Ο Τραμπ μοίρασε τον αριθμό του κινητού του σε ξένους ηγέτες: «Να με καλείτε κατευθείαν εδώ, καλύτερα... » - iefimerida.gr

Ο Τραμπ μοίρασε τον αριθμό του κινητού του σε ξένους ηγέτες: «Να με καλείτε κατευθείαν εδώ, καλύτερα... »

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα τηλεφωνήματα σε διπλωματικό επίπεδο ακολουθούν κανονικά ένα αυστηρό πρωτόκολλο.

Για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ισχύουν ακόμη αυστηρότεροι κανόνες για λόγους ασφαλείας. Προφανώς, όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν παίρνει και πολύ στα σοβαρά αυτούς τους κανόνες, αφού φέρεται να μοίρασε τον αριθμό του κινητού του σε ξένους ηγέτες ζητώντας τους να τον καλούν για να συζητούν απευθείας.

Αυτό που ακούγεται κατ’ αρχήν ως παράξενο, στην πραγματικότητα είναι ένας κίνδυνος ασφαλείας. Γιατί τα τηλεφωνήματα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ γίνονται συνήθως μέσω ειδικής ασφαλούς τηλεφωνικής γραμμής, ώστε να αποφεύγονται τυχόν υποκλοπές. Τέτοιες γραμμές υπάρχουν μεταξύ άλλων στον ειδικό θάλαμο διαχείρισης κρίσεων στον Λευκό Οίκο, στο Οβάλ Γραφείο και στην προεδρική λιμουζίνα. Το κινητό του, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα ασφαλείας, μπορεί να μην είναι και τόσο καλά προστατευμένο, όπως απαιτείται για τηλεφωνικές συνδιαλέξεις στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.

Όπως μεταδίδει το Associated Press επικαλούμενο ανώνυμες πηγές μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων ο Τραμπ φέρεται να έδωσε τον αριθμό του κινητού του στον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και στον Μεξικανό πρόεδρο Ενρίκε ΠένιαΝιέτο, με την παράκληση να τον καλεί απευθείας. Μέχρι στιγμής μόνον ο Τριντό αποδέχθηκε την πρόταση, λένε οι ίδιες πηγές.

Πέραν των δύο ηγετών ο Τραμπ φέρεται να έδωσε το νούμερό του και στον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, λίγο μετά την εκλογή του τελευταίου. Την υποψία τροφοδότησε με δηλώσεις ένας Γάλλος αξιωματούχος, ο οποίος, ωστόσο, δεν θέλησε να επιβεβαιώσει κατά πόσον ο Μακρόν κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του στο κινητό.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής το ρεπορτάζ του Associated Press.

«Όταν τηλεφωνεί κανείς χρησιμοποιώντας μια ανοικτή γραμμή θα πρέπει να θεωρεί ότι αυτοί που θέλουν να υποκλέψουν τις συνομιλίες του θα το κάνουν», λέει ο Ντέρεκ Τσόλετ, πρώην σύμβουλος ασφαλείας του Πενταγώνου.

Το κενό ασφαλείας ενδέχεται να κινήσει το ενδιαφέρον ξένων μυστικών υπηρεσιών, σχολιάζουν αμερικανικά ΜΜΕ. «Όταν λαμβάνουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων τον αριθμό του κινητού του προέδρου των ΗΠΑ, είναι λογικό να υποθέσει κανείς, ότι θα τον δώσουν και στις μυστικές τους υπηρεσίες», λέει η καθηγήτρια Νομικής Άσλεϊ Ντικς.

Το θέμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Τραμπ είχε καταγγείλει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τη Δημοκρατική αντίπαλό του, Χίλαρι Κλίντον, επειδή στη διάρκεια της θητείας της ως υπουργού Εξωτερικών δεχόταν επίσημα e-mails στον προσωπικό της υπολογιστή. Ο Τραμπ μιλούσε τότε για «το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο» απ’ την εποχή του Γουότεργκεϊτ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ