Τραμπ προς Αμπάς: «Μου είπες ψέματα και με ξεγέλασες» - iefimerida.gr

Τραμπ προς Αμπάς: «Μου είπες ψέματα και με ξεγέλασες»

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Τραμπ φέρεται να επιτέθηκε φραστικά στον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, κατά την διάρκεια της συνέλευσης που είχαν στην Δυτική όχθη της Βηθλέεμ, την περασμένη Τρίτη.

«Με ξεγέλασες όταν ήρθες στο D.C. Έλεγες πως θα κάνεις τα πάντα για να εφαρμοστεί η ειρήνη, αλλά οι Ισραηλινοί μου έδειξαν στοιχεία που δείχνουν την συμμετοχή σου σε επιθέσεις κατά τους» είπε ο Τραμπ σύμφωνα με το Ισραηλινό κανάλι ειδήσεων Channel 2 broadcaster.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στην συζήτηση ήταν παρών και άλλοι Αμερικανοί αξιωματικοί, ενώ επίσης επεσήμαναν πως η Παλαιστινιακή αντιπροσωπεία έμεινε άναυδη από την έκρηξη του Τραμπ.

Το κράτος του Ισραήλ κατηγορεί την Παλαιστίνια κυβέρνηση για υποκίνηση ιδεών βίας στην νεολαία της Παλαιστίνης, η οποία από τον Σεπτέμβριο του 2015 έχει επιτεθεί κατ’ επανάληψη με μαχαίρια, όπλα και οχήματα σε Ισραηλινούς που βρίσκονται στην Ιερουσαλήμ και στην Δυτική όχθη.

Οι Παλαιστίνιοι με την σειρά τους υποστηρίζουν πως η στρατιωτική κατοχή της Ανατολικής Ιερασουλαμήμ και της Δυτικής όχθης είναι αυτή που ωθεί τους νέους στην βία.

Στην συνάντηση που είχαν στην Ουάσινγκτον στις 3 Μαίου, ο Τραμπ είπε στον Αμπάς να σταματήσει την υποκίνηση μίσους και βίας και να «επιλύσει» το ζήτημα. Ο Αμπάς απάντησε πως η χώρα του «ανατρέφει την νεολαία, τα παιδιά και τα εγγόνια της σε μια κουλτούρα που πρεσβεύει την ειρήνη».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως τα λόγια του Αμπάς δεν «είναι αληθινά» καθώς οι Παλαιστίνιες αρχές ονομάζουν τα «σχολεία τους με ονόματα που σχετίζονται με δολοφονίες Ισραηλινών».

Ο Τραμπ έφτασε στην Βηθλέεμ την περασμένη Τρίτη και συναντήθηκε με τον Αμπάς μια μέρα μετά αφού είχε συναντήσει τον Νετανιάχου.

Ο Αμερικάνος πρόεδρος είχε δηλώσει πως με «αποφασιστικότητα, συμβιβασμό, και την πίστη πως η ειρήνη είναι δυνατή» οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνοι θα μπορέσουν να βρουν μια λύση στο χρόνιο τους αδιέξοδο.

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης πως «πιστεύω αληθινά ότι αν το Ισραήλ και η Παλαιστίνη μπορέσουν να συνυπάρξουν ειρηνικά, αυτό θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό βήμα για την εγκαθίδρυση της ειρήνης σε όλη την Μέση Ανατολή» και πρόσθεσε πως «Ο Αμπάς με διαβεβαιώνει πως είναι έτοιμος να δουλέψει προς αυτήν την κατεύθυνση και αυτόν τον σκοπό με καλή πίστη, πράγμα το οποίο μου έχει υποσχεθεί και ο Νετανιάχου».

Ο Αμπάς είπε πως οι Παλαιστίνιοι θέλουν προφανώς να δουλέψουν για αυτόν τον σκοπό αλλά «το βασικό πρόβλημα έχει να κάνει με την κατοχή, τους οικισμούς και την αποτυχία του Ισραήλ να αναγνωρίζει το κράτος μας όπως εμείς το αναγνωρίζουμε».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τραμπ παλαιστίνη Αμπάς Νετανιάχου
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ