Κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση ο 13ος και 14ος μισθός - iefimerida.gr

Κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση ο 13ος και 14ος μισθός

Κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση ο 13ος και 14ος μισθός
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύο κρίσιμες συναντήσεις θα έχει σήμερα η Τρόικα, με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη να ετοιμάζεται για σκληρή διαπραγμάτευση για τη διάσωση του 13ου και 14ου μισθού και τον υπουργό Μεταφορών Μάκη Βορίδη να ανοίγει τα χαρτιά του για την απελευθέρωση των ταξί.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υποστηρίξει απέναντι στις απαιτήσεις της Τρόικα τη διατήρηση του 13ου και του 14ου μισθού καθώς και της συλλογικής σύμβασης σε ότι αφορά στον κατώτατο μισθό. Αυτό τουλάχιστον διεφάνη κατά τη διάρκεια της χθεσινής κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Σε αντιστάθμισμα αναμένεται να προταθεί η διεύρυνση των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Η απόφαση αυτή θεωρείται ότι θα προασπίσει και την ενότητα της κυβέρνησης καθώς, όπως φάνηκε χθες στις συναντήσεις του υπουργού με τους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, τα δύο κόμματα διαφωνούν πλήρως με την ενδεχόμενη περικοπή ή κατάργηση των «δώρων» ενώ συζητούν τη μείωση των επικουρικών συντάξεων και του μισθολογικού κόστους.

Οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα που διεξάγει το υπουργείο Εργασίας για τα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα.

Ο κ. Κουτρουμάνης μετά τη συνάντηση δήλωσε χαρακτηριστικά ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις πέραν των σημείων συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. «Νομίζω ότι οι κοινωνικοί εταίροι δεν έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία του διαλόγου. Πρέπει να περιμένουμε, πρέπει να σεβαστούμε τις αποφάσεις τους και να δούμε από κει και μετά ποια είναι τα σημεία. Τότε θα είμαστε σε θέση να δούμε αν πρέπει να υπάρχουν άλλα βήματα ή όχι», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

Οσον αφορά στα επικουρικά ταμεία χθες το βράδυ συνεδρίασε εκ νέου η τεχνική επιτροπή, που έχει συσταθεί με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση με στόχο να αποσαφηνισθούν οι προτάσεις της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ που παράγουν ισοδύναμα αποτελέσματα με την πρόταση Κουτρουμάνη, η οποία προβλέπει μέση μείωση 15% και ενοποιήσεις των ταμείων σε ένα.

Βορίδης και ταξί

Σήμερα εξάλλου, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συζητήσουν και με τον κ. Βορίδη με θέμα την απελευθέρωση των ταξί. Η Τρόικα έχει ενημερωθεί για τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο από το προσχέδιο του νόμου που έχει επεξεργαστεί ο υπουργός.

Ο κ. Βορίδης εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά του στις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου όπως είναι τα κριτήρια για την χορήγηση νέων αδειών και το κόστος εισόδου στην αγορά των νέων οδηγών. Στο ενδεχόμενο η Τρόικα να προβάλλει εμπόδια ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι «σε ένα διάλογο, μπορεί να υπάρχουν αντιθέσεις». Εκτίμησε μάλιστα ότι το νομοσχέδιο θα βγει σε δημόσια διαβούλευση αρχές Φεβρουαρίου, εφόσον όμως ολοκληρωθεί ο διάλογος με την Τρόικα, τα κόμματα και το συνδικάτο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ