόταν πλήρως η Συμφωνία των Παρισίων με πλήρη συμμόρφωση απ’ όλες τις χώρες υπολογίζεται ότι μέχρι το 2100 μ.Χ. η παγκόσμια θερμοκρασία θα μειωνόταν κατά μόλις δύο δέκατα του ενός βαθμού Κελσίου. Πολύ, πολύ μικρό ποσοστό», είπε.

Ο ισχυρισμός αυτός αποδόθηκε σε έρευνα που διεξήγαγε το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), σύμφωνα με έγγραφα του Λευκού Οίκου, όπως αναφέρει το Reuters.

Το ΜΙΤ είχε δημοσιεύσει τον Απρίλιο του 2016 μια έρευνα με τον τίτλο: «Πόση διαφορά θα κάνει η Συμφωνία των Παρισίων;», η οποία δείχνει ότι εάν οι χώρες τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, η άνοδος της θερμοκρασίας παγκοσμίως θα επιβραδυνθεί κατά 0,6 έως 1,1 βαθμούς Κεσίου μέχρι το 2100μΧ.

«Ασφαλώς και δεν υποστηρίζουμε την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία των Παρσίων», είπε ο Έργουαν Μονιέρ, επικεφαλής του προγράμματος κι ένας εκ των συντακτών της έκθεσης.

«Αν δεν κάνουμε τίποτε, μπορεί η παγκόσμια θερμοκρασία να αυξηθεί κατά 5 βαθμούς ή και παραπάνω και αυτό θα ήταν καταστροφικό», συμπλήρωσε ο Τζον Ράιλι, συνδιευθυντής του προγράμματος, προσθέτοντας ότι οι επιστήμονες του ΜΙΤ δεν είχαν καμία επαφή με τον Λευκό Οίκο, ούτε τους δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσουν τη μελέτη τους.

Ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης υπεραμύνθηκε της χρήσης του πορίσματος από τον Τραμπ. «Δεν είναι μόνον το ΜΙΤ. Πιστεύω ότι υπάρχει συναίνεση όχι μόνον στην κοινότητα των περιβαλλοντολόγων αλλά και αλλου ότι η Συμφωνία των Παρισίων από μόνη της θα έχει πολύ μικρή επίδραση στην κλιματική αλλαγή», δήλωσε.

Η διαμάχη αυτή είναι ο τελευταίος γύρος μιας μακρόχρονης έριδας μεταξύ επιστημόνων και πολιτικών ως προς το πώς θα πρέπει να ερμηνεύονται οι επιπτώσεις της καύσης υδρογονανθράκων στο παγκόσμιο κλίμα. Ο Τραμπ έχει επανειλημμένως αμφισβητήσει τα επιστημονικά πορίσματα για την κλιματική αλλαγή και κάποτε μάλιστα είπε ότι ήταν ψευδή κατασκευάσματα της Κίνας για να αποδυναμωθούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ