Πέθανε ο σεναριογράφος των μεγάλων επιτυχιών Λευτέρης Καπώνης - iefimerida.gr

Πέθανε ο σεναριογράφος των μεγάλων επιτυχιών Λευτέρης Καπώνης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εφυγε από τη ζωή στα 70 του χρόνια ο γνωστός σεναριογράφος Λευτέρης Καπώνης, μετά από πολύχρονη μάχη με την επάρατη νόσο.

Ο Λευτέρης Καπώνης εργάστηκε ως σεναριογράφος στην τηλεόραση, για την οποία έγραψε τριάντα πέντε σίριαλ, μεταξύ των οποίων: «Και οι Παντρεμένοι Έχουν Ψυχή», «Τζιβαέρι» «Εραστής Δυτικών Προαστίων», «Η Απλή Μέθοδος Των Τριών», «Το Σημάδι Του Έρωτα», «Ελλάς Το Μεγαλείο σου».

Ο Λευτέρης Καπώνης γεννήθηκε στη Γουριά Μεσολογγίου το 1947.
Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης χωρίς να πάρει πτυχίο.

Από το 1981 εργάστηκε ως σεναριογράφος στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Σε σενάριά του βασίστηκαν τα σίριαλ Δίψα, Τελευταίοι Εγγονοί, 'Αφρικα, Παλίρροια, Τζιβαέρι, Το Φτερούγισμα του Γλάρου, Η Αγάπη της Γάτας (βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Πάρη Αριστείδη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Νέα Σύνορα» - Α. Α. Λιβάνη) κ.ά.

Πολυγραφότατος, στις προθήκες των βιβλιοπωλείων κυκλοφορούν τα βιβλία του: «Το Σημάδι του Έρωτα», «Το Φτερούγισμα του Γλάρου», «Παλίρροια», «Τζιβαέρι».

Πέθανε ο σεναριογράφος των μεγάλων επιτυχιών Λευτέρης Καπώνης | iefimerida.gr 0


«Δεν ένιωσα μέλος του τηλεοπτικού πράγματος»

Τριγυρνούσε, κατέγραφε και έγραφε. «Θεωρώ πως η κοινωνία η ίδια σου δίνει το υλικό για τη δουλειά, αλλά πρέπει να κυκλοφορείς» έλεγε. «Εγώ κυκλοφόρησα, πήγαινα στο γήπεδο, στα καφενεία. Δεν ήμουν μέλος ενός κλειστού λόμπι. Δεν ένιωσα μέλος του τηλεοπτικού πράγματος. Μου έλεγαν οι φίλοι, 'εσύ επέζησες, γιατί δεν άλλαξες. Ήσουν στο καφενείο και άκουγες'».

Ο Λευτέρης Καπώνης μιλούσε ανοιχτά για την περιπέτεια υγείας, λέγοντας πως δίνει εδώ και καιρό τη μάχη με τον καρκίνο στον πνεύμονα.

Τραγική σύμπτωση η διάγνωση έγινε την ημέρα που του προτάθηκε να ξεκινήσει το νέο κύκλο της σειράς «Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή».

Όπως έλεγε, πήγε για Ρευματοειδή αρθρίτιδα και ο γιατρός εντόπισε τον καρκίνο.

Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο στις 12:00 από το νεκροταφείο της Νέας Μάκρης.

Το τμήμα πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ για τον «σύντροφο, συγγραφέα και σεναριογράφο»

«Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρετά τον σύντροφο συγγραφέα και σεναριογράφο Λευτέρη Καπώνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τμήμα πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

«Για την αντιστασιακή δράση του ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών πέρασε από έκτακτο στρατοδικείο και εκτοπίστηκε για δυόμισι χρόνια.
Από τους πλέον αναγνωρισμένους σεναριογράφους κέρδισε το κοινό με το δηκτικό του χιούμορ σκιαγραφώντας μερικούς από τους πλέον πετυχημένους χαρακτήρες της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας και τηλεόρασης.
Εκτός από το βιτριολικό του χιούμορ θα τον θυμόμαστε για τα άρθρα του στην 'Αυγή' όπου ανέπνεε ο πολιτικός Λευτέρης.
Μέχρι τελευταίας πνοής πάλευε για την ζωή και τον άνθρωπο.
Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του
», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το «αντίο» του Πάνου Σκουρολιάκου:

Αποχαιρετάμε τον σπουδαίο αγωνιστή της δημοκρατίας και άνθρωπο του πολιτισμού, τον σεναριογράφο Λευτέρη Καπώνη. Έναν από τους πολλούς γενναίους που αντιστάθηκαν με τη δράση του και τα κείμενα του στη χούντα των συνταγματαρχών. Που συνελήφθη για τη δράση του από το φασιστικό καθεστώς, καταδικάστηκε από το έκτακτο στρατοδικείο και εκτοπίσθηκε για δυόμιση χρόνια. Ο Λευτέρης στη συνέχεια αφιερώθηκε στην συγγραφή σεναρίων και δημιούργησε δεκάδες επιτυχίες (« Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή», κ.α. ). Τα τελευταία χρόνια όλοι θυμόμαστε τα κοφτερά και άκρως ενδιαφέροντα κείμενα του στη εφημερίδα μας, την Αυγή. Ο σύντροφος Λευτέρης είχε πολλά να δώσει ακόμα. Δυστυχώς, η ασθένεια ανέστειλε την δραστηριότητα του και τέλος τον πήρε από κοντά μας. Θα τον θυμόμαστε πάντα για την αριστερή του επιμονή στα θεωρητικά του κείμενα, αλλά και στην πράξη, για το αστείρευτο χιούμορ και την καλή του διάθεση για την ζωή, ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες της δικής του ζωής.

Παναγιώτης (Πάνος) Σκουρολιάκος
Συντονιστής της ΕΠΕΚΕ Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ
Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΠΩΝΗΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ