Ανησυχούν στο Μαξίμου για το περιεχόμενο της λύσης που προωθείται για το Εurogroup

Στην πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση του αδιεξόδου ρίχνουν το βάρος από το Μαξίμου, αφού η διαπραγμάτευση ουσιαστικά απέτυχε και οι συνομιλίες κατέληξαν σε ναυάγιο για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων για το χρέος και την τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τα κυβερνητικά στελέχη ανησυχούν για το περιεχόμενο της λύσης που προωθείται για το eurogroup της 15ης Ιουνίου. Αφού, πολλά θα κριθούν και τη στάση που θα επιλέξει τελικώς να κρατήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφορικά με την παραμονή του ή μη στο Πρόγραμμα.

Δείγμα της μεγάλης αβεβαιότητας για το που θα καταλήξει η διαπραγμάτευση απετέλεσε και η δήλωση Τσακαλώτου ότι: «αναζητούμε μια καλή λύση, όχι μια τέλεια λύση». Η ελληνική πλευρά ρίχνει -προφανώς- νερό στο κρασί της, την ώρα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός τονίζει : «λύση να είναι και όποτε είναι να έρθει».

Έτοιμος να θέσει το θέμα στη Σύνοδο ο Τσίπρας
Επιπλέον, οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση εντείνονται. Αυτό μαρτυρά η επιλογή του πρωθυπουργού να...δείξει ακόμα και στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 του μήνα, αν μέχρι τότε δεν καταλήξουν όλες οι πλευρές σε κοινή λύση. «Λύση μέσα στον Ιούνιο, ακόμα και αν πάει μέχρι τη Σύνοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες.

Ρίχνουν τους τόνους για το QE
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, οι κυβερνητικοί δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους. Διότι, τυχόν μεσοβέζικη λύση Βερολίνου-ΔΝΤ, δεν σημαίνει ότι θα ανοίξει και την πόρτα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Και μάλλον είναι και αυτός ο λόγος για τον οποίο ο υπουργός οικονομικών έσπευσε να ρίξει κάπως τους τόνους για το QE. Λέγοντας ότι: «χωρίς το QE δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές».

Εξάλλου ο Mάριο Nτράγκι έβαλε «πάγο» αφού ξεκαθάρισε πως χωρίς ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κυρίως χωρίς την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από τους θεσμούς (και κυρίως από το ΔΝΤ), η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ QE μέτρα διαπραγμάτευση αξιολόγηση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ