Κίνα: Συνελήφθη ακτιβιστής που έκανε έρευνα για την εταιρεία που βγάζει τα παπούτσια της Ιβάνκα - iefimerida.gr

Κίνα: Συνελήφθη ακτιβιστής που έκανε έρευνα για την εταιρεία που βγάζει τα παπούτσια της Ιβάνκα

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας άνδρας συνελήφθη και δύο ακόμη αγνοούνται αφού διεξήγαγαν έρευνα για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν σε Κινέζικη εταιρεία που κατασκευάζει τα παπούτσια για την μάρκα της Ιβάνκα Τραμπ.

Ο ακτιβιστής εργατικών δικαιωμάτων Hua Haifeng συνελήφθη από την αστυνομία στην Κινέζικη επαρχία Τσιανγκσί, καθώς θεωρείτο ύποπτος για υποκλοπή δεδομένων και εξοπλισμού, σύμφωνα με τον διευθυντή του οργανισμού China Labor Watch.

Οι τρεις άνδρες εξέταζαν τις συνθήκες εργασίες που επικρατούν στο εργοστάσιο Huajian, το οποίο παράγει παπούτσια για την μάρκα ρούχων της Ιβάνκα Τραμπ.

«Κάνουμε έκκληση στον πρόεδρο Τραμπ, στην Ιβάνκα αλλά και στην διοίκηση της εταιρείας της να υποστηρίξουν και να πιέσουν για την ελευθέρωση των ακτιβιστών μας» έγραψε σε ένα email της η China Labor Watch.

Επίσης, αναφέρεται πως οι τρεις άνθρωποι δούλευαν στο εργοστάσιο σαν κανονικοί υπάλληλοι αλλά βρισκόντουσαν σε μυστική αποστολή προκειμένου να βεβαιωθούν πως οι συνθήκες των εργαζομένων είναι οι πρέπουσες.

Ο Li Qiang, εκτελεστικός διευθηντής της China Labor Watch, αναφέρει πως κατά τα 17 χρόνια που είναι ενεργός ακτιβιστής, και που έχει κάνει εκατοντάδες έρευνες στα εργοστάσια της Κίνας, ποτέ δεν είδε να συλλαμβάνεται κάποιος από τους συνεργάτες του χωρίς κάποιον βάσιμο ισχυρισμό.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια κατάσταση. Δεν υπάρχει καμία αποδεικτική βάση».

Ο Li ενημέρωσε πως ο Hua και ένας άλλος ερευνητής ονόματι Li Zhao δούλευαν σε ένα εργοστάσιο παπουτσιών στην πόλη Ντόνγκουαν, το οποίο ανήκει στην εταιρεία Huajian.

Ο τρίτος ακτιβιστής δούλευε σε ένα άλλο εργοστάσιο στην πόλη Γκανζού, και δεν έχει δώσει καμία ανταπόκριση από τις 27 Μαίου. Σημειώνεται πως και τα δύο εργοστάσια ανήκουν στην ίδια εταιρεία, η οποία συνεργάζεται στενά με την Ιβάνκα Τραμπ.

Ο Li μάλιστα αναφέρει πως το πιθανότερο είναι ότι οι ερευνητές είχαν συλλέξει στοιχεία που αποδείκνυαν την εξαπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τονίζει μάλιστα πως η πολιτική ετοιμότητα που επέδειξαν οι αρχές για μια εταιρεία που συνδέεται με την οικογένεια Τραμπ μπορεί να θεωρηθεί ύποπτη.

Η μάρκα ρούχων της Ιβάνκα Τραμπ αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση σχετικά με το ζήτημα.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ