Οι μειώσεις σε μισθούς και εισφορές κλονίζουν τα Ταμεία - iefimerida.gr

Οι μειώσεις σε μισθούς και εισφορές κλονίζουν τα Ταμεία

Οι μειώσεις σε μισθούς και εργοδοτικές εισφορές κλονίζουν τα Ταμεία
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Τη κερκόπορτα που οδηγεί σε νέες μειώσεις των συντάξεων ή και σε περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ετοιμάζεται να ανοίξει η κυβέρνηση, καθώς η μάλλον αναπόφευκτη δραματική μείωση ή και κατάργηση του 13ου-14ου μισθού σε συνδυασμό με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, εκτιμάται ότι θα κλονίσει συθέμελα τα ετοιμόρροπα ασφαλιστικά Ταμεία.

Όλες αυτές τις ημέρες που η προσοχή στρέφεται μοιραία στις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων για τη διασφάλιση του 13ου-14ου μισθού καθώς και του κατώτερου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ελάχιστοι ασχολήθηκαν με τη ζημιά που θα προκληθεί στα Ταμεία από την απώλεια κι άλλων εσόδων, μέσω της περαιτέρω μείωσης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.

Με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα μείνουν αλώβητοι μόνοι όσοι μισθοί καλύπτονται από την ΕΓΣΕΕ, είναι προφανές ότι θα γίνει... πόλεμος σε όσους καλύπτονται από κλαδικές συμβάσεις ή ακόμα χειρότερα σε όσους εμπίπτουν σε επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις, καθώς εκεί ο 13ος και 14ος μισθός είτε θα περιοριστούν δραστικά ή και θα καταργηθούν.

Τι σημαίνει όμως αυτό; Πέρα από τις δραματικές εισοδηματικές απώλειες που θα υποστούν εκατομμύρια μισθωτοί, τα ίδια τα Ταμεία θα αιμορραγήσουν μέχρι θανάτου, καθώς ακόμα και αυτή την ύστατη στιγμή της διαπραγμάτευσης η Κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να αντιπαραθέσει στη Τρόικα αναλογιστικές μελέτες για τις αρνητικές επιπτώσεις από τη περαιτέρω μείωση των αποδοχών άρα και των ασφαλιστικών εισφορών που εισπράττουν τα Ταμεία.

Το κακό δεν σταματά, όμως, εκεί, καθώς οι κυβερνητικοί εταίροι φαίνεται ότι μιλάνε με μεγάλη ελαφρότητα για μείωση του μη μισθολογικού κόστους ήτοι για μείωση των εργοδοτικών εισφορών, έτσι ώστε να ελαφρύνει το βάρος για τις επιχειρήσεις και σε συνδυασμό με τη μείωση του μισθολογικού κόστους, να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στην αύξηση των προσλήψεων και στη μείωση της ανεργίας. Ωστόσο, όταν φτάνουμε στο ερώτημα πώς θα καλύψουν τα Ταμεία τις απώλειες από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, οι απαντήσεις είναι μάλλον για κλάμματα και προκαλούν ρίγη, αφού κάποιοι υποστηρίζουν χωρίς να κοκκινίζουν ότι οι απώλειες θα καλυφθούν από την... αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής!!!! Είναι δηλαδή σαν να υποστηρίζει κάποιος στα σοβαρά ότι μπορούν να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και οι απώλειες εσόδων να καλυφθούν από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Στο δια ταύτα, με δεδομένο ότι η βιωσιμότητα των Ταμείων είναι εφεξής στο μικροσκόπιο της Τρόικας, είναι προφανές ότι εάν κριθεί πώς τα Ταμεία δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν λόγω της δραστικής μείωσης των εσόδων τους από τη περαιτέρω μείωση αποδοχών και εισφορών, τότε θα έχουμε λίαν συντόμως νέο Ασφαλιστικό Νόμο με αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ή με μείωση συντάξεων ή και τα δύο...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ