«Εσκασαν» τα πρώτα σκάνδαλα του Μακρόν -Δύο υπουργοί καλούνται να παραιτηθούν [εικόνες] - iefimerida.gr

«Εσκασαν» τα πρώτα σκάνδαλα του Μακρόν -Δύο υπουργοί καλούνται να παραιτηθούν [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε κάνει προεκλογικό του σύνθημα την ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής, βλέπει τώρα δύο υπουργούς της κυβέρνησής του να γίνονται στόχοι σε σκάνδαλα διαφθοράς.

Τα σκάνδαλα είναι στην πραγματικότητα ασήμαντα, αλλά η αντιπολίτευση βρήκε ευκαιρία να σφυροκοπήσει την κυβέρνηση, 10 ημέρες πριν τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.


Πρόκειται για τον υπουργό Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών και στενό συνεργάτη του Εμανουέλ Μακρόν, Ρισάρ Φεράν, και την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μαριέλ ντε Σαρνέ. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για πραγματικά σκάνδαλα, αλλά για μια συντονισμένη επίθεση στην κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν στις 11 Ιουνίου 2017 και στις οποίες το κόμμα του γάλλου προέδρου φέρεται φαβορί για αυτοδυναμία.

«Εσκασαν» τα πρώτα σκάνδαλα του Μακρόν -Δύο υπουργοί καλούνται να παραιτηθούν [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Ο Ρισάρ Φεράν, ο νέος υπουργός Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών και στενός σύμμαχος του Μακρόν, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας που έφερε τον Μακρόν στην εξουσία, αρνείται εδώ και μια εβδομάδα τις κατηγορίες για εμπλοκή του σε μια υπόθεση που χρονολογείται από το 2011, όταν ήταν γενικός διευθυντής του μη κερδοσκοπικού, ασφαλιστικού οργανισμού Mutuelles de Bretagne.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Canard Enchaine, ο οργανισμός αυτός ήθελε να νοικιάσει έναν χώρο στη Βρέστη για να λειτουργήσει εκεί ένα κέντρο περίθαλψης. Μεταξύ των τριών προσφορών που κατατέθηκαν, επελέγη τελικά εκείνη της κατασκευαστικής εταιρείας που ανήκε στη σύντροφο του Ρισάρ Φεράν, την Σαντρίν Ντουσάν.

«Εσκασαν» τα πρώτα σκάνδαλα του Μακρόν -Δύο υπουργοί καλούνται να παραιτηθούν [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Η ίδια εφημερίδα έγραψε ότι, επιπλέον, ο Φεράν είχε προσλάβει τον γιο του ως κοινοβουλευτικό του συνεργάτη για πολλούς μήνες το 2014.
Ωστόσο, σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Harris που διενεργήθηκε ενόψει των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν σε περίπου δύο εβδομάδες, αναφέρει ότι το 70% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι ο Ρισάρ Φεράν θα πρέπει να παραιτηθεί, ενώ το 62% εκτιμούν ότι το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η ντε Σαρνέ.

Αναφορικά με την Μαριέλ ντε Σαρνέ, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι δεν έκανε τίποτα επιλήψιμο προσλαμβάνοντας μια βοηθό όσο ήταν ευρωβουλευτής.
Η υπουργός κατέθεσε μάλιστα μήνυση για «συκοφαντική δυσφήμηση» κατά της ευρωβουλευτή του Εθνικού Μετώπου Σοφί Μοντέλ, η οποία έκανε λόγο για υποψίες για εικονικές θέσεις εργασίας σε βάρος βοηθών ευρωβουλευτών, περιλαμβανομένης μιας πρώην συνεργάτιδας της ντε Σαρνέ.

«Εσκασαν» τα πρώτα σκάνδαλα του Μακρόν -Δύο υπουργοί καλούνται να παραιτηθούν [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι ο Φεράν θα παραμείνει στην κυβέρνηση και ότι ο ίδιος θα ορίσει σαφείς κανόνες ηθικής για τους πολιτικούς στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προσεχώς.
«Λέω ναι (στην παραμονή του Φεράν) έχοντας αντιληφθεί απόλυτα…την οργή των Γάλλων, δεδομένων των αλλεπάλληλων κατηγοριών που δίνουν την εντύπωση ότι οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι δεν είναι ποτέ τόσο ειλικρινείς όσο θα έπρεπε», δήλωσε ο Φιλίπ στον τηλεοπτικό σταθμό France 2.


Μπενουά Αμόν: Το θέμα Φεράν είναι «ηθικά απαράδεκτο»
Ο άτυχος υποψήφιος πρόεδρος του Σοσιαλιστικού κόμματος Μπενουά Αμόν δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση και στον υπουργό Ρισάρ Φεράν.
«Αυτό που έκανε δεν είναι παράνομο αλλά είναι ηθικά απαράδεκτο στα μάτια όλων. Το δύσκολο θέμα είναι η διαφάνεια στις οικονομικές παροχές», δήλωσε.
Ο Μπενουά Αμόν πρόσθεσε ότι θα εναντιωθεί και στον νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα εργασιακά. «Η μοναδική δυσκολία για τον Εμανουέλ Μακρο και για τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ ήταν να διαλέξουν ανάμεσα στη βουλευτική έδρα, στην εταιρεία Areva (πρώην εργοδότρια του γάλλου πρωθυπουργού) και στην τράπεζα Ρότσιλντ (...) Είναι απαράδεκτο να υλοποιούμε το πρόγραμμα των εργοδοτών στα εργασιακά. Ο Εμανουέλ Μακρόν αγνοεί την πραγματικότητα της σκληρής εργασίας», δήλωσε ο Αμόν, λαϊκίζοντας εμφανώς.
Ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού κόμματος René Dozière κινήθηκε σε άλλο μήκος κύματος. «Δεν εκφέρω γνώμη αλλά είμαι πολύ ανήσυχος για τον τρόπο με τον οποίο συμβαίνουν τα πράγματα. Εδώ κάποιοι προσπαθούν να κατασκευάσουν ένα σύστημα. Είναι ένα είδος κυνηγιού μαγισσών. Ασκείται πίεση και αυτό θέτει ένα πρόβλημα στην κυβέρνηση. Αλλά δεν πρέπει να μπλέκουμε το ιδιωτικό με το δημόσιο».
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Christophe Castaner υπερασπίστηκε την Τετάρτη τους δύο υπουργούς που κατηγορούνται για σκάνδαλα. Οπως είπε, ο νέος υπουργός Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών «δεν έκανε τίποτα επιλήψιμο από την δικαιοσύνη» και κατά συνέπεια δεν μπορεί να κατηγορηθεί για τίποτα. Επίσης, απέρριψε κάθε κατηγορία για την υπουργό Σαρνέζ.

Δεν παραιτούμαι
Ο ίδιος ο Ρισάρ Φεράν υπερασπίστηκε τον εαυτό του και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί.
«Δεν θα παραιτηθώ γιατί δεν κατηγορούμαι από την δικαιοσύνη και θέλω να αφοσιωθώ στο υπουργείο μου. Σέβομαι την ελευθερία του Τύπου αλλά αυτή η έρευνα προκάλεσε μόνο μιντιακό σάλο. Από όσο γνωρίζω, ούτε η δικαιοσύνη ούτε οι ψηφοφόροι εξέφρασαν άποψη. Θα είμαι υποψήφιος βουλευτής και θα κάνω εκστρατεία ώστε να διεκδικήσω την λαϊκή ψήφο», δήλωσε.
Ερωτηθείς για την ηθική διάσταση της υπόθεσης, σε σχέση με το σκάνδαλο για τις αργομισθίες που είχε ξεσπάσει με τον Φρανσουά Φιγιόν, ο Ρισάρ Φεράν απάντησε:
«Η βασική διαφορά με τον πρώην πρωθυπουργό είναι ότι εγώ δεν κατηγορούμαι από την δικαιοσύνη. Στο θέμα της απασχόλησης του γιού μου, ένας βουλευτής στους πέντε έχει ένα μέλος της οικογένειάς του που εργάζεται μαζί του. Δεν είναι ότι είναι σωστό, αλλά εγώ το έκανα μόνο για τέσσερις μήνες και πληρωνόταν τον κατώτερο μισθό. Στη συνέχεια καταλάβαμε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οπως γίνεται η συζήτηση θάλεγε κανείς ότι πρόκειται για το σκάνδαλο του αιώνα. Αλλά οι πολίτες γνωρίζουν το πάθος μου για την χώρα. Ο στόχος είναι να αμαυρώσουν ένα μέλος της κυβέρνησης. Κάποια στελέχη της αντιπολίτευσης θέλουν να επωφεληθούν. Προς Θεού, δεν υπάρχει σκάνδαλο», απάντησε.
Μιλώντας και σε άλλο Μέσο, ο Ρισάρ Φεράν απάντησε:
«Δεν είμαι δειλός. Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, οι δημοσιογράφοι θέτουν ερωτήματα, εγώ απαντάω. Με ρωτούν για την ζωή μου ως ιδιώτης. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου θύμα, δεν αποφεύγω το θέμα. Αλλά δεν έχω προδώσει τίποτα. Με στοχοποιούν για θέματα του 2011. Σήμερα βρισκόμαστε σε άλλον πολιτικό χρόνο».

Μελανσόν: Χαίρομαι που υπουργός είναι κρεμασμένος στα καρφιά

Ο νεοκομμουνιστής Ζαν Λυκ Μελανσόν δεν έκρυψε τη χαρά του για τα υποτιθέμενα σκάνδαλα της κυβέρνησης. «Υπάρχει ένα θέμα για το οποίο ο Μακρόν σφυρίζει αδιάφορα. Εγώ είμαι ικανοποιημένος που τσίμπησαν τον κ. Φεράν», δήλωσε.
Ο Μελανσόν ευχήθηκε ο Ρισάρ Φεράν «να μείνει κρεμασμένος στα καρφιά ως το τέλος των βουλευτικών εκλογών, γιατί αποτελεί προπαγάνδα υπέρ μας, για να δείξουμε ότι ανάμεσα σε αυτούς που έδιναν μαθήματα και σε εμάς υπάρχει διαφορά».
Ο νεοκομμουνιστής ηγέτης επιτέθηκε και στον Εμανουέλ Μακρόν: «Ο κ. Μακρόν είναι η παλιά πολιτική, οι πολύ παλιές φιλελεύθερες και αντι-οικολογικές ιδέες. Υπάρχει μια αντίφαση ανάμεσα σε αυτό που θέλουν οι Γάλλοι και σε αυτό που εγώ ξέρω για εκείνον. Αυτή η αντίφαση θα φανεί κάποια μέρα», πρόσθεσε.

Ντανιέλ Κον Μπεντίτ: Ο Φεράν να παραιτηθεί για να διευκολύνει τον Μακρόν

Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, εμβληματική μορφή του Μάη του '68, πρώην ευρωβουλευτής των Πρασίνων και υποστηρικτής του Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο υπουργός Ρισάρ Φεράν πρέπει να παραιτηθεί. Στο ερώτημα της Liberation αν «είναι πολύπλοκο να δημιουργήσουμε έναν καινούριο κόσμο με τους εκπροσώπους του παλιού», ο Κον Μπεντίτ απάντησε:
«Ναι, αλλά δεν φτιάχνουμε τον καινούριο κόσμο χωρίς τον παλιό ...Αν τα καταστρέψουμε όλα, αν αποκεφαλίσουμε τις ελίτ, θα έχουμε το Ιράκ, τα αποτυχημένα Κράτη! Υπερβάλλω, αλλά αυτό θέλω να πω. Σε ό,τι αφορά τον Ρισάρ Φεράν, αν είχα κάτι να προτείνω στον Εμανουέλ Μακρόν -και δεν είναι η θέση μου αυτή, αντικειμενικά- θα του έλεγα ότι το καλύτερο αυτή τη στιγμή είναι να παραιτηθεί ο Ρισάρ Φεράν από υπουργός και να δοκιμάσει την τύχη του ως υποψήφιος βουλευτής.
Γιατί αν λάβουμε υπόψιν το έργο που θέλει να υλοποιήσει ο Μακρόν, είναι προτιμότερο ο Φεράν να τον προστατεύσει με αυτό τον τρόπο και να κατέβει στους ψηφοφόρους. Για τη συνέχεια βλέπουμε.
Κατανοώ βέβαια απολύτως την δυσκολία μιας τέτοιας απόφασης: από τη μία γιατί ο Φεράν δεν είναι πλέον ο άνθρωπος που ήταν πριν από δέκα χρόνια, σίγουρα, και από την άλλη γιατί θυσιάστηκε για την νίκη του κινήματος Δημοκρατία Εμπρός!

Ας σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Μακρόν επρόκειτο να καταθέσει νομοσχέδιο για την ηθική στην πολιτική, στις 7 Ιουνίου. Αλλά το νομοσχέδιο μετατέθηκε για τις 14 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σκάνδαλα μακρον δύο υπουργοί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ