Τσακαλώτος: Ζητάμε σαφήνεια στα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους - iefimerida.gr

Τσακαλώτος: Ζητάμε σαφήνεια στα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ευρώπη έχει ηθική υποχρέωση να προσφέρει στην Ελλάδα κάποιας μορφής ελάφρυνση χρέους και το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει αν θα μετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης, τόνισε Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ομιλία του στη Φρανκφούρτη στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε πως η χώρα έχει καλύψει τις υποχρεώσεις της και παρότι μπορεί να υπάρξει η συζήτηση για το εύρος της ελάφρυνσης χρέους οι πιστωτές θα πρέπει να σταματήσουν να πετούν παρακάτω το τενεκεδάκι και να συμφωνήσουν στο πακέτο.

«Αυτό που ζητούμε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι διαύγεια», είπε ο έλληνας υπουργός. «Μένουν μόνο 14 μήνες για να λήξει το πρόγραμμα. Νομίζω ότι είναι ώρα να αποφασίσει το ΔΝΤ το τι θέλει να κάνει και τι πιστεύει ότι χρειάζεται να γίνει».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση να ειπωθεί για την Ελλάδα στο επόμενο Eurogroup είναι ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος, το 2018, θα είναι αρκετά, ώστε να θέσουν το χρέος σε μια βιώσιμη πορεία.

«Χωρίς σαφήνεια στο χρέος, νιώθω σαν να προετοιμάζω μια ομάδα ποδοσφαίρου για έναν αγώνα για τον οποίο κανείς δεν μου έχει δείξει πού είναι το τέρμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, επισήμανε ότι ελάχιστα πράγματα έχουν απομείνει για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και πως όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα έκανε ό,τι χρειαζόταν.

Σχετικά με την επιμονή της Γερμανίας και της Ολλανδίας για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, τόνισε ότι «δεν μπορεί το ΔΝΤ να είναι καλό για τις μεταρρυθμίσεις και κακό για το χρέος» και πρόσθεσε: «Αν πιστεύουν οι δύο χώρες ότι είναι υπέροχος θεσμός το ΔΝΤ και το θέλουμε στο πρόγραμμα, θα πρέπει να το ακούσουν και στα δύο».

«Θα ήμουν ευτυχής εάν οι χρηματοπιστωτικές αγορές βεβαίωναν ότι αυτή τη φορά η Ευρώπη δεν ανέβαλε και πάλι τις αποφάσεις. Στις 21 Ιουνίου, δηλαδή μια εβδομάδα μετά το Eurogroup θέλω οι Financial Times, η Wall Street Journal, η Handelsblatt να πουν ότι η απόφαση που λήφθηκε δίνει την εμπιστοσύνη που χρειάζονται η EKT, οι αγορές, οι επενδυτές», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Ο Ευκ. Τσακαλώτος, κάνοντας διάλογο με το Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ, ανέφερε ότι η τελευταία λαμβάνει αποφάσεις με «μυστήριους τρόπους», υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να δηλώσει ξεκάθαρα εάν συμφωνεί με τις απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ.

«Είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να είναι ανεξάρτητοι από τους μη ευρωπαϊκούς και να υποστηρίζουν τη δική τους άποψη» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τσακαλώτος συνέδριο Economist χρέος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ